Składniki
-
1 kg grubo zmielonej wołowiny zadniej lub udźca
-
1 mała drobno siekana cebula
-
1 jajko
-
sól i pieprz
-
do smażenia olej
-
ponadto
-
duże cebule ok. 1 na osobę
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Do przyrządzenia rumsztyku wołowego kupmy dobrej jakości wołowinę, idealna byłaby polędwica, ale udziec lub wołowina zadnia również będą odpowiednie.
Rumsztyk wołowy kojarzy się z barem mlecznym, jednak jest to pyszne i eleganckie danie. Przy tym, robi się je niezwykle szybko. Najlepiej jest zmielić odpowiedni kawałek mięsa wołowego w sklepie, ja tak robię, skróci to zdecydowanie czas przygotowania.
Nie żałujcie podsmażonej cebulki im jej więcej tym lepiej.
Postarajcie się nie kupować paczkowanej wołowiny, to nie to samo co świeżo mielone mięso.
Smacznego.
Steps
1
Done
|
Wołowinę mielimy grubo, najlepiej raz, przepuszczając przez sitko z grubymi oczkami. Małą cebulę drobno siekamy, podsmażamy na oleju do zeszklenia. Odstawiamy do przestygnięcia. |
2
Done
|
Mięso wkładamy do miski, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, wbijamy jajko, wrzucamy podsmażoną i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. |
3
Done
|
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i smażymy rumsztyki po ok. 2-3 min z każdej strony, bez przykrycia. Czas smażenia zależy od tego jak mocno wysmażone mięso lubimy. Rumsztyki powinny być zrumienione na zewnątrz i lekko różowe w środku. |
4
Done
|
Duże cebule obieramy ze skóry, kroimy w średniej grubości plastry. |
5
Done
|
Podajemy z dodatkiem pieczywa i sałaty np. z sosem francuskim. |
10 komentarzy Ukryj
o dawno nie jadłam 🙂
No właśnie, bo to już chyba mało popularne danie, a szkoda bo jest pyszne 🙂
Bardzo smaczna rzecz
Właśnie dziś będę smażyła rumsztyki,przepis znałam,ale chciałam sprawdzić.
Pamietam że moja mama siekala wolowine nie mielila.
Proszę Pani, proszę Pani….
Ja tez pamietam rumsztyk z PRL u był siekany. Poza tym wsystko tak samo
To jedno z najlepszych dań jakie jadłam po prostu pyszne! Ja podaję rodzinie z purre ziemniaczanym, cebulkę duszę ok 30 minut, jest super skarmelizowana, potem nawet jako dodatek do kanapek na zimno! Mięso wymiata!
Ja na wierzch daję jeszcze jajko sadzone 🙃
zabieram się dziś do niego, nie pamiętałam, z jajkiem czy bez…