Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i lekkie pączki pieczone. takie pączki można zrobić znacznie częściej niż te smażone w głębokim tłuszczu.
Polecam wszystkim, smakują i wyglądają jak klasyczne pączki.
Smacznego!
Pączki Pieczone
Składniki:
Na zaczyn:
- 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
- 2/3 szklanki ciepłego mleka (2%)
- 1 łyżka cukru
Ponadto:
- 2 1/2 szklanki mąki pszenne + do podsypania
- 4 łyżki cukru
- 50 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 jajka (L)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
- ok. 1 szklanki marmolady z róży lub innej ulubionej
Na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- ok. 4 – 5 łyżek soku z cytryny
Lukier przygotowujemy mieszając dokładnie składniki. Lukier do pączków powinien mieć konsystencję luźnej śmietany.
Sposób przygotowania pączków pieczonych:
Składniki na zaczyn łączymy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 min.
W międzyczasie do misy miksera wkładamy, mąkę, cukier, jajka, skórkę z pomarańczy i wlewamy wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ciasto przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlewamy masło i wyrabiamy całość ok. 6-7 min.
Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione i sprężyste, wyłączamy mikser. Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, może to potrwać 1,5-2 godzin. Ciasto powinno conajmniej podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę lub blat posypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm.
Pączki wycinamy specjalnymi obręczami lub szklanką. Na środek ciasta kładziemy łyżeczkę marmolady, sklejamy ciasto tak, aby łączenie znalazło się na spodzie, układamy pączki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na ok. 30 min. lub na czas nagrzewania piekarnika.
Przed pieczeniem pączki smarujemy ,,rozkłóconym” jajkiem.
Pączki Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st.C. przez 15 min.
Następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Lukrujemy kiedy są jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego 🙂