Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjne wiosenne danie, które lubią chyba wszyscy. Kapusta może być doskonałym dodatkiem do mięs, dań obiadowych lub samodzielnym daniem podawanym na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa.
Młoda kapusta króluje na naszym stole od kilku dni. W wersji wegetariańskiej, jest równie smaczna, jak ta z niewielkim dodatkiem boczku wędzonego. Przygotowanie, zajmie ok.20 min + gotowanie, ja gotuję 20-30 min.
Polecam.
Młoda Kapusta z Koperkiem Składniki:
- 1-2 młode kapusty
- 1 duży pęczek koperku
- 3-4 młode cebule ze szczypiorem
- 1/2 szklanki wody
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania kapusty:
Kapusty myjemy, siekamy dość drobno, solimy, mieszamy.
Koperek myjemy i siekamy w całości
Cebulę kroimy na pół i kroimy w cienkie półplasterki, szczypior siekamy grubo.
Do dużego garnka wkładamy kapustę, cebulę, szczypior i połowę posiekanego koperku, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 1/2 szklanki wody.
Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu ok. 5-7 min, kiedy objętość kapusty zmaleje, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przykryć, zredukować płomień i gotować kolejne 15-20 min.
Ponownie zamieszać, spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Do ugotowanej kapusty wsypać pozostały koperek, wymieszać i podawać.
2 komentarze Ukryj
No pyszna zrobiłam i wyszła super
Pyszne,właśnie wcinam,świetny przepis