Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Babka Makowa to ciasto łatwe i szybkie do upieczenia.
Pyszna, puszysta babka. Ja upiekłam ją z okazji Wielkanocy, ale jest to ciasto doskonałe na każdy dzień.
Do Babki użyłam suchego maku, ale przed dodaniem do ciasta zmieliłam go w młynku do bakalii. Można to zrobić również w malakserze lub młynku do kawy. Rozdrobniony mak zdecydowanie lepiej sprawdza się w cieście. Dzięki temu babka będzie delikatniejsza, niż z makiem bez rozdrobnienia.
Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀
Przepisy na Ciasta
Babka Makowa
Składniki:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
190 g cukru
200 g bardzo miękkiego masła
185 g suchego maku rozdrobnionego (zmielonego np. w młynku do kawy)
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
1 szczypta soli
skórka otarta z małej cytryny
zapach waniliowy i migdałowy
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Jajka rozdzielam na białka i żółtka. Do misy miksera wrzucam żółtka i ucieram je z większością cukru na średnich obrotach (odrobinę cukru zostawiam do piany z białek). Kiedy powstanie jednolita masa, dodaję partiami masło i cały czas ucieram. |
2 Done | Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam. Suchy mak mielę w malakserze, lub młynku do kawy tak, aby go rozdrobnić. |
3 Done | Do masy jajecznej dodaję na zmianę mąkę i mak, miksuję krótko po każdym dodaniu. Kiedy mamy już wmieszany mak i mąkę, zmieniam misę i ubijam pianę z białek. |
4 Done | Do misy wkładam białka, dodaję sól i zaczynam ubijać. Pianę dodaję do ciasta makowego, najpierw ok. 1/3 i miksuję, aby rozluźnić masę. Następnie dodaję pozostałą pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszam. |
5 Done | Piekarnik rozgrzewam do 180 st. góra/dół - piekę 45-50 min. |
6 Done | Lukier: |
7 Done |