Murzynka znają i lubią chyba wszyscy, jest delikatny, puszysty i bardzo czekoladowy.
Dla mnie Murzynek to wspomnienie dzieciństwa bo to ciasto bardzo często piekła moja mama, a my z siostrą wyjadałyśmy resztki nieupieczonej czekoladowej masy 🙂 dzisiaj w moim domu Murzynek również ma swoje wyjątkowe miejsce bo moje chłopaki go uwielbiają i mogą zjeść każdą ilość ciasta.
Murzynka piekę nieco mniej tradycyjnie, czyli nie w okrągłej tortownicy, a w dwóch średnich keksówkach, moim zdaniem tak jest łatwiej i ciasto pokrojone w plastry lepiej się je. Oczywiście można Murzynka piec w dużej okrągłej tortownicy najlepiej z odpinanym brzegiem. Klasyczny Murzynek polany jest jedynie masą czekoladową, ja dodatkowo ozdabiam go rozpuszczoną z mlekiem białą czekoladą.
Polecam ten przepis, Murzynek zawsze się udaje i jest przepyszny.

SKŁADNIKI
- 250 g masła lub margaryny
- 2/3 szklanki mleka
- 1 1/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki kakao
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 0,5 szklanki rodzynek i żurawiny (opcjonalnie)
przygotowanie
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ.
Mleko, cukier i kakao zagotować w średnim garnku.
Kiedy zacznie się gotować wyłączyć gaz i włożyć masło, musi się rozpuścić.
Zamieszać, odstawić do wystygnięcia.
Odlać 1/3 masy na polewę.
Mąkę połączyć z proszkiem i sodą, wymieszać.
Bakalie oprószyć 1 łyżką mąki. Odstawić.
Do masy czekoladowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać, można zmiksować, ale wystarczy użyć kuchennej rózgi.
Do masy dodać teraz mąkę i bakalie, ponownie wymieszać, tylko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę. Do białek przełożyć masę i wymieszać na najniższych obrotach miksera lub szpatułką.
MURZYNKI PIECZEMY 35–40 MIN DO SUCHEGO PATYCZKA
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, u mnie dwie keksówki 25x10 cm. lub okrągłej 24–26 cm.
Murzynki pieczemy 35–40 min do suchego patyczka.
Wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy Ciasto jest zimne wyjmujemy je z foremek i smarujemy pozostałą masą.
Masa będzie już dość gęsta i doskonale da się smarować.
Murzynka przechowujemy w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu do 3 dni.