0 0
Tort Pomarańczowy z Drażetkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Bookmark this recipe

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tort Pomarańczowy z Drażetkami

  • Medium

Directions

Share

Ten tort upiekłam na urodzinowe przyjęcie mojego Tadzia. Zamówienie było bardzo precyzyjne, biszkopt, bita śmietana, znowu biszkopt, na to czekolada i M&M-sy. Właściwie wszystko zaplanował, ja miałam to tylko złożyć w całość.  Tort udał się doskonale i wbrew opisowi nie jest to bardzo pracochłonne ciasto. Oczywiście jak
na tort, bo te potrafią naprawdę zaangażować kucharza na długie godziny, a nawet dni.

Aby nieco rozłożyć sobie pracę w czasie i nie robić wszystkiego od razu, biszkopt można upiec dzień wcześniej, bardzo dokładnie wystudzić, a następnie przechowywać
w szczelnym pojemniku do dnia następnego, kiedy będziemy składać tort w całość.

Przed ostatecznym dekorowaniem tortu, dobrze jest przygotować sobie pokrojone na pół rurki czekoladowe i odpowiednio przycięty kawałek wstążki, żeby nie biegać
nie szukać i nie przycinać niczego w trakcie wykańczania ciasta.

Polecam, tort intensywnie pomarańczowy, bardzo dobrze smakuje z czekoladą i czekoladowymi drażetkami, a wygląda naprawdę odświętnie 🙂

 

ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, tort, tort przepisy, tort urodzinowy, tort urodzinowy przepisy, przepis na tort urodzinowy, urodziny, ciasto, pomysły na tort urodzinowy, zdobienia tortów, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, tort moje wypieki, tort urodzinowy moje wypieki, moje wypieki przepisy , moje wypieki

 

Tort pomarańczowy

Składniki:

  • 5 jajek (L) białka i żółtka osobno
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej extra (u mnie typ 405)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Szczypta soli 

Ponadto:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml. śmietany kremówki (30%) 
  • 4 – 5 czubatych łyżek cukru pudru 
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy
  • Sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 40 g czekolady gorzkiej
  • ok. 1/4 szklanki mleka 
  • 250 g M&M czekoladowe lub innych kolorowych drażetek czekoladowych
  • 2 paczki rurek czekoladowych
  • 1 m grubej wstążki (koniecznie nie jest to tylko ozdoba)

Sposób przygotowania

Przygotowanie biszkoptu:

Tortownicę 24 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić czyste.

Mąki połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, przesiać.

W misie miksera umieścić białka, ubijać na początku na średnich obrotach miksera, kiedy zacznie tworzyć się piana stopniowo dodawać cukier (cały czas miksować). Cukier dodać w 4 porcjach.
Po pierwszym wsypaniu cukru, obroty miksera zwiększyć do maksimum. Po każdym dosypaniu
do piany kolejnej porcji cukru, miksować przez ok. 2 min do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Piana powinna być sztywna i lśniąca.

cały czas miksując dodawać do piany po jednym jajku, miksować do połączenia się składników.  Wyłączyć mikser. Wsypać mąkę i kuchenną łopatką delikatnie mieszać do całkowitego połączenia składników. Na sam koniec wsypać skórkę pomarańczową i delikatnie zamieszać.

Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać górę.

Wstawić do piekarnika i piec 35-4- min, do suchego patyczka. Po ok. 33 min pieczenia, uchylić lekko piekarnik i wkłuć w ciasto drewniany patyczek, jeśli wyjdzie suchy to znak, że ciasto jest gotowe
i można wyłączyć grzanie. Jeśli patyczek będzie lekko lepki, należy ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze 7 min.

Upieczony biszkopt wyjąć, upuścić w foremce na blat z wys ok. 50 cm. Następnie ponownie wstawić do piekarnika, uchylić drzwiczki i tak zostawić na 20 min.

Następnie wyjąć, postawić na kuchennej kratce i całkowicie wystudzić.

Zimny biszkopt ,,obrysować” nożem dokoła, następnie wyjąć z formy.

Przekroić ostrym nożem na dwa lub trzy blaty.

Przygotowanie kremu pomarańczowego:

Śmietanę kremówkę na 20 min przed ubijaniem wstawić do zamrażalnika i bardzo dokładnie schłodzić.

Mascarpone wyjąć z lodówki na  20 min przed przygotowaniem kremu, żeby nabrało pokojowej temperatury.

W misie miksera zmiksować kremówkę na najwyższych obrotach, kiedy zaczną tworzyć się na śmietanie ślady po miksowaniu wsypać cukier i miksować jeszcze chwilę. Trzeba w tym momencie uważać, żeby nie zaczęło tworzyć się masło.

Mascarpone wymieszać łyżką, żeby trochę je rozluźnić. Dodać skórkę z pomarańczy i ponownie dokładnie wymieszać.

Do mascarpone włożyć dwie łyżki bitej śmietany i najlepiej przy pomocy wymieszać, aby masa stała się luźna i bez grudek.

Następnie włożyć pozostałą bitą śmietanę i dokładnie, ale delikatnie wymieszać składniki. Krem wstawić do lodówki, a w między czasie nasączyć biszkopt.

Każdą część biszkoptu nasączyć sokiem z pomarańczy.

Tę część, która była górą ciasta kładziemy na spód, a na nią kładziemy cały krem, delikatnie rozsmarowujemy i przykrywamy częścią, która była dołem biszkoptu, a teraz będzie górą tortu.
Ta część jest równiejsza i będzie ładniej wyglądała. Tort wkładamy do lodówki.

Przygotowanie czekolady i ozdób:

3/4 rurek czekoladowych kroimy na pół, przy pomocy ostrego noża, odstawiamy.

W niewielkim garnuszku umieścić połamaną na kawałki czekoladę (gorzką i mleczną), zalać połową przygotowanego mleka. Na średnim ogniu rozpuścić czekoladę, cały czas mieszając. Niemożna jej zagotować, bo wówczas zgorzknieje i nie będzie smaczna. Czekolada powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest gęsta należy dolać więcej mleka i dokładnie wymieszać. Czekolada musi być luźna, ale nie lejąca. Będziemy nią smarować tort.

Tort wyjmujemy z lodówki i od razu (pomocny będzie płaski nóż lub specjalna łopatka do smarowania ciast) rozsmarowujemy czekoladę na wierzchu ciasta i  jego bokach. Boki smarujemy równie dokładnie.

Teraz dość szybko zaczynamy przyklejać do czekolady rurki czekoladowe. Musimy się śpieszyć,
aby czekolada nie zastygła, bo wtedy rurki zaczną odpadać. Obkładamy ścisło całe ciasto dookoła,
a kiedy całe ciasto jest już w ,,kołnierzy” od razu obwiązujemy je dość ścisło wstążką.

Po ok. 5 min, na wierzch wysypujemy cukierki, staramy się przykryć ciasto równą warstwą.

Przed podaniem tort powinien spędzić w lodówce ok. 1 godz.

Tort kroimy ostrym nożem. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego 🙂

 

  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, tort, tort przepisy, tort urodzinowy, tort urodzinowy przepisy, przepis na tort urodzinowy, urodziny, ciasto, pomysły na tort urodzinowy, zdobienia tortów, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, tort moje wypieki, tort urodzinowy moje wypieki, moje wypieki przepisy , moje wypieki
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, tort, tort przepisy, tort urodzinowy, tort urodzinowy przepisy, przepis na tort urodzinowy, urodziny, ciasto, pomysły na tort urodzinowy, zdobienia tortów, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, tort moje wypieki, tort urodzinowy moje wypieki, moje wypieki przepisy , moje wypieki
  • ciasto, ciasto przepis, ciasta, ciasta przepisy, tort, tort przepisy, tort urodzinowy, tort urodzinowy przepisy, przepis na tort urodzinowy, urodziny, ciasto, pomysły na tort urodzinowy, zdobienia tortów, kuchnia doroty, kuchnia doroty przepisy, tort moje wypieki, tort urodzinowy moje wypieki, moje wypieki przepisy , moje wypieki
(Visited 649 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Sernik na Zimno – 3-kolorowy
Pierogi z Truskawkami
next
Pierogi z Truskawkami
previous
Sernik na Zimno – 3-kolorowy
Pierogi z Truskawkami
next
Pierogi z Truskawkami

5 Comments Hide Comments

Pani Doroto, bardzo ciesze die ze znalazlam u Pani przepis na tego typu tort. Od jakiegis czasu gotuje potrawy z Pani kuchni i wszystko ladnie wychodzi. Chcialabm zaptac czy raz pieczemy biszkopt na ten tort? Nie opadnie on? Rozumiem ze na zdjeciu jest dzieli pochodzace wlasnie z tego przepisu?

Add Your Comment