Domowa Granola – film jak ją zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowa Granola – film jak ją zrobić

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Domowa granola, najlepsza. Dwa rodzaje płatków, bakalie i orzechy, to czego  jeszcze do niej dodacie zależy tylko od Was.

    Granolę można przechowywać ok. 3 tyg. w szczelnym słoiku. Przed wsypaniem granoli do słoja musicie ją bardzo dokładnie wystudzić, tylko wtedy będzie chrupiąca i pyszna.

    Domowej granoli można użyć nie tylko do przygotowania śniadania, ale również do upieczenia ciast.

     

    Przepisy na ciasta z użyciem granoli lub musli znajdziecie tutaj: 

    Ciasto z Musle

     

    Smacznego i zdrowego śniadania życzę 🙂

     

    Podobną granolę jadłyśmy z Anią z ,,Cud Kultury” na śniadanie w jednej z warszawskich restauracji. Naszą rozmowę znajdziecie tutaj Common Table 

    [/mp_span]

    [/mp_row

    granola

     

    Domowa Granola z Miodem i Bakaliami

    Składniki:

    • 1 szklanka płatków owsianych 
    • 1 szklanka płatków żytnich
    • 50 gr migdałów posiekanych
    • 50 gr orzechów posiekanych (włoskich, laskowych, pekan) 
    • 20 gr pestek słonecznika (łuskanych)
    • 50 gr żurawiny suszonej 
    • 3 łyżki miodu (malinowego, lipowego, gryczanego, wielokwiatowego) 
    • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 

    Sposób przygotowania granoli:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Na blachę wysypać płatki owsiane (żytnie i owsiane), wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 min. Od czasu do czasu zamieszać. Wyjąć podpieczone płatki i wylać na nie miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy 2 łyżek). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, przemieszać 2 razy. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

    Orzechy, migdały, pestki słonecznika wysypać na blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok 5-7 min, powinny się lekko  zrumienić. Wyjąć odstawić do wystygnięcia.

    Po wystygnięciu płatki będą lekko sklejone, więc należy zeskrobać je z blachy przy pomocy łopatki. Na płatki wysypać zimną mieszankę orzechów, siemię lniane i żurawinę, dokładnie wymieszać. Przesypać do zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego, ale może być ew. plastikowy).

    Przechowywać suchym miejscu.

    Smacznego.

     

    granola-śniadaniowa

     

    Granola z jogurtem greckim i owocami

    Składniki dla 2 osób:

    • 2 szklanki jogurtu greckiego
    • 1 szklanka domowej granoli 
    • 1 mały owoc mango
    • 1 gruszka
    • 2 śliwki 
    • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) 

    Sposób przygotowania:

    Owoce umyć, mango i gruszkę obrać pokroić w małą kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę.

    Do pucharków włożyć po 1 szklance jogurtu, posypać granolą i przykryć mieszanką świeżych owoców. Chętni mogą całość polać miodem, ale nie jest to konieczne.

    Smacznego.

     

    • granola, domowa granola, granola przepis, domowa granola przepis, jak zrobić domową granolę, przepis na domową granolę, płatki śniadaniowe, płatki śniadaniowe przepis, płatki śniadaniowe, zupa mleczna, zupa mleczna przepis
    • granola-z-owocami
    • granola-przepis

     

     

     

    (Visited 77 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto Zebra
    next
    Drożdżówki z Jabłkami – film – jak je zrobić
    previous
    Ciasto Zebra
    next
    Drożdżówki z Jabłkami – film – jak je zrobić

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię