Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidorami i oliwkami. Doskonale smakuje ze świeżym croissantem, lub każdym innym pieczywem. Możemy podać ją na śniadanie lub na lunch, z pieczywem lub zupełnie samą z lekką sałatką z rukoli skropionej oliwą.
Pasta jajeczna to klasyczny przepis Kuchni Polskiej. Któż z nas nie pamięta kanapek z pastą, które podawano nam w przedszkolu? To jak wspomnienie dzieciństwa. Ale pastę jajeczną możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, kilka podpowiedzi znajdziecie niżej.
A co jeśli jesteśmy na diecie i zadajemy sobie pytanie, czy pasta jajeczna jest kaloryczna?
Jedno jajko to ok. 155 kal., więc jeśli je ograniczamy dodatki do pasty powinny być lekkie. Zrezygnujmy z masła i majonezu, łatwo można je zastąpić, składników jest kilka, nie wpłyną na smak pasty jajecznej.
Lekka pasta jajeczna, więc co zamiast majonezu?
Oto kilka zamienników zdecydowanie mniej kalorycznych:
- jogurtem greckim
- jogurtem naturalnym
- śmietaną (12%)
- jedno z jajek ugotować na miękko i składniki połączyć płynnym żółtkiem
Polecam spróbujcie sami 🙂

Pasta Jajeczna Przepis
Składniki na pastę jajeczną dla 1 osoby:
- 2 jajka (L)
- 1 łyżka majonezu (może być nieco mniej)
- 1 łyżka jogurtu greckiego (może być nieco mniej)
- 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwek czarnych bez pestek (drobno posiekanych)
- 2 łyżki pomidorów suszonych (drobno posiekanych)
- 2 łyżki drobnego szczypiorku (posiekanego)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Jak zrobić pastę jajeczną:
Jajka ugotować na twardo, do niewielkiego garnuszka z zimną wodą włożyć jajka, zagotować.
Od momentu zagotowania się wody gotować 5 min. Odlać wodę i do jajek wlać zimną wodę, lub jajka przełożyć do miseczki z wodą z lodem na 2 min, chodzi o przerwanie gotowania. Jaja wyjąć zdjąć skorupkę. Odłożyć.
W międzyczasie posiekać drobno oliwki, szczypiorek i pomidory suszone.
Do średniej miski włożyć przestudzone jajka i dokładnie rozgnieść je widelcem, dodać masło, przyprawy i posiekane dodatki, wymieszać. Na koniec włożyć większą część majonezu i jogurtu, zamieszać. Spróbować i jeśli lubimy dodać więcej majonezu i/lub jogurtu.
Croissanta przekroić ostrym nożem poziomo, napełnić pastą jajeczną i przykryć górną częścią. Przekroić na pół.
Smacznego 🙂
Co dodać do pasty jajecznej?
- szczypior gruby
- avokado
- natka pietruszki
- rzodkiewka drobno posiekana
- świeży ogórek
- pomidorki chery
- łosiosia wędzonego
- szprotki wędzone
Jak zrobić pastę jajeczną – krok po kroku


Czym doprawić pastę jajeczną?
- słodką papryką w proszku
- ostrą papryką w proszku
- drobno posiekaną papryczką chili
- curry w proszku
- czarnuszką
- czubrycą (to mieszanka cząbru, soli i przypraw, ma bałkańskie korzenie i bardzo pasuje do jajek)
Więcej przepisów na pasty do kanapek znajdziecie tutaj:
6 komentarzy Ukryj
Pasta pyszna!!!! Właśnie o niej myślałem i jest 🙂
Staram się odgadywać i spełniać Wasze myśli i marzenia 😉
No u nas furorę robi pasta z surimi i szczypiorkiem. Uwielbiam pasty jajeczne.
Alex to ciekawy pomysł, muszę spróbować 🙂
Super sugestie dotyczące różnych wersji i zamienników. Zapewne w każdej lodówce (szczególnie po świętach) jest mnóstwo rozmaitości. Na co dzień nieraz brak czasu na zastanawianie się: co do czego i z czym. A powinniśmy robić wszystko, by nie marnować żywności. Bardzo proszę – tak trzymać! ????
Ula
aż mi się jeść zachciało , zrobię na pewno …wypróbuje wersje z jajkiem na miekko…
ale ,że tak ze słodkim croissantem ?