• Home
  • Ciastka
  • Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe
0 0
Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje im intensywnie żółty kolor. Do ciasteczek można dodać ulubione dodatki, rodzynki, suszone morele lub wiórki kokosowe.
Dodatkowo można je polukrować lub posmarować rozpuszczoną czekoladą, ale w tedy dobrze jest zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta, bo ciastka są naprawdę słodkie.

Polecam.

Ciasteczka kukurydziane 

Składniki na ok. 30 ciastek:

  • 140 gr miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 160 gr mąki pszennej
  • 120 gr mąki kukurydzianej
  • 120 gr cukru
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • Skórka otarta z cytryny
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 laski wanilii
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Masło zmiksować z cukrem i ziarenkami wanilii na jasną masę (ok. 5 min).
  2. Ciągle miksując dodać żółtko i sok z cytryny, miksować do całkowitego połączenia.
  3. Mąki i sól przesiać, dodać do maślanej masy i na wolnych obrotach wymieszać.
  4. Następnie dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować jeszcze przez chwilę. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
  5. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  7. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na 2 mm placek.
  8. Foremkami wycinać ciastka, układać na blasze i piec w gorącym piekarniku przez 8-10 min.
  9. Studzić na kuchennej kratce.

Zimne ciasta przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.

Smacznego.

(Visited 136 times, 1 visits today)

Dorota

Naleśniki z Twarogiem
previous
NALEŚNIKI Z SEREM
Krokiety z Kapustą i Grzybami
next
Krokiety z Pieczarkami
Naleśniki z Twarogiem
previous
NALEŚNIKI Z SEREM
Krokiety z Kapustą i Grzybami
next
Krokiety z Pieczarkami

5 komentarzy Ukryj

z chęcią zrobię, ale od razu zmniejszę ilość cukru, bo nie nawykłam do bardzo słodkich ciastek. Uwielbiam mąkę kukurydzianą, daje niesamowicie pozytywny kolor 🙂
Pozdrawiam,
Monika

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię