0 0
Rumsztyk Wołowy z Cebulą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

1 kg grubo zmielonej wołowiny zadniej lub udźca
1 mała drobno siekana cebula
1 jajko
sól i pieprz
do smażenia olej
ponadto
duże cebule ok. 1 na osobę

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rumsztyk Wołowy z Cebulą

  • Średni

Składniki

  • ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Do przyrządzenia rumsztyku wołowego kupmy dobrej jakości wołowinę, idealna byłaby polędwica, ale udziec lub wołowina zadnia również będą odpowiednie.

Rumsztyk wołowy kojarzy się z barem mlecznym, jednak jest to pyszne i eleganckie danie. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest zmielić odpowiedni kawałek mięsa wołowego w sklepie, ja tak robię, skróci to zdecydowanie czas przygotowania.

Nie żałujcie podsmażonej cebulki im jej więcej tym lepiej.

Postarajcie się nie kupować paczkowanej wołowiny, to nie to samo co świeżo mielone mięso.

Smacznego.

Rumsztyk z Cebulą

(Visited 21 383 times, 55 visits today)

Steps

1
Done

Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami.

Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia.

2
Done

Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką.
Moczymy ręce w wodzie, formujemy średniej wielkości okrągłe kotlety. Odkładamy odkładamy na przygotowaną deskę. Delikatnie nacinamy nożem, ok. 1 mm z każdej strony (powinno wyglądać to tak jak na zdjęciu).

3
Done

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku.

4
Done

Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry.
W garnuszku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę, podsmażamy do zezłocenia, często mieszamy, żeby się nie przypaliła.
Na gorący rumsztyk kładziemy podsmażoną cebulę.

5
Done

Podajemy z dodatkiem pieczywa i sałaty np. z sosem francuskim.

Dorota

Ciasto ze Śliwkami
previous
Ciasto Owsiane ze Śliwkami
Pęczotto z Grzybami
next
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
Ciasto ze Śliwkami
previous
Ciasto Owsiane ze Śliwkami
Pęczotto z Grzybami
next
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto

7 komentarzy Ukryj

To jedno z najlepszych dań jakie jadłam po prostu pyszne! Ja podaję rodzinie z purre ziemniaczanym, cebulkę duszę ok 30 minut, jest super skarmelizowana, potem nawet jako dodatek do kanapek na zimno! Mięso wymiata!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię