Pyszne i aromatyczne drożdżówki z cynamonem.
Bułeczki są łatwe do zrobienia i pięknie pachną.
Sekretem jest bardzo długo wyrabiane ciasto drożdżowe. Jeśli zagniatacie je ręcznie przygotujcie się na ok. 15 min, wyrabiania.
Mikserem wystarczy na średnich obrotach wyrabiać 10 min., ciasto drożdżowe będzie aksamitne i delikatne.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 300 + 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml. ciepłego mleka (3,2%)
- 100 g miękkiego masła
- Na masę cynamonową:
- 80 g miękkiego masła
- 110 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka cynamonu
- Ponadto:
- 1 jajko + 1 łyżka wody
- ok. 1 łyżki brązowego cukru do posypania drożdżówek (opcjonalnie)
przygotowanie
W misie miksera umieścić wszystkie składniki ciasta, ciepłe mleko, masło, jajko, mąkę (300g), cukier, bardzo drobno pokruszone drożdże.
Dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy na średnich obrotach przez 10-15 min.
Na początku ciasto będzie bardzo klejące, w miarę wyrabiania zacznie robić się zwarte. Po ok. 8 min, można dosypać pozostałe 30 g mąki i nadal wyrabiać.
Ciasto będzie bardzo delikatne, elastyczne i jedwabiste w dotyku.
Ciasto wyłożyć na blat i kilkakrotnie zanieść. Uformować kulę, misę posypać mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce, do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat (będzie aksamitne i bardzo puszyste).
Z ciasta uformować/rozwałkować na prostokąt ok. 30x20 cm, lub nieco większy.
Na ciasto wyłożyć *masę cynamonową i rozsmarować ją możliwie równo po całej powierzchni.
Ciasto zwinąć na trzy, dłuższe brzegi zawinąć do środka. Powinien powstać długi prostokąt.
Pokroić na 12-14 równych pasków (tak jak na filmie).
Każdy pasek lekko rozklepać ręką, następnie przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, powstałe kawałki zapleć, a następnie zwinąć w obwarzanek.
Odkładać obwarzanki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Odstawić do podrośnięcia na 20 min .
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 200 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Kiedy drożdżówki rosną rozgrzać piekarnik.
Wyrośnięte ciastka posmarować **jajkiem, jeśli lubimy można posypać odrobiną brązowego cukru, ale nie jest to konieczne.
Piec drożdżówki ok. 15-18 min do zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.
*PRZYGOTOWANIE MASY CYNAMONOWEJ:
Masło zmiksować na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
Do masła wsypać cukier i ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cynamon i znowu zmiksować, aby powstała jednolita masa.
Odstawić, nie wstawiać do lodówki, masa musi być miękka.
**JAJKO DO SMAROWANIA DROŻDŻÓWEK
Jajko i wodę bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić.
Notes
Składniki na 16 szt.
Zapraszam również na prawdziwe amerykańskie bułeczki cynamonowe: