Naleśniki z serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Naleśniki z serem

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Nasza rodzina uwielbia naleśniki. Jemy je bardzo często na śniadanie, ale i na obiad lub jako dodatek do zup, wtedy robię z nich krokiety.

    Dzisiejszy przepis jest typowo śniadaniowy. Takie naleśniki wymagają nieco więcej pracy niż te najpopularniejsze z dżemem, które po protu zwijamy w rulonik i możemy zajadać.

    Panierowane naleśniki robię najczęściej w weekendy, kiedy mam więcej czasu, nikt się nie śpieszy i możemy rozkoszować się nie tylko ich smakiem, ale i zapachem, bo skórka z cytrusów pięknie pachnie w czasie smażenia. Czasami dodaję skórkę pomarańczową, czasami cytrynową, ale odrobina cytrusowego aromatu sprawdza się w tym przepisie fantastycznie.

    Polecam Wam ten pomysł na trochę inne, słodkie naleśniczki. Smacznego 😀

     

    krokiety, krokiety przepisy, krokiety przepis, przepisy, naleśniki, naleśniki przepis, jak zrobić krokiety,  kuchnia dororoty, kuchnia doroty przepisy, naleśniki z serem, przepis na nalśniki z serem, naleśniki z serem przepis,

     

    Panierowane naleśniki z serem

    Składniki:

    Na nadzienie:

    • 0k. 500 g sera trzykrotnie mielonego na serniki (ser powinien być suchy, u mnie Pątnicy)
    • 1 jajko (L)
    • 2 łyżki cukru pudru
    • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy 
    Ponadto:
    • Miód płynny lub syrop różany 
    • Posiekane i podpieczone na patelni orzechy włoskie

    Sposób przygotowania:

    Usmażyć naleśniki z przepisu podstawowego, znajdziecie go znajdziecie tutaj

    Ser przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Odstawić. 

    Na talerz wysypać bułkę tartą, jajko rozkłócić na płaskim talerzyku. 

    Na jeden z boków naleśnika nakładać 2-3 łyżeczki nadzienia serowego. Zwijać naleśnik jak na krokiety, czyli boki zawijamy do środka, a następnie zwijamy w rulon. Odkładamy, podobnie postępujemy ze wszystkimi naleśnikami. 

    Kiedy wszystkie naleśniki są już zwinięte, rozgrzewamy na dużej patelni łyżkę masła.
    W międzyczasie naleśnikowe ruloniki zanurzamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce. 

    Układamy na gorącym maśle i smażymy przez 3-4 min, z każdej strony.
    Smażymy na średnim ogniu, żeby nie przypalić naleśników i masła.  Masło klarowane nie pali
    się zbyt szybko dlatego jest odpowiedniejsze do smażenia, zwykłe trzeba kontrolować, bo szybko się przypala i staje się gorzkie. 

    Usmażone naleśniczki kładziemy na talerzu, posypujemy orzechami i polewamy miodem
    lub syropem. Od razu podajemy, żeby były ciepłe. 

    Smacznego 🙂 

    Jeszcze kilka pomysłów na naleśniki:

    placki-copy-330x220

     

     

     

     

    naleśniki-nadziewane-330x220

     

     

     

     

     

    naleśniki-330x220

     

    • Naleśniki z Serem
    • krokiety, krokiety przepisy, krokiety przepis, przepisy, naleśniki, naleśniki przepis, jak zrobić krokiety,  kuchnia dororoty, kuchnia doroty przepisy, naleśniki z serem, przepis na nalśniki z serem, naleśniki z serem przepis,
    • krokiety, krokiety przepisy, krokiety przepis, przepisy, naleśniki, naleśniki przepis, jak zrobić krokiety,  kuchnia dororoty, kuchnia doroty przepisy, naleśniki z serem, przepis na nalśniki z serem, naleśniki z serem przepis,
    (Visited 144 times, 1 visits today)

    Dorota

    Piernik Domowy Staropolski
    previous
    Piernik czekoladowy z musem jabłkowym
    next
    Wafelki cytrynowe – domowe
    Piernik Domowy Staropolski
    previous
    Piernik czekoladowy z musem jabłkowym
    next
    Wafelki cytrynowe – domowe

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię