Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Domowa surówka Colesław, to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu i przekąsek. Ja Colesław robię tylko z białych warzyw, kapusty, jabłek i drobno posiekanej cebuli, to doskonały przepis dla tych, którzy nie kochają marchewki.
Sos do surówki Colesław to u mnie połączenie majonezu i jogurtu greckiego dzięki temu sos jest nieco lżejszy, ale jeśli nie lubicie jogurtu sos można zrobić jedynie z majonezu.
Surówka Colesław pasuje doskonale do pieczonych mięs, sosów mięsnych, ale równie często podaję ją do domowej pizzy.
Kapustę do surówki trę na grubych oczkach tarki do warzyw, jest to szybkie i bardzo ułatwi pracę.
Polecam 🙂
Surówka Colesław
Składniki:
- 1/2 małej białej kapusty
- 2 jabłka najlepiej Szara Reneta lub inne ulubione
- 1/2 dużej lub 1 mała biała cebula
- 1 szklanka majonezu o wyrazistym smaku (u mnie Kielecki)
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sok z 1/2 średniej cytryny
Sposób przygotowania surówki Colesław:
Kapustę zetrzeć na grubej tarce lub drobno posiekać nożem.
Jabłka obrać zetrzeć na grubej tarce.
Cebulę drobniutko posiekać, posypać 1/2 łyżeczki soli, odstawić na 10 min. Kiedy zmięknie, zawinąć w ściereczkę i wycisnąć sok.
Startą kapustę, jabłka i odciśniętą cebulę umieścić w dużej misce, oprószyć solą, wymieszać. Przełożyć całość na sito i odstawić na ok. 20 min., żeby soki odciekły. Lekko odcisnąć.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem. odstawić.
W dużej misce umieścić surówkę, dodać sok z cytryny, wymieszać. Następnie dodać majonez
i dokładnie wymieszać. Podawać.
Surówkę można posypać posiekaną pietruszką.
Smacznego 🙂