• Home
  • Ciasta
  • Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką
0 0
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Truskawki to moje ukochane owoce, w tym roku bałam się bardzo, że truskawkowy sezon wcale się nie rozpocznie. Wprawdzie pan Piotr ze sklepiku, w którym robię codzienne zakupy pocieszał mnie, że przyroda da sobie radę i nadrobi stracony czas. Trudno było w to uwierzyć zwłaszcza, że za oknem ciągle lało.

Wczoraj zobaczyłam w jego sklepie piękne, wielkie i bardzo czerwone truskawy, wyglądały tak cudownie, że byłam pewna, że w smaku muszą być ,,plastikowe” i kwaśne. Kupiłam jednak całą łubiankę, bo nie mogłam przejść obojętnie koło tak pięknych owoców. Truskawki okazały się przepyszne, słodkie, jędrne i absolutnie truskawkowe.

Z części upiekłam  ciasto drożdżowe z kruszonką, a resztę zjedliśmy z mężem ,,na surowo”, bez cukru czy śmietany, wydawało się nam, że każdy dodatek może tylko popsuć ich wyjątkowy smak.

Polecam, smacznego 🙂

Ciasto z Truskawkami i Kruszonką

Składniki:

Na zaczyn drożdżowy:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)

Na ciasto:

  • 330 g mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 8 żółtek
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłego mleka (2%)
  • 70 g roztopionego masła
  • Skórka otarta z 1/2 pomarańczy i 1 limonki
  • ok. 500 g truskawek

Na kruszonkę:

  • ok. 40 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru brązowego

Sposób przygotowania ciasta z truskawkami:

Ze składników ,,na zaczyn drożdżowy” przygotować zaczyn.

Żółtka wymieszać z cukrem.

W misie miksera połączyć: mąkę, żółtka z cukrem, mleko, wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrabiać przy pomocy haka do wyrabiania ciasta, ok.5 min. Pod koniec wlać rozpuszczone, ale jeszcze ciepłe masło. Wyrabiać prze chwilę.

Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ok. 1,5 h. Ciasto powinno więcej niż podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Wsypać skórki otarte z cytrusów, ponownie wyrobić mikserem, przez 2-3 min.

Formę posmarować masłem i wysypać tartą bułką.

Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu poukładać przekrojone na pół truskawki. Owoce układać dość ścisło. Na truskawki wysypać kruszonkę.

Piekarnik rozgrzać do 175 oC.

Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i pozostawić uchylone drzwiczki, tak piec  przez 12 min. Następnie drzwiczki zamknąć i piec ciasto kolejne 25-30 min.

Studzić na kratce kuchennej.

Zimna ciasto można dodatkowo polukrować, limonkowym lukrem.

truskawki-ciasto

 

(Visited 872 times, 2 visits today)

Dorota

Tort Czekoladowy Mus
previous
Tort Czekoladowy Mus
Rabarbar i Truskawki pod Kruszonką
next
Rabarbar i Truskawki pod Kruszonką
Tort Czekoladowy Mus
previous
Tort Czekoladowy Mus
Rabarbar i Truskawki pod Kruszonką
next
Rabarbar i Truskawki pod Kruszonką

5 komentarzy Ukryj

Hmmmm, trudne pytanie, ciasto jest luźne, ale zdecydowanie nie lejące. Bardziej lepiące i gęste (ale nie jak kula z ciasta). Nie wiem czy pomogłam, następnym razem zrobię film żeby pokazać jak takie ciasto wygląda. Magda zobacz na filmie z przygotowywania drożdżówek (w okolicach 1 min. ) widać, jak mniej więcej takie ciasto powinno wyglądać.

https://vimeo.com/61251690

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »