Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne, bardzo lekkie i puszyste ciasto, o intensywnie cytrynowym zapachu i smaku.
Ciasto robimy ze składników w temperaturze pokojowej. Piana musi być sztywna i lśniąca, zanim zaczniemy dodawać do niej żółtka.
W trakcie pieczenia ciasto dość mocno się rumieni, ale po upieczeniu najlepiej przewrócić je ,,do góry nogami” i dopiero lukrować.
Polecam ciasto jest niezwykle delikatne i puszyste, przepyszne 🙂
Ciasto Cytrynowe na Oleju
Składniki:
5 jajek (białka i żółtka osobno)
1 szklanka cukru (180 g)
110 ml. oleju rzepakowego
0,5 szklanki mąki pszennej (80 g)
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej (85 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
szczypta soli
1 średnia cytryna (soczysta)
ok. 1 szklanki cukru pudru (160 g)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W misie miksera umieścić białka, ubijać na pianę stopniowo dodawać cukier. Od czasu do czasu oczyścić ścianki misy z osadzającego się tam cukru. Do lśniącej i sztywnej już piany pojedynczo dodawać żółtka, cały czas miksować. |
2
Done
|
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do piany z olejem. Zetrzeć skórkę z całej cytryny i wycisnąć sok z połowy, jeśli jest w niej dużo soku, jeśli jest mało, wycisnąć sok a całego owocu. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia u mnie 30 cm x 12 cm, ale może być też nieco większa. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dółCiasto piec przez 25-20 min (ja piekłam 28 min), po ok. 22 min przykryć ciasto folią aluminiową jeśli bardzo się rumieni, pieczemy do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić na kratce w foremce przez 10 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić. |
4
Done
|
Zimne lub tylko lekko ciepłe ciasto *polukrować. Smacznego :) |
5
Done
|
Lukier cytrynowy:Sok z połowy cytryny wymieszać z ok. 1 szkl. (160 g) cukru pudru. Ilość cukru zależy od tego jak dużo soku jest w cytrynie, można dodać więcej cukru, lub użyć go nieco mniej. Lukier powinien przypominać średnio gęstą śmietanę, ładnie rozprowadzić się po cieście. |
6
Done
|