• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Cytrynowe Bardzo Puszyste – przepis z filmem
0 0
Ciasto Cytrynowe Bardzo Puszyste – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Cytrynowe Bardzo Puszyste – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, bardzo lekkie i puszyste ciasto, o intensywnie cytrynowym zapachu i smaku.

Ciasto robimy ze składników w temperaturze pokojowej. Piana musi być sztywna i lśniąca, zanim zaczniemy dodawać do niej żółtka.

W trakcie pieczenia ciasto dość mocno się rumieni, ale po upieczeniu najlepiej przewrócić je ,,do góry nogami” i dopiero lukrować.

Polecam ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, przepyszne 🙂

 

 

Ciasto Cytrynowe

Ciasto Cytrynowe na Oleju

Składniki:

5 jajek (białka i żółtka osobno)

1 szklanka cukru (180 g)

110 ml. oleju rzepakowego

0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)

0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)

1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)

szczypta soli

1 średnia cytryna (soczysta)

ok. 1 szklanki cukru pudru (160 g) 

(Visited 514 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W misie miksera umieścić białka, ubijać na pianę stopniowo dodawać cukier. Od czasu do czasu oczyścić ścianki misy z osadzającego się tam cukru.

Do lśniącej i sztywnej już piany pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksować.
Po ostatnim żółtku wlać olej, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.

2
Done

Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do piany z olejem. Zetrzeć skórkę z całej cytryny i wycisnąć sok z połowy, jeśli jest w niej dużo soku, jeśli jest mało, wycisnąć sok a całego owocu.
Szpatułką dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia u mnie 30 cm x 12 cm, ale może być też nieco większa.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół

Ciasto piec przez 25-20 min (ja piekłam 28 min), po ok. 22 min przykryć ciasto folią aluminiową jeśli bardzo się rumieni, pieczemy do suchego patyczka.
Ja przykryłam po 25 min i ciasto jest bardzo rumiane na wierzchu.

Upieczone ciasto studzić na kratce w foremce przez 10 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

4
Done

Zimne lub tylko lekko ciepłe ciasto *polukrować.
Odstawić i pozwolić, aby lukier zastygł.

Smacznego :)

5
Done

Lukier cytrynowy:

Sok z połowy cytryny wymieszać z ok. 1 szkl. (160 g) cukru pudru. Ilość cukru zależy od tego jak dużo soku jest w cytrynie, można dodać więcej cukru, lub użyć go nieco mniej. Lukier powinien przypominać średnio gęstą śmietanę, ładnie rozprowadzić się po cieście.

6
Done

Dorota

Rumsztyk z Cebulą
previous
Rumsztyk Wołowy z Cebulą
Pieczone Młode Ziemniaki
next
Młode Ziemniaki Pieczone z Ziołami
Rumsztyk z Cebulą
previous
Rumsztyk Wołowy z Cebulą
Pieczone Młode Ziemniaki
next
Młode Ziemniaki Pieczone z Ziołami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię