Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje im intensywnie żółty kolor.
Do ciasteczek można dodać ulubione dodatki, rodzynki, suszone morele lub wiórki kokosowe.
Dodatkowo można je polukrować lub posmarować rozpuszczoną czekoladą, ale w tedy dobrze jest zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta, bo ciastka są naprawdę słodkie.
Polecam.
Ciasteczka kukurydziane
Składniki na ok. 30 ciastek:
-
140 gr miękkiego masła
-
1 żółtko
-
160 gr mąki pszennej
-
120 gr mąki kukurydzianej
-
120 gr cukru
-
2 łyżki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
-
Skórka otarta z cytryny
-
Sok z 1/2 cytryny
-
1/2 laski wanilii
-
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło zmiksować z cukrem i ziarenkami wanilii na jasną masę (ok. 5 min).
Ciągle miksując dodać żółtko i sok z cytryny, miksować do całkowitego połączenia.
Mąki i sól przesiać, dodać do maślanej masy i na wolnych obrotach wymieszać.
Następnie dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować jeszcze przez chwilę. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na 2 mm placek.
Foremkami wycinać ciastka, układać na blasze i piec w gorącym piekarniku przez 8-10 min.
Studzić na kuchennej kratce.
Zimne ciasta przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Smacznego.
5 komentarzy
Urocze 🙂 Zwłaszcza to pierwsze, które tak kurczowo trzyma się filiżanki.
świetnie wyglądają:)
z chęcią zrobię, ale od razu zmniejszę ilość cukru, bo nie nawykłam do bardzo słodkich ciastek. Uwielbiam mąkę kukurydzianą, daje niesamowicie pozytywny kolor 🙂
Pozdrawiam,
Monika
Są twarde czy raczej kruche?
Kruchutkie 🙂