Moje ulubione smaki czyli łosoś, pory i kruche ciasto. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej.
Moi chłopcy nie lubią łososia, no a już połączenie z porami to dla nich coś niepojętego. Nie przyjdą znajomi, nawet moja siostra z narzeczonym raczej nie wpadną wracając do domu z pracy. Nareszcie wszytko jest tylko dla mnie 😉

SKŁADNIKI
- NA KRUCHE CIASTO
- 110 g zimnego masła
- 200 g mąki krupczatki
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki zimnej wody
- NA NADZIENIE
- 300 g świeżego łososia bez skóry
- 2 duże pory
- 2 Jajka
- 250 g serka ricotta
- 200 ml. śmietany 18%
- sól
- szczypta świeżo mielonego pieprzu
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Wszystkie składniki (bez wody) posiekać w malakserze lub na stolnicy przy pomocy noża. pod koniec siekani wlać wodę,szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce prze 30 min.
NADZIENIE
Pora umyć pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, posypać solą, wymieszać odstawić do zmięknięcia.
Łososia umyć, jeśli ma skórę odciąć ją cienkim, ostrym nożem. Pokroić w średniej grubości plasterki lub niewielką kostkę (ja pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na trzy kawałki, powstały cienki prostokąty z ryby). Odłożyć.
W dużej misce wymieszać ricottę z jajkami, śmietaną, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dodać miękkie pory, dokładnie wymieszać, spróbować i ew. doprawić solą. Odstawić.
Przygotować dużą okrągłą formę do tart (26 lub 28 cm), dno posmarować masłem, wysypać tartą bułką, boki pozostawić suche.
Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lekko podsypując mąką na wielkość formy (ciasto powinno być dość grube).
Przenieść delikatnie do formy i wylepić nim naczynie bardzo dokładnie. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem.
Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub na 20 min.
Ciasto piec w 180 st.C przez 15 -18 min do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie połowę masy porowej, następnie na nią poukładać kawałki łososia, przykryć pozostałą masą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 45 -55 min.
Wyjąć tartę i odstawić do ,,odpoczęcia" na 10 min.
Przybrać świeżym koperkiem, kroić i podawać ciepłą.
Doskonałym dodatkiem będzie miks sałat z pomidorami.
13 komentarzy
Połączenie smaków idealne 🙂
Też tak uważam, jedno z moich ulubionych 🙂
uwielbiam zarówno łososia jak i wszelkiego rodzaju tarty! to połączenie to bomba! 🙂
Dziękuję. Ta tarta zawsze się sprawdza 🙂
ja za to chętnie wpadłabym na taką tartę 🙂
Zapraszam 🙂
zjadłabym, bo uwielbiam łososia 🙂
jak najbardziej wyborna!
Pyszna jest taka tarta. Ja niestety robie ja z gotowego juz ciasta ale czytajac ten przepis naszla mnie ochota na zrobienie ciasta. Chcialam zapytac dlaczego mamy wkladac ciasto do zamrazalnika? Z gory dziekuje za ewentualna odpowiedz 🙂
Przepyszna tarta, często gości w moim domu. Wprowadziłam małą modyfikację, daję mniej pora, w zamian za to świeży koperek. Rewelacja 🙂 Dziękuję
ps
Tartą częstowałam rodzinę i znajomych-zachwyceni!
Pani Julio, naprawdę bardzo się cieszę. Gorąco pozdrawiam 🙂
Dzień dobry, jaką śmietanę się dodaje?Zwykłą, kwaśną 18%?
Śmietana kwaśna 18%, tak dokładnie o takiej mowa w przepisie 🙂