Placek z owocami na maślance

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placek z owocami na maślance

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Najłatwiejsze ciasto jakie można sobie wyobrazić 🙂 Do tego jest niezwykle szybkie do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wszystkie czynności przy mieszaniu ciasta możecie wykonać używając jedynie drewnianej łyżki.

    Przepis pochodzi od Pawła Małeckiego ze słodkich warsztatów Lidla.

    Placek z owocami i maślanką jest naprawdę znakomity, a z podanych składników, wychodzi duża blacha ciasta z mnóstwem owoców.
    Idalnego na podwieczorek lub słodkie, weekendowe śniadanie 🙂

    Polecam.

     

     

    Placek z truskawkami i brzoskwiniami na maślance 

    Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

    • 350 g mąki pszennej tortowej
    • 2 jajka (L)
    • 200 g cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • szczypta soli
    • 1 szklanka (250 g) maślanki
    • 100 ml oleju
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • ok. 400 g brzoskwiń (umytych, pokrojonych w średnią kostkę)
    • ok. 400 g truskawek (oczyszczonych, przekrojonych na pół) 

    Kruszonka:

    • 70 g masła
    • 60 g cukru
    • 80 g mąki pszennej 
    Przygotwanie kruszonki:

    W misce umieścić pokrojone w kostkę masło, cukier i mąkę. Palcami rozciera masło, aż do chwili kiedy powstaną grudki. Odstawić.

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. prostokątną formę (u mnie żaroodporne naczynie 35x25cm) posmarować grubo, roztopionym masłem i opruszyć mąką. Odstawić.

    W misie miksera połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.

    Do sypkich składników wlać maślankę, miksować płaską końcówką na wolnych obrotach.
    Następnie cały czas miksując wolno, dodać jajka i olej. Zmiksować tylko do połączenia składników.

    Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu, równą warstwą rozłożyć owoce.

    POsypać kruszonką.

    Wstawić do piekarnika i piec 40 min w 190 st.C., następnie zmniejszyć grzanie do 175 st.C.
    i piec jeszce ok. 10 min.
    do suchego patyczka.

    Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce.

    Można przed podaniem posypać ciasto zrumienionymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.

    Smacznego 🙂

     

     

    (Visited 583 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto z Truskawkami
    previous
    Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną
    next
    Mąka Samorosnąca – jak ją zrobić w domu
    Ciasto z Truskawkami
    previous
    Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną
    next
    Mąka Samorosnąca – jak ją zrobić w domu

    2 komentarze Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię