Babka Makowa to ciasto łatwe i szybkie do upieczenia.
Pyszna, puszysta babka. Ja upiekłam ją z okazji Wielkanocy, ale jest to ciasto doskonałe na każdy dzień.
Do Babki użyłam suchego maku, ale przed dodaniem do ciasta zmieliłam go w młynku do bakalii. Można to zrobić również w malakserze lub młynku do kawy. Rozdrobniony mak zdecydowanie lepiej sprawdza się w cieście. Dzięki temu babka będzie delikatniejsza, niż z makiem bez rozdrobnienia.
Bardzo polecam i życzę Wam smacznego 😀
Przepisy na Ciasta

SKŁADNIKI
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 190 g cukru
- 200 g bardzo miękkiego masła
- 185 g suchego maku rozdrobnionego (zmielonego np. w młynku do kawy)
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
- 1 szczypta soli
- skórka otarta z małej cytryny
- zapach waniliowy i migdałowy
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
przygotowanie
Jajka rozdzielam na białka i żółtka.
Do misy miksera wrzucam żółtka i ucieram je z większością cukru na średnich obrotach (odrobinę cukru zostawiam do piany z białek). Kiedy powstanie jednolita masa, dodaję partiami masło i cały czas ucieram.
Mąkę łączę z proszkiem do pieczenia, mieszam.
Suchy mak mielę w malakserze, lub młynku do kawy tak, aby go rozdrobnić.
Można dodać cały, suchy mak, ale wtedy jest mocno wyczuwalny w cieście. Rozdrobniony jest zdecydowanie lepszy.
Do masy jajecznej dodaję na zmianę mąkę i mak, miksuję krótko po każdym dodaniu.
Kiedy mamy już wmieszany mak i mąkę, zmieniam misę i ubijam pianę z białek.
Do misy wkładam białka, dodaję sól i zaczynam ubijać.
Po kilku minutach w partiach dodaję cukier, ubijam, aż powstanie sztywna i lśniąca piana.
Pianę dodaję do ciasta makowego, najpierw ok. 1/3 i miksuję, aby rozluźnić masę. Następnie dodaję pozostałą pianę i delikatnie, ale dokładnie mieszam.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST. GÓRA/DÓŁ - PIEKĘ 45-50 MIN.
Foremkę do babki smaruję masłem i oprószam tartą bułką.
Ciasto przekładam do formy.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę 45-50 min, do suchego patyczka.
Wyjmuję i w formie odstawiam do wystygnięcia. Po ok. 15 min, wyjmuję ciasto i pozostawiam do całkowitego wystygnięcia.
LUKIER:
W misce łączę cukier puder z sokiem z cytryny, mieszam bardzo dokładnie przez dłuższą chwilę.
Powinien powstać gęsty, ale lejący lukier.
Zimną babkę lukruję. Pomagam sobie pędzlem kuchennym, aby każdy kawałek ciasta został pokryty lukrem.
Odstawiam, aby lukier zastygł.
Przepisy na Wielkanoc
🌿🌿🌿🌿