Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Moja ulubiona bezmięsna lazania z bakłażana, suszonych pomidorów i szpinaku. Bardzo polecam odgrzana następne dnia chyba jeszcze lepsza niż w dniu pieczenia 🙂
Do przygotowania sosu beszamelowego używa się białego pieprzu, ale jeśli tak jak ja nie lubicie jego specyficznego smaku, możecie zastąpić go zwykłem czarnym.
Smacznego.
Lazania z bakłażanów
Składniki:
- 3 duże bakłażany ok. 800 g
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 700 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 kulki mozzarelli
- ok. 2 szklanek sosu beszamelowego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 szklanki listów bazylii
Sos beszamelowy:
- ok. 50 g masła
- 3-3,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko.
- Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy.
Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty.
Sposób przygotowania lazanii:
- Bakłażany myjemy i kroimy w plastry (ok.6 plastrów). Każdy plaster solimy z obu stron, układamy w sicie, jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i obciążamy np. dużym słojem z wodą. Odstawiamy na ok.1h.
- Następnie każdy plaster bakłażana osuszamy w ręcznikach papierowych.
- Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową. Plastry smarujemy z każdej strony oliwą, najlepiej użyć do tego oliwę z suszonych pomidorów. Bakłażany układamy na gorącym grillu i opiekamy z każdej strony. Odkładamy.
- Szpinak zalewamy wrzątkiem, zostawiami na 3-4 min. Odciskamy, grubo siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, na średnio gorącą wrzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy a następnie dodajemy pokrojony szpinak, smażymy przez ok. 3 min, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy.
- Suszone pomidory odsączamy z oliwy, ale jeśli są w zalewie kapary to również je wykorzystujemy, kroimy w średniej grubości paski. Kulki mozzarelli rwiemy na kawałki.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 oC.
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy oliwą z suszonych pomidorów.
- Następnie warstwami układamy:
- Plastry grillowanego bakłażana
- Szpinak
- 3-4 łyżki sosu beszamelowego (rozsmarowujemy po całej powierzchni szpinaku)
- Plastry bakłażana
- Suszone pomidory
- 3-4 łyżki sosu beszamelowego
- Plastry bakłażana
- 3 łyżki sosu beszamelowego
- Naczynie z lazanią wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 min. Następnie wyjmujemy układamy na wierzchu mozzarellę i zapiekamy jeszcze 10-15 min.
- Upieczoną lazanię posypujemy posiekaną grubo pietruszką i bazylią.
Podajemy gorącą z grillowaną pszenną tortillą lub świeżym pieczywem.
Smacznego!
(Visited 964 times, 1 visits today)
Jeden komentarz Ukryj
Grillowany bakłażan to niebo w gębie, a ta lazania musiała właśnie tak niebiańsko smakować!