0 0
Babeczki bardzo czekoladowe z marshmallows

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Babeczki bardzo czekoladowe z marshmallows

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ekstremalnie czekoladowe babeczki z dodatkiem pianek marshmallows. Pyszne i bardzo sycące.

Babeczki są wilgotne z piankową, słodką warstwą, bo marshmallows wypływają w czasie pieczenia na wierzch i całkowicie się roztapiają.

Do pieczenia babeczek użyłam grubych, kartonowych papilotek woskowanych w środku. Sprawdziły się doskonale, papier nie przemięka w trakcie pieczenia, więc babeczki pięknie się prezentują a dzięki woskowanemu środkowi lepkie ciasto wyjmujemy z foremki bez problemów i w całości, nie pokruszone czy porwane.

Polecam 🙂

 

babeczki, babeczki przepis, muffiny, muffiny przepis, muffiny czekoladowe, muffiny czekoladowe przepis, łatwe muffiny, babeczki bez miksera, babeczki bez miksera przepis

 

Babeczki bardzo czekoladowe

Składniki na 12 szt.

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki kakao
  • szczypta soli
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub spirytusowego
  • 1/2 szklanki mocnej kawy (2 czubate łyżeczki do herbaty rozpuszczalnej kawy na 1/2 szkl. wody)
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 12 szt pianek marshmallows

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Formę do muffinków wyłożyć 12 papierowymi lub kartonowymi papilotkami (u mnie kartonowe).

Przygotować 2 miski, jedną dużą i jedną średnią.

W misce średniej połączyć i wymieszać wszystkie suche składniki bez cukru (mąkę, sodę, kakao, sól) Odstawić.

W drugiej dużej misce połączyć pozostałe mokre składniki bez pianek, ale z cukrem, czyli wodę, kawę, olej, ocet i cukier. Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocą rózgi kuchennej ew. widelcem lub łyżką.

Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche i dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników (nie mieszać zbyt długo).

Na dno każdej papilotki położyć 1 piankę, napełnić ciastem do ok. 3/4 wysokości.

Piec ok. 15 – 18 min do suchego patyczka.

Wyjąć i studzić na kuchennej kratce. Zimne babeczki posypać kakao.

Smacznego.

 

  • babeczki-czekoladowe-przepis
  • babeczki-czekoladowe

 

babeczki, babeczki przepis, muffiny, muffiny przepis, muffiny czekoladowe, muffiny czekoladowe przepis, łatwe muffiny, babeczki bez miksera, babeczki bez miksera przepis, babeczki czekoladowe

 

 

(Visited 1 716 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Paryż do syta za 10 €
next
La Cocotte – to nie to o czym myślicie :) Common Table (5)
previous
Paryż do syta za 10 €
next
La Cocotte – to nie to o czym myślicie :) Common Table (5)

3 komentarze Ukryj

Są fantastyczne, robię już drugi raz! Mam nadzieję, że znów wyjdą pyszne, bo moje zdolności kulinarne są bardzo ograniczone 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »