0 0

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak z Warzywami po Chińsku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kurczak z warzywami to pomysł na błyskawiczny obiad. Można przygotować większą ilość kurczaka i podawać go z różnymi dodatkami ryżem, makaronem, a nawet ziemniakami.

Kurczak jest bardzo aromatyczny i intensywny w smaku, pyszny. Bardzo polecam nie tylko na rodzinny obiad, ale i na kolację ze znajomymi. Dla dorosłych warto przygotować nieco ostrzejszą wersję, a jeśli danie mają jeść dzieci możecie w ogóle zrezygnować z ostrych dodatków.

Smacznego 🙂

Kurczak z Warzywami po Chińsku

Kurczak z Warzywami

Składniki:

  • ok. 1 kg piersi z kurczaka (pokrojonej w kostkę)
  • 0,5 szklanki płynnego miodu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płatków chili lub ostrej pasty chili
  • 2 ząbki czosnku (rozgniecione)

Ponadto:

  • 2 cukinie
  • 2 papryki czerwone
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i kroimy w średnią kostkę. Wkładamy do średniej miski, dodajemy składniki marynaty: sól, pieprzy, czosnek i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 30 min do przegryzienia.

W międzyczasie warzywa myjemy i kroimy w średnią kostkę.

na Dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa z czosnkiem i odrobiną soli. Mieszamy od czasu do czasu. Warzywa powinny się zrumienić, wtedy zdejmujemy z ognia
i odstawiamy.

Przygotowujemy kurczaka, na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i sezamowy, na rozgrzany tłuszcz wrzucamy kurczaka i obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron na dużym ogniu. Ogień zmniejszamy, garnek przykrywamy i dusimy kurczaka ok. 20 min, mieszamy od czasu do czasu.

W miseczce łączymy miód, sos sojowy i płatki chili lub odrobinę ostrej pasty paprykowej (ja często używam Sambal Oelek).
Marynatę wlewamy do kurczaka, mieszamy, gotujemy na średnim ogniu ok. 7 min, do chwili kiedy sos zgęstnieje.

Do kurczaka dodajemy podsmażone warzywa, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze chwilę.

Kurczak jest gotowy, podajemy go z ryżem ugotowanym na sypko lub makaronem ryżowym, sojowym lub innym ulubionym dodatkiem.

Smacznego 🙂

 

 

Kurczak z Warzywami

(Visited 3 562 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pączki Pieczone z Marmoladą
Placki z Łososia
next
Placki z Wędzonego Łososia i Ryż z Karmelizowanymi Warzywami
previous
Pączki Pieczone z Marmoladą
Placki z Łososia
next
Placki z Wędzonego Łososia i Ryż z Karmelizowanymi Warzywami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »