0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pasta Jajeczna Przepis Szybki i Łatwy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pasta Jajeczna Przepis Szybki i Łatwy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, pomidorami i oliwkami. Doskonale smakuje ze świeżym croissantem, lub każdym innym pieczywem. Możemy podać ją na śniadanie lub na lunch, z pieczywem lub zupełnie samą z lekką sałatką z rukoli skropionej oliwą.

Pasta jajeczna to klasyczny przepis Kuchni Polskiej. Któż z nas nie pamięta kanapek z pastą, które podawano nam w przedszkolu? To jak wspomnienie dzieciństwa. Ale pastę jajeczną możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów, kilka podpowiedzi znajdziecie niżej.

A co jeśli jesteśmy na diecie i zadajemy sobie pytanie, czy pasta jajeczna jest kaloryczna?

Jedno jajko to ok. 155 kal., więc jeśli je ograniczamy dodatki do pasty powinny być lekkie. Zrezygnujmy z masła i majonezu, łatwo można je zastąpić, składników jest kilka, nie wpłyną na smak pasty jajecznej.

Lekka pasta jajeczna, więc co zamiast majonezu?

Oto kilka zamienników zdecydowanie mniej kalorycznych:

  • jogurtem greckim
  • jogurtem naturalnym
  • śmietaną (12%)
  • jedno z jajek ugotować na miękko i składniki połączyć płynnym żółtkiem

Polecam spróbujcie sami 🙂

 

Przepis jak zrobić pastę jajeczną

 

Pasta Jajeczna Przepis

Składniki na pastę jajeczną dla 1 osoby:

  • 2 jajka (L)
  • 1 łyżka majonezu (może być nieco mniej)
  • 1 łyżka jogurtu greckiego (może być nieco mniej)
  • 1 łyżeczka masła (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwek czarnych bez pestek (drobno posiekanych)
  • 2 łyżki pomidorów suszonych (drobno posiekanych)
  • 2 łyżki drobnego szczypiorku (posiekanego) 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego

Jak zrobić pastę jajeczną:

Jajka ugotować na twardo, do niewielkiego garnuszka z zimną wodą włożyć jajka, zagotować.
Od momentu zagotowania się wody gotować 5 min.  Odlać wodę i do jajek wlać zimną wodę, lub jajka przełożyć do miseczki z wodą z lodem na 2 min, chodzi o przerwanie gotowania. Jaja wyjąć zdjąć skorupkę. Odłożyć.

W międzyczasie posiekać drobno oliwki, szczypiorek i pomidory suszone.

Do średniej miski włożyć przestudzone jajka i dokładnie rozgnieść je widelcem, dodać masło, przyprawy i posiekane dodatki, wymieszać. Na koniec włożyć większą część majonezu i jogurtu, zamieszać. Spróbować i jeśli lubimy dodać więcej majonezu i/lub jogurtu.

Croissanta przekroić ostrym nożem poziomo, napełnić pastą jajeczną i przykryć górną częścią. Przekroić na pół.

Smacznego 🙂

 

  • Przepis jak zrobić pastę jajeczną
  • Jak zrobić pastę jajeczną

 

Co dodać do pasty jajecznej?
Często zadajemy sobie to pytanie, oto kilka propozycji:
  • szczypior gruby
  • avokado
  • natka pietruszki
  • rzodkiewka drobno posiekana
  • świeży ogórek
  • pomidorki chery
  • łosiosia wędzonego
  • szprotki wędzone 
To tylko kilka z długiej listy dodatków do pasty jajecznej.

 

Jak zrobić pastę jajeczną – krok po kroku
Pasta jajeczna łatwa i szybka

 

Pasta jajeczna łatwa i szybka

 

Czym doprawić pastę jajeczną?
Po za solą i czarnym pieprzem pastę jajeczną można doprawić:
  • słodką papryką w proszku
  • ostrą papryką w proszku
  • drobno posiekaną papryczką chili 
  • curry w proszku
  • czarnuszką 
  • czubrycą (to mieszanka cząbru, soli i przypraw, ma bałkańskie korzenie i bardzo pasuje do jajek) 

Więcej przepisów na pasty do kanapek znajdziecie tutaj: Sałatka z Tuńczykiem

 

 

(Visited 952 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kruche Rogaliki z Marmoladą
next
Pączki Pieczone z Marmoladą
previous
Kruche Rogaliki z Marmoladą
next
Pączki Pieczone z Marmoladą

6 komentarzy Ukryj

Super sugestie dotyczące różnych wersji i zamienników. Zapewne w każdej lodówce (szczególnie po świętach) jest mnóstwo rozmaitości. Na co dzień nieraz brak czasu na zastanawianie się: co do czego i z czym. A powinniśmy robić wszystko, by nie marnować żywności. Bardzo proszę – tak trzymać! ????
Ula

aż mi się jeść zachciało , zrobię na pewno …wypróbuje wersje z jajkiem na miekko…
ale ,że tak ze słodkim croissantem ?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię