Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Babka Makowa to ciasto łatwe i szybkie do upieczenia.
Pyszna, puszysta babka. Ja upiekłam ją z okazji Wielkanocy, ale jest to ciasto doskonałe na każdy dzień.
Do Babki użyłam suchego maku, ale przed dodaniem do ciasta zmieliłam go w młynku do bakalii. Można to zrobić również w malakserze lub młynku do kawy. Rozdrobniony mak zdecydowanie lepiej sprawdza się w cieście. Dzięki temu babka będzie delikatniejsza, niż z makiem bez rozdrobnienia.
Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀
Przepisy na Ciasta
Babka Makowa
Składniki:
-
5 jajek (białka i żółtka osobno)
-
190 g cukru
-
200 g bardzo miękkiego masła
-
185 g suchego maku rozdrobnionego (zmielonego np. w młynku do kawy)
-
200 g mąki pszennej tortowej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
-
1 szczypta soli
-
skórka otarta z małej cytryny
-
zapach waniliowy i migdałowy
Lukier:
-
1 szklanka cukru pudru
-
sok z cytryny
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jajka rozdzielam na białka i żółtka. Do misy miksera wrzucam żółtka i ucieram je z większością cukru na średnich obrotach (odrobinę cukru zostawiam do piany z białek). Kiedy powstanie jednolita masa, dodaję partiami masło i cały czas ucieram. |
2
Done
|
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam. Suchy mak mielę w malakserze, lub młynku do kawy tak, aby go rozdrobnić. |
3
Done
|
Do masy jajecznej dodaję na zmianę mąkę i mak, miksuję krótko po każdym dodaniu. Kiedy mamy już wmieszany mak i mąkę, zmieniam misę i ubijam pianę z białek. |
4
Done
|
Do misy wkładam białka, dodaję sól i zaczynam ubijać. Pianę dodaję do ciasta makowego, najpierw ok. 1/3 i miksuję, aby rozluźnić masę. Następnie dodaję pozostałą pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszam. |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. góra/dół - piekę 45-50 min. |
6
Done
|
Lukier:W misce łączę cukier puder z sokiem z cytryny, mieszam bardzo dokładnie przez dłuższą chwilę. Zimną babkę lukruję. Ciasto jest gotowe, smacznego 😀 |
7
Done
|