0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Naleśniki z serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Naleśniki z serem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nasza rodzina uwielbia naleśniki. Jemy je bardzo często na śniadanie, ale i na obiad lub jako dodatek do zup, wtedy robię z nich krokiety.

Dzisiejszy przepis jest typowo śniadaniowy. Takie naleśniki wymagają nieco więcej pracy niż te najpopularniejsze z dżemem, które po protu zwijamy w rulonik i możemy zajadać.

Panierowane naleśniki robię najczęściej w weekendy, kiedy mam więcej czasu, nikt się nie śpieszy i możemy rozkoszować się nie tylko ich smakiem, ale i zapachem, bo skórka z cytrusów pięknie pachnie w czasie smażenia. Czasami dodaję skórkę pomarańczową, czasami cytrynową, ale odrobina cytrusowego aromatu sprawdza się w tym przepisie fantastycznie.

Polecam Wam ten pomysł na trochę inne, słodkie naleśniczki. Smacznego 😀

 

[mp_image id=”7625″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”25,25,none,none”]

 

Panierowane naleśniki z serem

Składniki:

Na nadzienie:

  • 0k. 500 g sera trzykrotnie mielonego na serniki (ser powinien być suchy, u mnie Pątnicy)
  • 1 jajko (L)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy 
Ponadto:
  • Miód płynny lub syrop różany 
  • Posiekane i podpieczone na patelni orzechy włoskie

Sposób przygotowania:

Usmażyć naleśniki z przepisu podstawowego, znajdziecie go znajdziecie tutaj

Ser przełożyć do miski, dodać jajko, cukier i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać. Odstawić. 

Na talerz wysypać bułkę tartą, jajko rozkłócić na płaskim talerzyku. 

Na jeden z boków naleśnika nakładać 2-3 łyżeczki nadzienia serowego. Zwijać naleśnik jak na krokiety, czyli boki zawijamy do środka, a następnie zwijamy w rulon. Odkładamy, podobnie postępujemy ze wszystkimi naleśnikami. 

Kiedy wszystkie naleśniki są już zwinięte, rozgrzewamy na dużej patelni łyżkę masła.
W międzyczasie naleśnikowe ruloniki zanurzamy najpierw w jajku, a następnie obtaczamy w bułce. 

Układamy na gorącym maśle i smażymy przez 3-4 min, z każdej strony.
Smażymy na średnim ogniu, żeby nie przypalić naleśników i masła.  Masło klarowane nie pali
się zbyt szybko dlatego jest odpowiedniejsze do smażenia, zwykłe trzeba kontrolować, bo szybko się przypala i staje się gorzkie. 

Usmażone naleśniczki kładziemy na talerzu, posypujemy orzechami i polewamy miodem
lub syropem. Od razu podajemy, żeby były ciepłe. 

Smacznego 🙂 

Jeszcze kilka pomysłów na naleśniki:

placki-copy-330x220

 

 

 

 

naleśniki-nadziewane-330x220

 

 

 

 

 

naleśniki-330x220

 

[mp_image_slider ids=”7626,7627,7628″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”false” margin=”50,50,none,none”]

(Visited 749 times, 1 visits today)

Dorota

Piernik Domowy Staropolski
previous
Piernik czekoladowy z musem jabłkowym
next
Kruche ciasteczka z makiem
Piernik Domowy Staropolski
previous
Piernik czekoladowy z musem jabłkowym
next
Kruche ciasteczka z makiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię