Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i aromatyczne drożdżówki z cynamonem.
Bułeczki są łatwe do zrobienia i pięknie pachną.
Sekretem jest bardzo długo wyrabiane ciasto drożdżowe. Jeśli zagniatacie je ręcznie przygotujcie się na ok. 15 min, wyrabiania.
Mikserem wystarczy na średnich obrotach wyrabiać 10 min., ciasto drożdżowe będzie aksamitne i delikatne.
Polecam 🙂
Zapraszam również na prawdziwe amerykańskie bułeczki cynamonowe:
Drożdżówki Cynamonowe
Składniki na 16 szt.:
- 300 + 30 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml. ciepłego mleka (3,2%)
- 100 g miękkiego masła
Na masę cynamonową:
- 80 g miękkiego masła
- 110 g cukru pudru
- 1 czubata łyżka cynamonu
Ponadto:
- 1 jajko + 1 łyżka wody
- ok. 1 łyżki brązowego cukru do posypania drożdżówek (opcjonalnie)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W misie miksera umieścić wszystkie składniki ciasta, ciepłe mleko, masło, jajko, mąkę (300g), cukier, bardzo drobno pokruszone drożdże. Dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy na średnich obrotach przez 10-15 min. |
2 Done | Ciasto wyłożyć na blat i kilkakrotnie zanieść. Uformować kulę, misę posypać mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce, do wyrastania. |
3 Done | Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat (będzie aksamitne i bardzo puszyste). Na ciasto wyłożyć *masę cynamonową i rozsmarować ją możliwie równo po całej powierzchni. |
4 Done | |
5 Done | Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. grzałki góra/dółKiedy drożdżówki rosną rozgrzać piekarnik. Piec drożdżówki ok. 15-18 min do zrumienienia. Studzić na kuchennej kratce. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. |
6 Done | *Przygotowanie masy cynamonowej:Masło zmiksować na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę. |
7 Done | **Jajko do smarowania drożdżówekJajko i wodę bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić. |
8 Done |