Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kruche ciasteczka z makiem, odpowiednie na święta i cały świąteczny czas. Są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania.
Jeśli używamy gotowej masy makowej, warto nieco uszlachetnić ją dodatkowymi bakaliami, orzechami i jeśli to konieczne niewielką ilością prawdziwego miodu.
Do gotowej masy, którą używamy do ciast nie dodajemy piany z białek.
Piana jest dodawana jedynie do domowej masy, która jest dość gęsta i ścisła, kupna jest wystarczająco rzadka, a piana tylko by ją dodatkowo rozrzedziła.
Ciasteczka są pyszne i można je z powodzeniem przechowywać w szczelnym pudełku nawet do 3 dni.
Polecam 🙂

Kruche makówki
Składniki:
Na ciasto:
- 110 gr zimnego masła
- 200 gr mąki krupczatki
- 20 gr mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 żółtko
- sok z 1/2 średniej cytryny
Masa makowa:
- ok. 500 gr masy makowej (u mnie Bakalland)
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 łyżki rodzynek, moreli i suszonej żurawiny
- Cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania:
Mąkę krupczatkę, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem.
W misce lub misie malaksera połączyć mąki, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier waniliowy, żółtko. Dokładnie posiekać. Pod koniec wlać sok z cytryny i siekać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.
Bakalie (skórkę, rodzynki, żurawinę i morele) pokroić w średnią kostkę. Połączyć z masą makową i dokładnie mieszać.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienki ok. 2-3 mm placek o wymiarach ok. 20-25 cm .
Na środek wykładamy masę makową, pozostawiając czyste brzegi ciasta ok. 2 cm. Delikatnie zwijamy ciasto w rulon. Kroimy na ok. 1,5 cm grubości plasterki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy niewielkie odstępy. Blachę z ciastkami wstawiamy do zamrażalnika.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.C.
Ciastka wyjmujemy z zamrażalnika i pieczemy 12 – 15 min do zrumienienia. Wyjmujemy i pozostawiamy na blasze przez 5 min do przestygnięcia. Następnie przenosimy na kuchenną kratkę i studzimy całkowicie.
Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego.
2 komentarze Ukryj
Ciekawa propozycja!
Swietne ciasteczka !
Tylko miałam problem z ciastem, kruszyło mi sie za bardzo…trudno bylo zwijac go w ruloniki…
Zrobiłąm jak makowie, po wyjęciu z zamrażalnika pociełam na kawałi i upiekłam, tez sa znakomite !
Czy moge wiedziec dlaczego ciasto nie chcialo sie dobrze połaczyc i jaka mogla byc przyczyna jego kruszenia się?