0 0
Colesław Domowa Surówka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Colesław Domowa Surówka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Domowa surówka Colesław, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu i przekąsek. Ja Colesław robię tylko z białych warzyw, kapusty, jabłek i drobno posiekanej cebuli, to doskonały przepis dla tych, którzy nie kochają marchewki.

Sos do surówki Colesław to u mnie połączenie majonezu i jogurtu greckiego dzięki temu sos jest nieco lżejszy, ale jeśli nie lubicie jogurtu sos można zrobić jedynie z majonezu.

Surówka Colesław pasuje doskonale do pieczonych mięs, sosów mięsnych, ale równie często podaję ją do domowej pizzy.
Kapustę do surówki trę na grubych oczkach tarki do warzyw, jest to szybkie i bardzo ułatwi pracę.

Polecam 🙂

 

Surówka Colesław

Surówka Colesław

Składniki:

  • 1/2 małej białej kapusty
  • 2 jabłka najlepiej Szara Reneta lub inne ulubione
  • 1/2 dużej lub 1 mała biała cebula
  • 1 szklanka majonezu o wyrazistym smaku (u mnie Kielecki)
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sok z 1/2 średniej cytryny

Sposób przygotowania surówki Colesław:

Kapustę zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać nożem.
Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę drobniutko posiekać, posypać 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 10 min. Kiedy zmięknie, zawinąć w ściereczkę i  wycisnąć sok.

Startą kapustę, jabłka i odciśniętą  cebulę umieścić w dużej misce, oprószyć solą, wymieszać. Przełożyć całość na sito  i odstawić na ok. 20 min., żeby soki odciekły. Lekko odcisnąć.

Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem. odstawić.

W dużej misce umieścić surówkę, dodać sok z cytryny, wymieszać. Następnie dodać majonez
i dokładnie wymieszać. Podawać.

Surówkę można posypać posiekaną pietruszką.

Smacznego 🙂

  • Domowa Surówka Colesław
  • Surówka Do Obiadu
(Visited 715 times, 3 visits today)

Dorota

Kotlety Devolay
previous
Kotlety Devolay Przepis krok po kroku
Gołąbki w Sosie Grzybowym
next
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
Kotlety Devolay
previous
Kotlety Devolay Przepis krok po kroku
Gołąbki w Sosie Grzybowym
next
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię