Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowa granola, najlepsza. Dwa rodzaje płatków, bakalie i orzechy, to czego jeszcze do niej dodacie zależy tylko od Was.
Granolę można przechowywać ok. 3 tyg. w szczelnym słoiku. Przed wsypaniem granoli do słoja musicie ją bardzo dokładnie wystudzić, tylko wtedy będzie chrupiąca i pyszna.
Domowej granoli można użyć nie tylko do przygotowania śniadania, ale również do upieczenia ciast.
Przepisy na ciasta z użyciem granoli lub musli znajdziecie tutaj:
Smacznego i zdrowego śniadania życzę 🙂
Podobną granolę jadłyśmy z Anią z ,,Cud Kultury” na śniadanie w jednej z warszawskich restauracji. Naszą rozmowę znajdziecie tutaj Common Table
[/mp_span]
[/mp_row

Domowa Granola z Miodem i Bakaliami
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka płatków żytnich
- 50 gr migdałów posiekanych
- 50 gr orzechów posiekanych (włoskich, laskowych, pekan)
- 20 gr pestek słonecznika (łuskanych)
- 50 gr żurawiny suszonej
- 3 łyżki miodu (malinowego, lipowego, gryczanego, wielokwiatowego)
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
Sposób przygotowania granoli:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Na blachę wysypać płatki owsiane (żytnie i owsiane), wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 min. Od czasu do czasu zamieszać. Wyjąć podpieczone płatki i wylać na nie miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy 2 łyżek). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, przemieszać 2 razy. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Orzechy, migdały, pestki słonecznika wysypać na blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok 5-7 min, powinny się lekko zrumienić. Wyjąć odstawić do wystygnięcia.
Po wystygnięciu płatki będą lekko sklejone, więc należy zeskrobać je z blachy przy pomocy łopatki. Na płatki wysypać zimną mieszankę orzechów, siemię lniane i żurawinę, dokładnie wymieszać. Przesypać do zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego, ale może być ew. plastikowy).
Przechowywać suchym miejscu.
Smacznego.

Granola z jogurtem greckim i owocami
Składniki dla 2 osób:
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 szklanka domowej granoli
- 1 mały owoc mango
- 1 gruszka
- 2 śliwki
- 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Owoce umyć, mango i gruszkę obrać pokroić w małą kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę.
Do pucharków włożyć po 1 szklance jogurtu, posypać granolą i przykryć mieszanką świeżych owoców. Chętni mogą całość polać miodem, ale nie jest to konieczne.
Smacznego.
2 komentarze Ukryj
Tak się cieszę, że Ciebie odnalazłam po wielu latach. Był czas, że codziennie zajadałam się Twoją przepyszną granolą . Za wszystkie przepisy serdecznie dziękuję. Jak zdrowie pozwoli, będę tu zaglądać. Pozdrwaiam serdecznie Anna.
Bardzo się cieszę i zapraszam 😊