Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Mąka Samorosnąca albo self-raising flour, to mieszanka mąki, proszku do pieczenia i sody. Tę mąkę często znajdziecie w angielskich przepisach. W niektórych krajach można ją kupić gotową w sklepie. Nie wiem czy jest ona dostępna w Polsce bo nigdy jej nie szukałam. Przepis, który dzisiaj zamieszczam jest prosty i szybki, sprawdziłam go wielokrotnie.
Gotową mąkę można przechowywać w szczelnym pojemniku i używać do przygotowania placków, puszystych naleśników, pancakes-ów czy flatbreds (płaskich chlebków) i wielu, wielu innych.
Składniki zmieszane są w określonej proporcji i najczęściej na 300 g mąki pszennej przypada po 1 łyżeczce proszku i sody.
Do przygotowania mąki samorosnącej możecie użyć każdego proszku do pieczenia i sody, firma nie ma tu żadnego znaczenia, ważne są proporcje 🙂
Polecam, warto mieć ją pod ręką 🙂
Jak zrobić mąkę samorosnącą
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sosy oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wymieszać.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
9 komentarzy Ukryj
Dziękuję:) wlasnie dostałam książki Jamiego Oliviera i tam jest dużo przepisów z mąką samorosnaca 🙂
Ja również mam książki Jamiego i dlatego przygotowałam tę mąkę, niby nic trudnego, a warto wiedzieć dokładnie jakie są proporcje 🙂 Pozdrawiam.
Dziękuję
Czy mozna zrobic make bezglutenowa samorosnaca?
Tak, można jak najbardziej 🙂
Witam, być może zadam głupie pytania, ale zauważyłam że łyżeczka łyżeczce nierówna i chciałam zapytać jak to wygląda w gramach? Tej sody i proszku? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
1 łyżeczka to najczęściej – 5 g lub 5 ml.
Ważne są proporcje, a różnice w łyżeczkach nie są jakieś bardzo duże, jeśli będzie 1-2 g różnicy to nie jest problem.
Bardzo dziękuję za odpowiedź:-)
A czy można zrobić to z mąki razowej lub innego gatunku?
Może żytnia lub kukurydziana?