Pyszne, bardzo lekkie i puszyste ciasto, o intensywnie cytrynowym zapachu i smaku.
Ciasto robimy ze składników w temperaturze pokojowej. Piana musi być sztywna i lśniąca, zanim zaczniemy dodawać do niej żółtka.
W trakcie pieczenia ciasto dość mocno się rumieni, ale po upieczeniu najlepiej przewrócić je ,,do góry nogami” i dopiero lukrować.
Polecam ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, przepyszne 🙂

SKŁADNIKI
- 5 jajek (białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru (180 g)
- 110 ml. oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
- szczypta soli
- 1 średnia cytryna (soczysta)
- ok. 1 szklanki cukru pudru (160 g)
przygotowanie
W misie miksera umieścić białka, ubijać na pianę stopniowo dodawać cukier. Od czasu do czasu oczyścić ścianki misy z osadzającego się tam cukru.
Do lśniącej i sztywnej już piany pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksować.
Po ostatnim żółtku wlać olej, zmiksować na średnich obrotach do połączenia składników.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do piany z olejem. Zetrzeć skórkę z całej cytryny i wycisnąć sok z połowy, jeśli jest w niej dużo soku, jeśli jest mało, wycisnąć sok a całego owocu.
Szpatułką dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia u mnie 30 cm x 12 cm, ale może być też nieco większa.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Ciasto piec przez 25-20 min (ja piekłam 28 min), po ok. 22 min przykryć ciasto folią aluminiową jeśli bardzo się rumieni, pieczemy do suchego patyczka.
Ja przykryłam po 25 min i ciasto jest bardzo rumiane na wierzchu.
Upieczone ciasto studzić na kratce w foremce przez 10 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Zimne lub tylko lekko ciepłe ciasto *polukrować.
Odstawić i pozwolić, aby lukier zastygł.
LUKIER CYTRYNOWY:
Sok z połowy cytryny wymieszać z ok. 1 szkl. (160 g) cukru pudru. Ilość cukru zależy od tego jak dużo soku jest w cytrynie, można dodać więcej cukru, lub użyć go nieco mniej.
Lukier powinien przypominać średnio gęstą śmietanę, ładnie rozprowadzić się po cieście.