Kruche Rogaliki z Marmoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Rogaliki z Marmoladą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W sklepiku ze zdrową żywnością, kupuję często małe, kruche rogaliki z marmoladą. Mój synek bardzo je lubi. Rogaliki są jednym z niewielu już słodkich wypieków, które jeszcze czasami kupuję, większość piekę sama.
Teraz postanowiłam upiec i je, są naprawdę kruche i pyszne, najlepiej smakują kiedy są maleńkie, takie na jeden lub dwa kęsy. Bardzo polecam 🙂

Rogaliki z Marmoladą

Składniki na 32 małe rogaliki:

  • 150 gr zimnego masła
  • 180 gr mąki pszennej tortowej
  • 50 gr mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 6-7 łyżek soku z cytryny (ok. 1 średnia)
  • 200 gr marmolady
  • 1 jako + 1 łyżka wody do smarowania

Sposób przygotowania:

Masło, mąki, cukier umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać (można również posiekać składniki nożem na stolnicy). Kiedy zaczną tworzyć się grudki dodawać po łyżce sok z cytryny, cały czas miksować do chwili, kiedy powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnice (nie powinno się kruszyć). Szybko uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 min.
Wyją ciasto, odciąć 1/3 pozostałe odłożyć, można z powrotem do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. 

Ciasto umieścić między dwoma kawałkami foli spożywczej i rozwałkować na wielkość 20 cm.
Zdjąć folię, ciasto położyć na delikatnie oprószonym mąką blacie, na cieście położyć talerzyk deserowy (20 cm) i obrysować go ostrym nożem, nadmiar ciasta usunąć.
Kółko z ciasta podzielić na 8 części. Na szerszym końcu każdego z trójkątów położyć małą łyżeczkę marmolady (ja użyłam łyżeczki do espresso).
Zwijać rogaliki, od szerszego końca do węższego, palcami zlepić końcówki, żeby marmolada w czasie pieczenia nie wyciekała.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.

Piec w gorącym piekarniku 15-17 min do zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce, lekko ciepłe rogaliki oprószyć cukrem pudrem.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce .

Smacznego.

Rogaliki Drożdżowe
(Visited 845 times, 15 visits today)

Dorota

Karkówka Pieczona
previous
Karkówka Długo Pieczona z Jabłkami i Cebulą
Galaretka z Kurczaka
next
Galaretka z Kurczaka – film jak ją zrobić
Karkówka Pieczona
previous
Karkówka Długo Pieczona z Jabłkami i Cebulą
Galaretka z Kurczaka
next
Galaretka z Kurczaka – film jak ją zrobić

8 komentarzy Ukryj

Ciasto po rozwałkowaniu może leżeć w lodówce, ale musi być bardzo dokładnie owinięte folią, żeby nie wyschło. Przed zwijaniem rogalików trzeba doprowadzić je do temperatury pokojowej, żeby ciasto było elastyczne i nie kruszyło się w czasie zwijania.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię