Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sprawdzony przepis na rabarbar i truskawki pod delikatną, chrupiącą kruszonką. Pyszny letni deser, idealnie smakuje z lodami waniliowymi lub cukrem pudrem.
Owoce pod kruszonką to jeden z najłatwiejszych, a jednocześnie przepyszny deser. Przed pieczeniem nie trzeba owoców obgotowywać, wystarczy je pokroić na kawałki, posypać cukrem i odstawić na ok. 10 min, żeby puściły sok. Potem wystarczy przełożyć nimi okruchy z ciasta półkruchego, upiec i podawać.
Podajemy na ciepło lub całkowicie wystudzony. Słodkie ciasto i kwaśne owoce tworzą idealne połączenie.
Polecam, będziecie zachwyceni 🙂

Owoce pod Kruszonką
Składniki na kruszonkę:
- 170 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 1 cukier wanilinowy
ponadto owoce:
- ok. 300 g rabarbaru
- ok. 250 g truskawek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania owoców pod kruszonką:
Rabarbar i truskawki umyć. Pokroić w niewielkie kawałki. Włożyć do miski, wsypać brązowy cukier, wymieszać. Odstawić.
Przygotowanie ciasta na kruszonkę:
W dużej misce umieścić wszystkie suche składniki ciasta, wymieszać. Dodać pokrojone w kawałki masło. Dokładanie posiekać (najlepiej specjalnym siekaczem do ciasta),
aż powstaną niewielkie grudki.
Ciasto wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. z termoobiegiem.
Foremkę lub żaroodporne naczynie posmarować masłem i oprószyć mąką.
Na dno wysypać połowę ciasta, na ciasto wyłożyć owoce i posypać je pozostałym ciastem.
Piec ok. 35-40 min. do zrumienienia.
Wyjąć i podawać gorące z kulką lodów waniliowych, lub wystudzić i podawać i prószone cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

2 komentarze Ukryj
Mój ukochany deser 🙂
Mój również 🙂