0 0
Placki z Wędzonego Łososia i Ryż z Karmelizowanymi Warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placki z Wędzonego Łososia i Ryż z Karmelizowanymi Warzywami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przygotowanie posiłku do pracy, szkoły czy uczelni to zadanie, o którym trzeba pomyśleć przynajmniej dzień wcześniej, choć najlepiej poświęcić mu więcej czasu i od razu wymyślić menu na cały tydzień. To świetny sposób na smaczne i systematyczne odżywianie.

Przerwa na lunch w pracy to bardzo ważna sprawa. Od tego co jemy zależy nasza kreatywność
i wydajność. Nasz organizm potrzebuje w ciągu dnia solidnej porcji witamin, minerałów
i przeciwutleniaczy, to w
łaśnie dzięki nim odzyskuje energię. Odpowiedni posiłek da nam
to wszystko. Jaki mamy wybór? Firmową stołówkę, pobliską restaurację, catering albo pana Kanapkę. Każda z tych opcji ma swoje plusy i minusy. Natomiast przynosząc jedzenie z domu zawsze macie kontrolę nad tym co jecie i jakiej jakości są produkty. Możecie przygotować odpowiednią porcję i uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek. Sami przecież wiecie co dla Was dobre: dziś macie ochotę na coś fit, a jutro na coś bardziej konkretnego, bo planujecie nadgodziny.
Mogę zagwarantować, że dzięki tej inicjatywie będzie smacznie, zdrowo i zdecydowanie taniej.

Wbrew pozorom szykowanie jedzenia do pracy nie zabiera znowu aż tak wiele czasu, wystarczy tylko trochę wprawy, a nie zajmie to więcej niż pół godziny. Można to zrobić przy okazji, przygotowując na przykład kolację. Oczywiście, początki mogą być trudne, ale kiedy się tego nauczycie powrót do bułki, jogurtu, albo obiadu w barze stanie się nie do zaakceptowania. Oprócz kilku przepisów przyda się także odpowiednie pudełko. Takie, które ma dobre zamknięcie, można wstawić do mikrofalówki i potem umyć w zmywarce. Fajnie jeśli ładnie wygląda – dobrze podane danie to część przyjemności z jedzenia.

Nie musimy gotować niczego skomplikowanego. Lunch da się zrobić nawet z kilku prostych składników. Jestem tu, żeby Was wspierać więc chętnie sama coś zaproponuję. Spojrzałam na sprawę… sezonowo i wykorzystałam m.in. warzywa, które właśnie rosną – wybrałam ryż z karmelizowanymi młodymi warzywami i miodowym sosem, a  do tego placuszki z wędzonego łososia. To danie można podawać na zimno i na gorąco, co w biurowych warunkach może być istotne.

Pamiętajmy o napojach. Przecież nasz organizm tego potrzebuje najbardziej. Na biurku zawsze powinna stać butelka wody, abyśmy mogli podczas pracy czy nauki szybko zaspokoić pragnienie.
Ale nie samą wodą człowiek żyje. Zróbmy sobie przyjemność i napijmy się czegoś innego. Jeśli chodzicie do pracy prawdopodobnie macie już skończone 18 lat, dlatego Warka Radler 0% jest dla Was idealna. A co najważniejsze: jest bezalkoholowa, w lekkiej, plastikowej, zakręcanej butelce. Brzmi nieźle? Ale smakuje jeszcze lepiej.

Placki z Wędzonego Łososia

Placki z Wędzonego Łososia

Składaniki:

  • ok. 400 g wędzonego łososia mogą być brzuszki
  • 1 jajko
  • 1 młoda cebula ze szczypiorem
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki tartej bułki + do obtoczenia
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania placków:

Łososia oczyścić ze skóry, poszarpać najlepiej rękami na małe kawałeczki.

Cebulę i szczypior pokroić drobno.

Do miski włożyć łososia, jajko, cebulę, szczypior, koperek i 2 łyżki tartej bułki, dokładanie wymieszać. Formować niewielkie placuszki, obtaczać je w tartej bułce.

Placuszki smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Zdejmować z patelni i odkładać.

Podawać na ciepło lub na zimno, w obu wersjach pyszne.

Placki z Wędzonego Łososia
Placki z Łososia

Ryż z Karmelizowanymi Młodymi Warzywami

i Sosem Miodowym

Składniki dla 2 osób:
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 5-6 świeżych szparagów (zielone lub białe)
  • 3 średnie młode marchewki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 2 szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
na sos:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania sałatki:

Warzywa umyć, marchewkę obrać,  wszystkie pokroić na niewielkie kawałki, marchewkę w plasterki. Główki szparagów odłożyć.

Na patelni rozgrzać olej, masło i miód, kiedy będą płynne wrzuć wszystkie warzywa, smażyć mieszając na dużym ogniu.  Po ok. 3 min przykryć patelnię i zmniejszyć płomień, smażyć 6 min. Zgasić ogień, na patelnię wrzucić główki szparagów, zamieszać i przykryć na 3 min.

Zdjąć warzywa z patelni, nie czyścić tylko przygotować na niej sos.

Przygotowanie sosu:

Na patelnię wlać sok z pomarańczy, miód, sól i pieprz. Podgrzać i na średnim ogniu podgrzewać do chwili kiedy zacznie gęstnieć ok. 5 min. Odstawić.

W misce wymieszać zimny lub delikatnie ciepły ryż z warzywami i sosem. Doskonały na ciepło i na zimno. Przechowywać w lodówce.

Smacznego 🙂

Sałatka Ryżowa
  • Placki z Łososia
  • Placki z Łososia
  • Placki z Łososia
  • trzeci-wpis-popr
(Visited 919 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kurczak z Warzywami po Chińsku
Pasta z Makrelii
next
Pasta z Makreli do Kanapek
previous
Kurczak z Warzywami po Chińsku
Pasta z Makrelii
next
Pasta z Makreli do Kanapek

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »