0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kiełbasa Pieczona z Warzywami – węzełki na grill lub z piekarnika

  • 4 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kiełbasa Pieczona z Warzywami doskonała na piknik, grilla lub kolację.

Danie jest niezwykle łatwe do zrobienia, a prezentuje się naprawdę świetnie.

Kiełbasa Pieczona

Pieczona Kiełbasa z Warzywami

  • ok. 4 kawałków białej kiełbasy (parzonej)
  • 2 papryki czerwone
  • 2 duże marchewki
  • 4 małe cebule czerwone
  • ok. 600 g młodych ziemniaków (małych)
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu (posiekanego)
  • 1 łyżeczka natki pietruszki (posiekanej)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, gotujemy w osolonej wodzie, w mundurkach do chwili, kiedy będą średnio ugotowane (wkuwając widelec będziemy czuć lekki opór), ok. 8 min.
Ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Jeśli są małe zostawiamy je w całości, jeśli średnie kroimy na pół.
Warzywa myjemy, obieramy marchewkę i cebulę. Wszystkie warzywa kroimy na mniej więcej podobne, spore kawałki.

Kiełbasę kroimy w grube plastry, lub tak jak lubimy.

Przygotowanie masła czosnkowo-ziołowego:

W miseczce łączymy masło, sól i posiekane drobno sioła, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Kawałki foli spożywczej rwiemy na ok. 35 – 40 cm. kawałki, podobnie jak papier do pieczenia. Potrzebnych będzie 4-5 kawałków foli i papieru.
Układamy folię, na niej papier, a następnie na nim porcję mieszanych warzyw i kiełbasę, ok. łyżeczki masła z przyprawami i jeśli lubimy kawałek świeżego rozmaryny. Całość zwijamy w węzełek (tak jak w filmie). Kiedy wszystkie warzywa i kiełbasa są wykorzystane, kładziemy pakunki na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. na 30-35 min. 

Wersja na grill:

Pakunki układamy po bokach rusztu, pieczemy pod przykrywą przez 30 min. do miękkości. W wersji grillowej starajmy się żeby pieczenie odbywało się na żarze, a nie na ogniu bo papier może się spalić. Ewentualnie można zrezygnować z papieru i użyć tylko folii aluminiowej, ale w tedy również nie powinno być w grillu oni, a jedynie żar.

Upieczone danie ostrożnie rozwijamy, uważając aby nie poparzyć się gorącą parą. Jeśli lubimy możemy dodatkowo posolić całość.

Smacznego 🙂

Kiełbasa Pieczona

 

(Visited 752 times, 3 visits today)

Dorota

Sałatka z Bakłażana z Jogurtem
previous
Sałatka z Bakłażana w Jogurcie Greckim
Pieczywo Czosnkowe
next
Pieczywo Czosnkowe do Grillowanych i Pieczonych (film)
Sałatka z Bakłażana z Jogurtem
previous
Sałatka z Bakłażana w Jogurcie Greckim
Pieczywo Czosnkowe
next
Pieczywo Czosnkowe do Grillowanych i Pieczonych (film)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię