0 0
Klopsiki w Sosie Warzywnym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki w Sosie Warzywnym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Danie, które lubią prawie wszystkie dzieci, chociaż dorosłym kojarzy się trochę ze szpitalnym jedzeniem:) Wystarczy jednak do porcji dla dorosłych dodać łyżeczkę ostrej pasty Sambal Oelek i już nie ma nawet wspomnienia po delikatnym i mdławym sosie. Idealny obiad, który można podać przez kilka dni zmieniając jedynie dodatki, raz ryż a następnego dnia np. pure ziemniaczane.
Polecam.

 klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci

Klopsiki w sosie warzywnym

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej

Na sos:

  • 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
  • 1 świeża papryka pokrojona w paski (średniej grubości)
  • 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
  • Olej i masło klarowane

Sposób przygotowania:

Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia.
Kajzerki namoczyć w wodzie z mlekiem, odcisnąć.

W misce połączyć mięso, kajzerki, jajko, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękami zamoczonymi w wodzie formować niewielkie kuli, układać na talerzu.

Mąkę wysypać na talerz, każdego klopsika obtaczać w mące, strzepać nadmiar.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron.
Obsmażone klopsiki przekładać do dużego płaskiego garnka, zalać rosołem lub wodą z sosem sojowym.

Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzeć, rozgrzać na niej 2 łyżki klarowanego masła i obsmażyć na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut mieszając. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem. Doprowadzić całość do gotowania, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min.

 Smacznego!
klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci

(Visited 3 787 times, 4 visits today)

Dorota

Sałatka Makaronowa
previous
Warstwowa Sałatka Makaronowa
Gołąbki bez Zawijania
next
Gołąbki bez Zawijania
Sałatka Makaronowa
previous
Warstwowa Sałatka Makaronowa
Gołąbki bez Zawijania
next
Gołąbki bez Zawijania

12 komentarzy Ukryj

Nie wiem sama dla czego ale od miesiąca mażą mi się klopsiki. Fantazjuje o klopsach w bułce czy w sosie pomidorowym. Takich jeszcze nie znałam, nawet za czasów szpitalnych nie było mi dane ich zakosztować. Z wielką chęcią to zmienię, szczególnie że mam Sambal Oelek:)

Zrobilam klopsiki wg Twojego przepisu, są pyszne!!! Mąż ciągle chodzi do kuchni i je te pyszne klopsiki. Polecam:)

Właśnie zrobiłam i jest pyszny. Nawet mojemu niejadkowi smakuje 🙂
Przepis wypróbuję jeszcze nie raz .

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię