• Home
  • Chleb
  • Pieczywo Czosnkowe do Grillowanych i Pieczonych (film)
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Pieczywo Czosnkowe do Grillowanych i Pieczonych (film)

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pieczywo Czosnkowe do Grillowanych i Pieczonych (film)

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pieczywo czosnkowe to doskonały dodatek do grillowanych mięs, warzyw czy ryb. Taki chleb lub bułkę można przygotować wcześniej, zamrozić i zawsze mieć w rezerwie. Pieczywo czosnkowe, zamrożone można przechowywać do 1 miesiąca. Przed mrożeniem, pieczywa nie pieczemy, dopiero kiedy będziemy chcieli z niego skorzystać, rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C z termoobiegiem, a następnie zamrożony chleb wkładamy do piekarnika na 30-40  min. Nieco krócej pieczemy pieczywo, które nie było mrożone.

Polecam to pyszny dodatek, ja lubię pieczywo czosnkowe bez żadnych dodatków, sam chleb to nie lada przysmak.

Smacznego, spróbujcie, naprawdę warto 🙂

 

 

Pieczywo Czosnkowe

Pieczywo Czosnkowe

Składniki:

  • 1 bułka paryska (lub inny biały bochenek pieczywa)
  • 100 g miękkiego masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki natki pietruszki drobno posiekanej    

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe przygotowujemy na początku. W miseczce łączymy masło, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i pietruszkę, bardzo dokładnie mieszamy. Ostawiamy, możemy również schować do lodówki i wykorzystać np. do smażenia mięsa czy ryb.
Bułkę lub chleb kroimy na kromki, nie przecinamy jednak pieczywa do końca (zobacz film).

Każdą kromkę smarujemy z jednej lub dwóch stron.

Długi kawałek folii aluminiowej przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, na wierzchu kładziemy chleb i dokładnie zawijamy. Tak przygotowane pieczywo możemy włożyć do zamrażalnika i mieć zawsze w pogotowi.

Jeśli przygotowujemy pieczywo natychmiast, wkładamy bułkę do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. na 15 min, następnie wyjmujemy delikatnie rozwijamy i smarujemy roztopionym masłem (tym samym, którym wcześniej smarowaliśmy pieczywo) lekko zwijamy i wstawiamy do piekarnika na kolejne 10-15 min. 

Gorące pieczywo podajemy natychmiast. Idealny dodatek do mięs z grilla, pieczonych, ryb, grillowanych lub pieczonych warzyw.

 

 

Pieczywo Czosnkowe

 

 

(Visited 1 215 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Kiełbasa Pieczona z Warzywami – węzełki na grill lub z piekarnika
next
Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto
previous
Kiełbasa Pieczona z Warzywami – węzełki na grill lub z piekarnika
next
Murzynek – Tradycyjne Czekoladowe Ciasto

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię