Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, bardzo czekoladowe ciastka z kremem pomarańczowym, polane gorzką czekoladą.
Idealny walentynkowy i nie tylko, deser. Oczywiście ciastka mogą mieś każdy inny kształt, zależy to tylko od Was.
Miłego świętowania i duuuużo miłości, nie tylko w Walentynki 🙂

Czekoladowe serca z kremem pomarańczowym
Składniki na ok. 30 szt.
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszenne
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki kakao
- 1 łyżka suchej kawy rozpuszczalnej
- 2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- Szczypta soli
Składniki mokre:
- 1 szklanka mleka (2%)
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka wrzątku
- 2 jajka (L)
Ponadto:
- 300 gr czekolady gorzkiej
- 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% (lub nieco więcej)
- *Krem pomarańczowy
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
W dużej misie, najlepiej misie miksera połączyć wszystkie suche składniki, dokładnie wymieszać.
Mieszając wlać mleko, następnie jajka i olej, mieszać do połączenia się składników.
Na koniec wlać wrzątek i na wysokich obrotach zmiksować dokładnie przez ok. 2-3 min, ciasto powinno dokładnie się napowietrzyć. Na cieście powstaną pęcherzyki powietrza.
Bardzo ważne: po wlaniu wrzątku przykryjcie misę ścierką, ciasto będzie bardzo rzadkie i będzie chlapało na wszystkie strony. W miarę miksowania zrobi się gęściejsze.
Formę do pieczenia lub pojedyncze foremki posmarować roztopionym masłem i posypać mąką.
Foremki napełnić do 3/4 wysokości.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 13-15 min, do suchego patyczka.
Wyjąć pozostawić w foremce przez 5 min, następnie wyjąć i studzić na kuchennej kratce.
*Krem pomarańczowy
Składniki:
- 250 gr. serka mascarpone
- Skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mascarpone włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy i cukier puder, dokładnie wymieszać, spróbować i jeśli to konieczne dodać więcej cukru. Odstawić na 30 min do ,,przegryzienia”.
Przygotować czekoladę:
Czekolady połamać na małe kawałki, włożyć do garnuszka i rozpuścić w kąpieli wodnej dolewać częściami kremówkę, mieszać. Czekolada powinna być dość gęsta, ale lejąca. Zdjąć garnek i przestudzić czekoladę od czasu do czasu mieszając, aby nie zastygała.
Przygotowanie ciastek:
Czekoladowe serduszka wyrównać ścinając wierzch ciastek, będzie nie równy, bo ciasto rośnie w czasie pieczenia.
Każde ciasto posmarować ok. 1/2 łyżeczki kremu pomarańczowego, połączyć ciastka w pary, sklejając je kremem. Ułożyć ciastka na kuchennej kratce, postawić kratkę na półmisku lub silikonowej macie.
Polewać ciastka czekoladą, pozwolić ,aby spływała na przygotowane naczynie. Może trzeba będzie lekko rozsmarować czekoladę nożem. Pozostawić do zaschnięcia.
Ciastka przybrać truskawkami lub malinami.
Smacznego i miłego świętowania!!!
2 komentarze Ukryj
Ślicznie wyglądają! 🙂
Dziękuję 🙂