Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo prosty przepis na kruchą tartę z owocami. Ciasto jest przepyszne i łatwe do przygotowania. To już ostatni z przepisów Lidla, które wypróbowałam na Słodkich Warsztatach z Pawłem Małeckim. Z pełnym przekonaniem polecam Wam to ciasto, naprawdę warto je upiec.
Jeśli będziecie zastanawiać się czy dodatek cynamonu jest niezbędny, to namawiam Was do dodania, choćby niewielkiej ilości. Cynamon sprawia, że ciasto smakuje i pachnie naprawdę cudownie.
Tartę można podawać zupełnie zimną lub lekko ciepłą z kulką lodów, będzie to elegancki deser po letnim obiedzie. Bardzo polecam 🙂
Krucha tarta z brzoskwiniami
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g zimnego masła
- ok. 40 g kwaśnej, gęstej śmietany
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
Ponadto:
- 1 kg dojrzałych brzoskwiń
- 180 g cukru żelującego (2:1)
- ok. 1 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- białko do posmarowania ciasta
- ok. 2 łyżek brązowego cukru do posypania ciasta
Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypać mąkę, sól i cukry dodać pokrojone w kostkę masło, siekać nożem do chwili kiedy zaczną się tworzyć małe okruchy.
Dodać żółtka i rękami szybko zagniatać ciasto. Jeśli nie chce się lepić, dodać 1 – 2 łyżki śmietany.
Zagnieść jednolite, zwarte ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą.
Włożyć do lodówki na 1 godz.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Wyjąć ciasto z lodówki na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na ok 40 cm placek.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Widelcem nakłuć ciasto.
Na środku ciasta układać brzoskwinie w koło o średnicy ok. 30 cm, po bokach powinien zostać
ok 10 cm pas czystego ciasta. Na owoce wylać sok brzoskwiń z cukrem
Następnie zawinąć brzeg ciasta do środka, przykrywając część owoców. Postarajmy się, aby nie zostawały dziury w cieście, żeby nie wyciekło zbyt dużo soku (najprawdopodobniej i tak w trakcie pieczenia sok wycieknie z ciasta, ale to nie przeszkadza)
Cisto posmarować białkiem, posypać brązowym cukrem.
Piec w gorącym piekarniku ok. 35 -40 min, do zrumienienia ciasta i brzoskwiń.
Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Podawać z listkiem świeżej mięty.
Przygotowanie owoców:
Brzoskwinie umyć, pokroić na ćwiartki (pestkę wyrzucić). Włożyć do miski, wsypać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 30 min.
Smacznego 🙂