Babka Makowa – bardzo puszysta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babka Makowa – bardzo puszysta

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Babka Makowa to ciasto łatwe i szybkie do upieczenia.

Pyszna, puszysta babka. Ja upiekłam ją z okazji Wielkanocy, ale jest to ciasto doskonałe na każdy dzień.

Do Babki użyłam suchego maku, ale przed dodaniem do ciasta zmieliłam go w młynku do bakalii. Można to zrobić również w malakserze lub młynku do kawy. Rozdrobniony mak zdecydowanie lepiej sprawdza się w cieście. Dzięki temu babka będzie delikatniejsza, niż z makiem bez rozdrobnienia.

Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀

 

 

 

 

Przepisy na Ciasta 

 

 

 

 

Babka Makowa

Składniki:

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)

  • 190 g cukru

  • 200 g bardzo miękkiego masła

  • 185 g suchego maku rozdrobnionego (zmielonego np. w młynku do kawy)

  • 200 g mąki pszennej tortowej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)

  • 1 szczypta soli

  • skórka otarta z małej cytryny

  • zapach waniliowy i migdałowy

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru

  • sok z cytryny

 

 

 

 

 

Przepisy na Wielkanoc 
🌿🌿🌿🌿

 

(Visited 910 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Jajka rozdzielam na białka i żółtka.

Do misy miksera wrzucam żółtka i ucieram je z większością cukru na średnich obrotach (odrobinę cukru zostawiam do piany z białek). Kiedy powstanie jednolita masa, dodaję partiami masło i cały czas ucieram.

2
Done

Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam.

Suchy mak mielę w malakserze, lub młynku do kawy tak, aby go rozdrobnić.
Można dodać cały, suchy mak, ale wtedy jest mocno wyczuwalny w cieście. Rozdrobniony jest zdecydowanie lepszy.

3
Done

Do masy jajecznej dodaję na zmianę mąkę i mak, miksuję krótko po każdym dodaniu.

Kiedy mamy już wmieszany mak i mąkę, zmieniam misę i ubijam pianę z białek.

4
Done

Do misy wkładam białka, dodaję sól i zaczynam ubijać.
Po kilku minutach w partiach dodaję cukier, ubijam, aż powstanie sztywna i lśniąca piana.

Pianę dodaję do ciasta makowego, najpierw ok. 1/3 i miksuję, aby rozluźnić masę. Następnie dodaję pozostałą pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszam.

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st. góra/dół - piekę 45-50 min.

Foremkę do babki smaruję masłem i oprószam tartą bułką.

Ciasto przekładam do formy.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 45-50 min, do suchego patyczka.

Wyjmuję i w formie odstawiam do wystygnięcia. Po ok. 15 min, wyjmuję ciasto i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.

6
Done

Lukier:

W misce łączę cukier puder z sokiem z cytryny, mieszam bardzo dokładnie przez dłuższą chwilę.
Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier.

Zimną babkę lukruję.
Pomagam sobie pędzlem kuchennym, aby każdy kawałek ciasta został pokryty lukrem.
Odstawiam, aby lukier zastygł.

Ciasto jest gotowe, smacznego 😀

7
Done

Dorota

previous
Lekkie Klopsiki w Sosie
fajita z Kurczakiem i Warzywami
next
Fajita z Kurczaka z Warzywami – obiad w 30 min.
previous
Lekkie Klopsiki w Sosie
fajita z Kurczakiem i Warzywami
next
Fajita z Kurczaka z Warzywami – obiad w 30 min.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »