0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Domowa Granola – film jak ją zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Domowa Granola – film jak ją zrobić

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowa granola, najlepsza. Dwa rodzaje płatków, bakalie i orzechy, to czego  jeszcze do niej dodacie zależy tylko od Was.

Granolę można przechowywać ok. 3 tyg. w szczelnym słoiku. Przed wsypaniem granoli do słoja musicie ją bardzo dokładnie wystudzić, tylko wtedy będzie chrupiąca i pyszna.

Domowej granoli można użyć nie tylko do przygotowania śniadania, ale również do upieczenia ciast.

 

Przepisy na ciasta z użyciem granoli lub musli znajdziecie tutaj: 

Ciasto z Musle

 

Smacznego i zdrowego śniadania życzę 🙂

 

Podobną granolę jadłyśmy z Anią z ,,Cud Kultury” na śniadanie w jednej z warszawskich restauracji. Naszą rozmowę znajdziecie tutaj Common Table 

[/mp_span]

[/mp_row[mp_image id=”4019″ link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Domowa Granola z Miodem i Bakaliami

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych 
  • 1 szklanka płatków żytnich
  • 50 gr migdałów posiekanych
  • 50 gr orzechów posiekanych (włoskich, laskowych, pekan) 
  • 20 gr pestek słonecznika (łuskanych)
  • 50 gr żurawiny suszonej 
  • 3 łyżki miodu (malinowego, lipowego, gryczanego, wielokwiatowego) 
  • 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 

Sposób przygotowania granoli:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Na blachę wysypać płatki owsiane (żytnie i owsiane), wstawić do gorącego piekarnika i piec 10 min. Od czasu do czasu zamieszać. Wyjąć podpieczone płatki i wylać na nie miód, dokładnie wymieszać (najlepiej przy pomocy 2 łyżek). Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 7-10 min, przemieszać 2 razy. Wyjąć i odstawić do wystygnięcia.

Orzechy, migdały, pestki słonecznika wysypać na blachę i wstawić do gorącego piekarnika na ok 5-7 min, powinny się lekko  zrumienić. Wyjąć odstawić do wystygnięcia.

Po wystygnięciu płatki będą lekko sklejone, więc należy zeskrobać je z blachy przy pomocy łopatki. Na płatki wysypać zimną mieszankę orzechów, siemię lniane i żurawinę, dokładnie wymieszać. Przesypać do zamykanego pojemnika (najlepiej szklanego, ale może być ew. plastikowy).

Przechowywać suchym miejscu.

Smacznego.

 

[mp_image id=”4081″ link=”#” target=”false” align=”left” margin=”15,50,none,none”]

 

Granola z jogurtem greckim i owocami

Składniki dla 2 osób:

  • 2 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 szklanka domowej granoli 
  • 1 mały owoc mango
  • 1 gruszka
  • 2 śliwki 
  • 2 łyżeczki miodu (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

Owoce umyć, mango i gruszkę obrać pokroić w małą kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić w kostkę.

Do pucharków włożyć po 1 szklance jogurtu, posypać granolą i przykryć mieszanką świeżych owoców. Chętni mogą całość polać miodem, ale nie jest to konieczne.

Smacznego.

 

[mp_image_slider ids=”4077,4078,4079″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”5″ control_nav=”true” margin=”25,none,none,none”]

 

[mp_social_buttons align=”motopress-text-align-left” mp_style_classes=”motopress-buttons-32×32 motopress-buttons-square” margin=”25,25,none,none”]

 

 

(Visited 793 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto
next
Jak Ugotować Młodą Kapustę z Koperkiem (film)
previous
Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto
next
Jak Ugotować Młodą Kapustę z Koperkiem (film)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię