• Home
  • Ciasta
  • Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto
Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Murzynka znają i lubią chyba wszyscy, jest delikatny, puszysty i bardzo czekoladowy. Dla mnie Murzynek to wspomnienie dzieciństwa bo to ciasto bardzo często piekła moja mama, a my z siostrą wyjadałyśmy resztki nieupieczonej czekoladowej masy 🙂 dzisiaj w moim domu Murzynek również ma swoje wyjątkowe miejsce bo moje chłopaki go uwielbiają i mogą zjeść każdą ilość ciasta.

    Murzynka piekę nieco mniej tradycyjnie, czyli nie w okrągłej tortownicy, a w dwóch średnich keksówkach, moim zdaniem tak jest łatwiej i ciasto pokrojone w plastry lepiej się je. Oczywiście można Murzynka piec w dużej okrągłej tortownicy najlepiej z odpinanym brzegiem. Klasyczny Murzynek polany jest jedynie masą czekoladową, ja dodatkowo ozdabiam go rozpuszczoną z mlekiem białą czekoladą.

    Polecam ten przepis, Murzynek zawsze się udaje i jest przepyszny.

     

     

    murzynek-przepis-1

    Murzynek

    Składniki w temperaturze pokojowej:

    • 250 g masła lub margaryny
    • 2/3 szklanki mleka
    • 1 1/4 szklanki cukru
    • 0,5 szklanki kakao
    • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 0,5 szklanki rodzynek i żurawiny (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania Murzynka:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół. 

    Mleko, cukier i kakao zagotować w średnim garnku. Kiedy zacznie się gotować wyłączyć gaz
    i włożyć masło, musi się rozpuścić. Zamieszać, odstawić do wystygnięcia.
    Odlać 1/3 masy na polewę.

    Mąkę połączyć z proszkiem i sodą, wymieszać.

    Bakalie oprószyć 1 łyżką mąki. Odstawić.

    Do masy czekoladowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać, można zmiksować, ale wystarczy użyć kuchennej rózgi. Do masy dodać teraz mąkę i bakalie, ponownie wymieszać, tylko do połączenia składników.

    Białka ubić na sztywną pianę. Do białek przełożyć masę i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub szpatułką.

    Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie dwie keksówki 25×10 cm.
    lub okrągłej 24–26 cm.

    Murzynki pieczemy 35–40 min do suchego patyczka. 

    Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy Ciasto jest zimne wyjmujemy je z foremek
    i smarujemy pozostałą masą. Masa będzie już dość gęsta i doskonale da się smarować.

    Murzynki przechowujemy w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu do 3 dni.

    Smacznego 🙂

    • ciasto-murzynek-przepis
    • ciasto-przepis
    • murzynek-przepisy
    (Visited 137 times, 1 visits today)

    Dorota

    Pieczona Biała Kiełbasa
    previous
    Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad
    Pulpety w Sosie Pieczarkowym
    next
    Pulpety w Sosie Pieczarkowym
    Pieczona Biała Kiełbasa
    previous
    Biała Kiełbasa Pieczona z Warzywami – Błyskawiczny Obiad
    Pulpety w Sosie Pieczarkowym
    next
    Pulpety w Sosie Pieczarkowym

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię