0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta z Rabarbarem i Kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z Rabarbarem i Kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Prosta i pyszna tarta rabarbarowa. W smaku jest dość kwaśna, dlatego nie żałujmy cukru pudru, można również upieczone ciasto polukrować.

Na wiosenny deser takie pyszne ciasto jest najlepsze.

Polecam!

 

 

 

Ciasto z Rabarbarem

 

 

Tarta z Rabarbarem i Kruszonką

Ciasto kruche:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 150 g masła
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 700 g rabarbaru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • ½ szklanki cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Cukier puder

Sposób przygotowania ciasta z rabarbarem:

Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)

Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.

¾ ciasta wylepić formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę).

Piekarnik nagrzać do 160 oC (z termoobiegiem),

Ciastem wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.

W międzyczasie przygotować nadzienie.

Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1 cm kawałki.

Włożyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać miód i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać podrzucając i delikatnie obracając składniki. Odstawić.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 oC.

Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, rozkruszyć w palcach, aby powstały grudki, dodać łyżkę mąki i delikatnie przemieszać.

Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35 – 40 min. na złoty kolor.

Upieczone ciasto szczodrze posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)
 Ciasto z Rabarbarem

 

(Visited 1 656 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Jak Ugotować Młodą Kapustę z Koperkiem (film)
Zupa Jarzynowa Wiosenna
next
Zupa Jarzynowa – Wiosenna
previous
Jak Ugotować Młodą Kapustę z Koperkiem (film)
Zupa Jarzynowa Wiosenna
next
Zupa Jarzynowa – Wiosenna

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię