Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Prosta i pyszna tarta rabarbarowa. W smaku jest dość kwaśna, dlatego nie żałujmy cukru pudru, można również upieczone ciasto polukrować.
Na wiosenny deser takie pyszne ciasto jest najlepsze.
Tarta z Rabarbarem i Kruszonką
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej tortowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
- 700 g rabarbaru
- 5 łyżek płynnego miodu
- ½ szklanki cukru
- Skórka otarta z jednej cytryny
- Cukier puder
Sposób przygotowania ciasta z rabarbarem:
Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
¾ ciasta wylepić formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę).
Piekarnik nagrzać do 160 oC (z termoobiegiem),
Ciastem wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów.
W międzyczasie przygotować nadzienie.
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1 cm kawałki.
Włożyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać miód i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać podrzucając i delikatnie obracając składniki. Odstawić.
Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 oC.
Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, rozkruszyć w palcach, aby powstały grudki, dodać łyżkę mąki i delikatnie przemieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35 – 40 min. na złoty kolor.
Upieczone ciasto szczodrze posypać cukrem pudrem.
4 komentarze Ukryj
Śliczna tarta:)
Wspaniałe ciasto! Wygląda bardzo smakowicie! pychota!
o tak 🙂 Sezon rabarbarowy czas zacząc 😀
Uuuuu lubię duuuuużooo rabarbaruu! 🙂