Najłatwiejsze ciasto jakie można sobie wyobrazić 🙂
Do tego jest niezwykle szybkie do przygotowania i nie wymaga użycia miksera, wszystkie czynności przy mieszaniu ciasta możecie wykonać używając jedynie drewnianej łyżki.
Przepis pochodzi od Pawła Małeckiego ze słodkich warsztatów Lidla.
Placek z owocami i maślanką jest naprawdę znakomity, a z podanych składników, wychodzi duża blacha ciasta z mnóstwem owoców.
Idealnego na podwieczorek lub słodkie, weekendowe śniadanie 🙂
Polecam.
Placek z truskawkami i brzoskwiniami na maślance
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
-
350 g mąki pszennej tortowej
-
2 jajka (L)
-
200 g cukru
-
1 opakowanie cukru waniliowego
-
szczypta soli
-
1 szklanka (250 g) maślanki
-
100 ml oleju
-
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-
ok. 400 g brzoskwiń (umytych, pokrojonych w średnią kostkę)
-
ok. 400 g truskawek (oczyszczonych, przekrojonych na pół)
Kruszonka:
-
70 g masła
-
60 g cukru
-
80 g mąki pszennej
Przygotwanie kruszonki:
W misce umieścić pokrojone w kostkę masło, cukier i mąkę. Palcami rozciera masło, aż do chwili kiedy powstaną grudki. Odstawić.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C. prostokątną formę (u mnie żaroodporne naczynie 35x25cm) posmarować grubo, roztopionym masłem i oprószyć mąką.
Odstawić.
W misie miksera połączyć mąkę, sól, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
Do sypkich składników wlać maślankę, miksować płaską końcówką na wolnych obrotach.
Następnie cały czas miksując wolno, dodać jajka i olej. Zmiksować tylko do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Na wierzchu, równą warstwą rozłożyć owoce.
POsypać kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec 40 min w 190 st.C., następnie zmniejszyć grzanie do 175 st.C.
i piec jeszce ok. 10 min. do suchego patyczka.
Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce.
Można przed podaniem posypać ciasto zrumienionymi płatkami migdałowymi i cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Czy zamiast maślanki może być gęsty jogurt lub śmietana?
Tak można maślankę zamienić na jogurt 🙂