Tarta z rabarbarem i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z rabarbarem i kruszonką

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Prosta i pyszna tarta rabarbarowa. W smaku jest dość kwaśna, dlatego nie żałujmy cukru pudru, można również upieczone ciasto polukrować.

    Na wiosenny deser takie pyszne ciasto jest najlepsze.

    Polecam!

     

     

     

    Ciasto z Rabarbarem

     

     

    Tarta z Rabarbarem i Kruszonką

    Ciasto kruche:

    • 150 g mąki pszennej tortowej
    • 100 g mąki ziemniaczanej
    • 100 g cukru 
    • 150 g masła
    • 1 jajko 
    • 2 łyżki lodowatej wody

    Nadzienie:

    • 700 g rabarbaru
    • 5 łyżek płynnego miodu
    • ½ szklanki cukru
    • Skórka otarta z jednej cytryny
    • Cukier puder

    Sposób przygotowania ciasta z rabarbarem:

    Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)

    Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.

    ¾ ciasta wylepić formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę).

    Piekarnik nagrzać do 160 oC (z termoobiegiem),

    Ciastem wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.

    W międzyczasie przygotować nadzienie.

    Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1 cm kawałki.

    Włożyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać miód i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać podrzucając i delikatnie obracając składniki. Odstawić.

    Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 oC.

    Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, rozkruszyć w palcach, aby powstały grudki, dodać łyżkę mąki i delikatnie przemieszać.

    Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę.

    Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35 – 40 min. na złoty kolor.

    Upieczone ciasto szczodrze posypać cukrem pudrem.

    Smacznego:)
     Ciasto z Rabarbarem

     

    (Visited 9 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie
    next
    Skrzydełka w Pomarańczowej Glazurze (ostre)
    previous
    Makaron ze szpinakiem zapiekany w białym sosie
    next
    Skrzydełka w Pomarańczowej Glazurze (ostre)

    4 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię