• Home
  • Ciasta
  • Drożdżówki Cynamonowe – przepis z filmem
0 0
Drożdżówki Cynamonowe – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżówki Cynamonowe – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne i aromatyczne drożdżówki z cynamonem.

Bułeczki są łatwe do zrobienia i pięknie pachną.

Sekretem jest bardzo długo wyrabiane ciasto drożdżowe. Jeśli zagniatacie je ręcznie przygotujcie się na ok. 15 min, wyrabiania.
Mikserem wystarczy na średnich obrotach wyrabiać 10 min., ciasto drożdżowe będzie aksamitne i delikatne.

Polecam 🙂

 

 

Bułeczki Drożdżowe

 

Zapraszam również na  prawdziwe amerykańskie bułeczki cynamonowe:

Cynamonowe drożdżówki

Drożdżówki Cynamonowe

Składniki na 16 szt.:

  • 300 + 30 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 ml. ciepłego mleka (3,2%)
  • 100 g miękkiego masła

Na masę cynamonową:

  • 80 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 1 czubata łyżka cynamonu

Ponadto:

  • 1 jajko + 1 łyżka wody
  • ok. 1 łyżki brązowego cukru do posypania drożdżówek (opcjonalnie)
(Visited 4 911 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misie miksera umieścić wszystkie składniki ciasta, ciepłe mleko, masło, jajko, mąkę (300g), cukier, bardzo drobno pokruszone drożdże. Dokładnie wyrobić przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiamy na średnich obrotach przez 10-15 min.
Na początku ciasto będzie bardzo klejące, w miarę wyrabiania zacznie robić się zwarte. Po ok. 8 min, można dosypać pozostałe 30 g mąki i nadal wyrabiać. Ciasto będzie bardzo delikatne, elastyczne i jedwabiste w dotyku.

2
Done

Ciasto wyłożyć na blat i kilkakrotnie zanieść. Uformować kulę, misę posypać mąką, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1 godz w ciepłe miejsce, do wyrastania.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat (będzie aksamitne i bardzo puszyste).
Z ciasta uformować/rozwałkować na prostokąt ok. 30x20 cm, lub nieco większy.

Na ciasto wyłożyć *masę cynamonową i rozsmarować ją możliwie równo po całej powierzchni.
Ciasto zwinąć na trzy, dłuższe brzegi zawinąć do środka. Powinien powstać długi prostokąt.

4
Done

Pokroić na 12-14 równych pasków (tak jak na filmie).
Każdy pasek lekko rozklepać ręką, następnie przeciąć wzdłuż, ale nie do końca, powstałe kawałki zapleć, a następnie zwinąć w obwarzanek.

Odkładać obwarzanki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Odstawić do podrośnięcia na 20 min .

5
Done

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. grzałki góra/dół

Kiedy drożdżówki rosną rozgrzać piekarnik.
Wyrośnięte ciastka posmarować **jajkiem, jeśli lubimy można posypać odrobiną brązowego cukru, ale nie jest to konieczne.

Piec drożdżówki ok. 15-18 min do zrumienienia.

Studzić na kuchennej kratce. Można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem.

6
Done

*Przygotowanie masy cynamonowej:

Masło zmiksować na wysokich obrotach miksera na puszystą, jasną masę.
Do masła wsypać cukier i ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cynamon i znowu zmiksować, aby powstała jednolita masa. Odstawić, nie wstawiać do lodówki, masa musi być miękka.

7
Done

**Jajko do smarowania drożdżówek

Jajko i wodę bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić.

8
Done

Dorota

previous
Klopsiki w Sosie Warzywnym
Rumsztyk z Cebulą
next
Rumsztyk Wołowy z Cebulą
previous
Klopsiki w Sosie Warzywnym
Rumsztyk z Cebulą
next
Rumsztyk Wołowy z Cebulą

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »