0 0
NALEŚNIKI Z SEREM

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
4-6 szt naleśników
250 g mielonego twarogu półtłustego
1 żółtko
1/4 szklanki cukru
1/2 laski ziarenka z naturalnej wanilii
1 łyżeczka masła klarowanego

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

NALEŚNIKI Z SEREM

Klasyczne Naleśniki z serem i prawdziwą wanilią

  • 30 min
  • 2 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Można przygotować je wcześniej, na przykład rano, wstawić do lodówki (pamiętając o przykryciu zimnych naleśników folią spożywczą, żeby nie wysychały) a napełnić serem i usmażyć po powrocie do domu, na chwilę przed podaniem.
Ser do nadzienia powinien być dość suchy, aby nie wypływał z naleśników i nie tworzył ,,brei”.

 

 

 

(Visited 2 544 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Usmażyć naleśniki, najlepiej kiedy jedna strona jest nieco jaśniejsza od drugiej. Nadziewać będziemy tę bardziej zrumienioną a obsmażać jaśniejszą.

2
Done

W misce umieścić wszystkie składniki nadzienia i dokładnie wymieszać.

3
Done

Naleśniki rozłożyć na stolnicy, na połowie rozsmarować ser, złożyć na pół (czystą częścią naleśnika przykrywając tę posmarowaną), następnie jeszcze raz na pół. Powinniśmy otrzymać trójkąt tz. ,,chusteczkę".

Na patelni rozgrzewamy (na średnim ogniu) masło, układamy naleśniki i obsmażamy po ok. 3 min z każdej strony, do zrumienienia.

Podajemy gorące.

Chętni, miłośnicy słodyczy, mogą dodatkowo posypać naleśniki cukrem pudrem lub polać słodką śmietanką :)

4
Done

Dorota

Gołąbki w Sosie Grzybowym
previous
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
next
Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe
Gołąbki w Sosie Grzybowym
previous
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
next
Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe

13 komentarzy Ukryj

Pyszności 🙂 Robię naleśniory z podobnym farszem, na tłustym twarogu z odrobiną mleka, tylko dodaję do niego jeszcze rodzynek, zaś do ciasta sążnistą łyżkę sezamu, wg tego przepisu. Gorąco polecam zwłaszcza ten sezam w cieście, bo fantastycznie podkreśla smak. Niezła jest też odrobina aromatu migdałowego jeśli sezamu akurat zabrakło.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »