Kruche ciasteczka z makiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche ciasteczka z makiem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Kruche ciasteczka z makiem, odpowiednie na święta i cały świąteczny czas. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.

    Jeśli używamy gotowej masy makowej, warto nieco uszlachetnić ją dodatkowymi bakaliami, orzechami i jeśli to konieczne niewielką ilością prawdziwego miodu.
    Do gotowej masy, którą używamy do ciast nie dodajemy piany z białek.
    Piana jest dodawana jedynie do domowej masy, która jest dość gęsta i ścisła, kupna jest wystarczająco rzadka, a piana tylko by ją dodatkowo rozrzedziła.

    Ciasteczka są pyszne i można je z powodzeniem przechowywać w szczelnym pudełku nawet do 3 dni.

    Polecam 🙂

     

     

    makówki-kruche

     

     

    Kruche makówki

    Składniki:

    Na ciasto:

    • 110 gr zimnego masła
    • 200 gr mąki krupczatki
    • 20 gr mąki ziemniaczanej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 łyżki cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 żółtko
    • sok z 1/2 średniej cytryny

    Masa makowa:

    • ok. 500 gr masy makowej (u mnie Bakalland)
    • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 3 łyżki rodzynek, moreli i suszonej żurawiny
    • Cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania:

    Mąkę krupczatkę, ziemniaczaną i  proszek do pieczenia wymieszać razem.

    W misce lub misie malaksera połączyć mąki, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier waniliowy, żółtko. Dokładnie posiekać. Pod koniec wlać sok z cytryny i siekać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.

    Bakalie (skórkę, rodzynki, żurawinę i morele) pokroić w średnią kostkę. Połączyć z masą makową i dokładnie mieszać.

    Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienki ok. 2-3 mm placek o wymiarach ok. 20-25 cm .

    Na środek wykładamy masę makową, pozostawiając czyste brzegi ciasta ok. 2 cm. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na ok. 1,5 cm grubości plasterki.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawiamy do zamrażalnika.

    Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C. 

    Ciastka wyjmujemy z zamrażalnika i pieczemy 12 – 15 min do zrumienienia. Wyjmujemy i pozostawiamy na blasze przez 5 min do przestygnięcia. Następnie przenosimy na kuchenną kratkę i studzimy całkowicie.

    Zimne posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego.

     

    • kruche-makówki copy
    • makóweczki-kruche
    • makóweczki

     

     

    (Visited 3 990 times, 4 visits today)

    Dorota

    previous
    Naleśniki z serem
    next
    Kruche ciasteczka mandarynkowe
    previous
    Naleśniki z serem
    next
    Kruche ciasteczka mandarynkowe

    2 komentarze Ukryj

    Swietne ciasteczka !
    Tylko miałam problem z ciastem, kruszyło mi sie za bardzo…trudno bylo zwijac go w ruloniki…
    Zrobiłąm jak makowie, po wyjęciu z zamrażalnika pociełam na kawałi i upiekłam, tez sa znakomite !
    Czy moge wiedziec dlaczego ciasto nie chcialo sie dobrze połaczyc i jaka mogla byc przyczyna jego kruszenia się?

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »