0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Rogaliki z Marmoladą

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

W sklepiku ze zdrową żywnością, kupuję często małe, kruche rogaliki z marmoladą. Mój synek bardzo je lubi. Rogaliki są jednym z niewielu już słodkich wypieków, które jeszcze czasami kupuję, większość piekę sama.
Teraz postanowiłam upiec i je, są naprawdę kruche i pyszne, najlepiej smakują kiedy są maleńkie, takie na jeden lub dwa kęsy. Bardzo polecam 🙂

Rogaliki z Marmoladą

Składniki na 25 małych rogalików:

130 g zimnego masła
150 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
ok. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
szczypta soli
3-4 krople zapachu waniliowego
ok. 2-3 łyżek soku z cytryny
1 jajko
ok. 1 szklanki marmolady (u mnie różanej)

Sposób przygotowania:

Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajko i cukier, umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać (można również posiekać składniki nożem na stolnicy).

Kiedy zaczną tworzyć się grudki dodawać po łyżce sok z cytryny, cały czas miksować do chwili, kiedy powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnice (nie powinno się kruszyć). Szybko uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 min.
Wyją ciasto, odciąć 1/3 pozostałe odłożyć, można z powrotem do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 180 st.C. 

Ciasto umieścić między dwoma kawałkami foli spożywczej i rozwałkować na wielkość 20 cm.
Zdjąć folię, ciasto położyć na delikatnie oprószonym mąką blacie, na cieście położyć talerzyk (20 cm) i obrysować go ostrym nożem, nadmiar ciasta usunąć.
Kółko z ciasta podzielić na 8 części. Na szerszym końcu każdego z trójkątów położyć małą łyżeczkę marmolady (ja użyłam łyżeczki do espresso).
Zwijać rogaliki, od szerszego końca do węższego, palcami zlepić końcówki, żeby marmolada w czasie pieczenia nie wyciekała.

Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.

Piec w gorącym piekarniku 12-15 min do zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce, lekko ciepłe rogaliki oprószyć cukrem pudrem.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce .

Smacznego.

Rogaliki Drożdżowe
(Visited 2 110 times, 1 visits today)

Dorota

Kołoczki Drożdżowe z Serem
previous
Kołoczki Drożdżowe z Serem i Jabłkami
Pasta jajeczna
next
Pasta Jajeczna Przepis Szybki i Łatwy
Kołoczki Drożdżowe z Serem
previous
Kołoczki Drożdżowe z Serem i Jabłkami
Pasta jajeczna
next
Pasta Jajeczna Przepis Szybki i Łatwy

8 komentarzy Ukryj

Ciasto po rozwałkowaniu może leżeć w lodówce, ale musi być bardzo dokładnie owinięte folią, żeby nie wyschło. Przed zwijaniem rogalików trzeba doprowadzić je do temperatury pokojowej, żeby ciasto było elastyczne i nie kruszyło się w czasie zwijania.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię