Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kiełbasa Pieczona z Warzywami doskonała na piknik, grilla lub kolację.
Danie jest niezwykle łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę świetnie.
Pieczona Kiełbasa z Warzywami
- ok. 4 kawałków białej kiełbasy (parzonej)
- 2 papryki czerwone
- 2 duże marchewki
- 4 małe cebule czerwone
- ok. 600 g młodych ziemniaków (małych)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (posiekanego)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (posiekanej)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, w mundurkach do chwili, kiedy będą średnio ugotowane (wkuwając widelec będziemy czuć lekki opór), ok. 8 min.
Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Jeśli są małe zostawiamy je w całości, jeśli średnie kroimy na pół.
Warzywa myjemy, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystkie warzywa kroimy na mniej więcej podobne, spore kawałki.
Kiełbasę kroimy w grube plastry, lub tak jak lubimy.
Przygotowanie masła czosnkowo-ziołowego:
W miseczce łączymy masło, sól i posiekane drobno sioła, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Kawałki foli spożywczej rwiemy na ok. 35 – 40 cm. kawałki, podobnie jak papier do pieczenia. Potrzebnych będzie 4-5 kawałków foli i papieru.
Układamy folię, na niej papier, a następnie na nim porcję mieszanych warzyw i kiełbasę, ok. łyżeczki masła z przyprawami i jeśli lubimy kawałek świeżego rozmaryny. Całość zwijamy w węzełek (tak jak w filmie). Kiedy wszystkie warzywa i kiełbasa są wykorzystane, kładziemy pakunki na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 30-35 min.
Wersja na grill:
Pakunki układamy po bokach rusztu, pieczemy pod przykrywą przez 30 min. do miękkości. W wersji grillowej starajmy się żeby pieczenie odbywało się na żarze, a nie na ogniu bo papier może się spalić. Ewentualnie można zrezygnować z papieru i użyć tylko folii aluminiowej, ale w tedy również nie powinno być w grillu oni, a jedynie żar.
Upieczone danie ostrożnie rozwijamy, uważając aby nie poparzyć się gorącą parą. Jeśli lubimy możemy dodatkowo posolić całość.
Smacznego 🙂