Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kruche ciasteczka z dodatkiem mąki kukurydzianej, która nadaje im intensywnie żółty kolor. Do ciasteczek można dodać ulubione dodatki, rodzynki, suszone morele lub wiórki kokosowe.
Dodatkowo można je polukrować lub posmarować rozpuszczoną czekoladą, ale w tedy dobrze jest zmniejszyć ilość cukru dodanego do ciasta, bo ciastka są naprawdę słodkie.
Polecam.
Ciasteczka kukurydziane
Składniki na ok. 30 ciastek:
- 140 gr miękkiego masła
- 1 żółtko
- 160 gr mąki pszennej
- 120 gr mąki kukurydzianej
- 120 gr cukru
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- Skórka otarta z cytryny
- Sok z 1/2 cytryny
- 1/2 laski wanilii
- Szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Masło zmiksować z cukrem i ziarenkami wanilii na jasną masę (ok. 5 min).
- Ciągle miksując dodać żółtko i sok z cytryny, miksować do całkowitego połączenia.
- Mąki i sól przesiać, dodać do maślanej masy i na wolnych obrotach wymieszać.
- Następnie dodać skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować jeszcze przez chwilę. Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.
- Blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na 2 mm placek.
- Foremkami wycinać ciastka, układać na blasze i piec w gorącym piekarniku przez 8-10 min.
- Studzić na kuchennej kratce.
Zimne ciasta przechowywać w szczelnym pojemniku do 4 dni.
Smacznego.
(Visited 1 184 times, 1 visits today)
5 komentarzy Ukryj
Urocze 🙂 Zwłaszcza to pierwsze, które tak kurczowo trzyma się filiżanki.
świetnie wyglądają:)
z chęcią zrobię, ale od razu zmniejszę ilość cukru, bo nie nawykłam do bardzo słodkich ciastek. Uwielbiam mąkę kukurydzianą, daje niesamowicie pozytywny kolor 🙂
Pozdrawiam,
Monika
Są twarde czy raczej kruche?
Kruchutkie 🙂