Pasta jajeczna przepis szybki i łatwy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasta jajeczna przepis szybki i łatwy

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidorami i oliwkami. Doskonale smakuje ze świeżym croissantem, lub każdym innym pieczywem. Możemy podać ją na śniadanie lub na lunch, z pieczywem lub zupełnie samą z lekką sałatką z rukoli skropionej oliwą.

    Pasta jajeczna to klasyczny przepis Kuchni Polskiej. Któż z nas nie pamięta kanapek z pastą, które podawano nam w przedszkolu? To jak wspomnienie dzieciństwa. Ale pastę jajeczną możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, kilka podpowiedzi znajdziecie niżej.

    A co jeśli jesteśmy na diecie i zadajemy sobie pytanie, czy pasta jajeczna jest kaloryczna?

    Jedno jajko to ok. 155 kal., więc jeśli je ograniczamy dodatki do pasty powinny być lekkie. Zrezygnujmy z masła i majonezu, łatwo można je zastąpić, składników jest kilka, nie wpłyną na smak pasty jajecznej.

    Lekka pasta jajeczna, więc co zamiast majonezu?

    Oto kilka zamienników zdecydowanie mniej kalorycznych:

    • jogurtem greckim
    • jogurtem naturalnym
    • śmietaną (12%)
    • jedno z jajek ugotować na miękko i składniki połączyć płynnym żółtkiem

    Polecam spróbujcie sami 🙂

     

    Przepis jak zrobić pastę jajeczną

     

    Pasta jajeczna przepis szybki i łatwy

    Składniki na pastę jajeczną dla 1 osoby:

    • 2 jajka (L)
    • 1 łyżka majonezu (może być nieco mniej)
    • 1 łyżka jogurtu greckiego (może być nieco mniej)
    • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
    • 2 łyżki oliwek czarnych bez pestek (drobno posiekanych)
    • 2 łyżki pomidorów suszonych (drobno posiekanych)
    • 2 łyżki drobnego szczypiorku (posiekanego) 
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

    Jak zrobić pastę jajeczną:

    Jajka ugotować na twardo, do niewielkiego garnuszka z zimną wodą włożyć jajka, zagotować.
    Od momentu zagotowania się wody gotować 5 min.  Odlać wodę i do jajek wlać zimną wodę, lub jajka przełożyć do miseczki z wodą z lodem na 2 min, chodzi o przerwanie gotowania. Jaja wyjąć zdjąć skorupkę. Odłożyć.

    W międzyczasie posiekać drobno oliwki, szczypiorek i pomidory suszone.

    Do średniej miski włożyć przestudzone jajka i dokładnie rozgnieść je widelcem, dodać masło, przyprawy i posiekane dodatki, wymieszać. Na koniec włożyć większą część majonezu i jogurtu, zamieszać. Spróbować i jeśli lubimy dodać więcej majonezu i/lub jogurtu.

    Croissanta przekroić ostrym nożem poziomo, napełnić pastą jajeczną i przykryć górną częścią. Przekroić na pół.

    Smacznego 🙂

     

    • Przepis jak zrobić pastę jajeczną
    • Jak zrobić pastę jajeczną

     

    Co dodać do pasty jajecznej?
    Często zadajemy sobie to pytanie, oto kilka propozycji:
    • szczypior gruby
    • avokado
    • natka pietruszki
    • rzodkiewka drobno posiekana
    • świeży ogórek
    • pomidorki chery
    • łosiosia wędzonego
    • szprotki wędzone 
    To tylko kilka z długiej listy dodatków do pasty jajecznej.

     

    Jak zrobić pastę jajeczną – krok po kroku
    Pasta jajeczna łatwa i szybka

     

    Pasta jajeczna łatwa i szybka

     

    Czym doprawić pastę jajeczną?
    Po za solą i czarnym pieprzem pastę jajeczną można doprawić:
    • słodką papryką w proszku
    • ostrą papryką w proszku
    • drobno posiekaną papryczką chili 
    • curry w proszku
    • czarnuszką 
    • czubrycą (to mieszanka cząbru, soli i przypraw, ma bałkańskie korzenie i bardzo pasuje do jajek) 

    Więcej przepisów na pasty do kanapek znajdziecie tutaj: Sałatka z Tuńczykiem

     

     

    (Visited 28 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Makaron z pomidorami z jednego garnka – Obiad w 10 min.
    Koktajl Warzywny
    next
    Zielony Koktajl dla Zdrowia
    previous
    Makaron z pomidorami z jednego garnka – Obiad w 10 min.
    Koktajl Warzywny
    next
    Zielony Koktajl dla Zdrowia

    5 komentarzy Ukryj

    Super sugestie dotyczące różnych wersji i zamienników. Zapewne w każdej lodówce (szczególnie po świętach) jest mnóstwo rozmaitości. Na co dzień nieraz brak czasu na zastanawianie się: co do czego i z czym. A powinniśmy robić wszystko, by nie marnować żywności. Bardzo proszę – tak trzymać! ????
    Ula

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię