0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tarta z Łososiem i Porami – Pyszna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Na kruche ciasto
110 g zimnego masła
200 g mąki krupczatki
20 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki zimnej wody
Na nadzienie
300 g świeżego łososia bez skóry
2 duże pory
2 Jajka
250 g serka ricotta
200 ml. śmietany 18%
sól
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tarta z Łososiem i Porami – Pyszna

Tarta z łososiem i porami jest pyszna i sycąca, możecie podać ją na zimno, lub na ciepło z dodatkiem sałaty.

  • Średni

Składniki

  • Na kruche ciasto

  • Na nadzienie

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Moje ulubione smaki czyli łosoś, pory i kruche ciasto. Nie ukrywam, upiekłam tę tartę wyłącznie z myślą o sobie samej. Moi chłopcy nie lubią łososia, no a już połączenie z porami to dla nich coś niepojętego. Nie przyjdą znajomi, nawet moja siostra z narzeczonym raczej nie wpadną wracając do domu z pracy. Nareszcie wszytko jest tylko dla mnie 😉

(Visited 1 266 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta

Wszystkie składniki (bez wody) posiekać w malakserze lub na stolnicy przy pomocy noża. pod koniec siekani wlać wodę,szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce prze 30 min.

2
Done

Nadzienie

Pora umyć pokroić w cienkie plasterki, włożyć do miski, posypać solą, wymieszać odstawić do zmięknięcia.
Łososia umyć, jeśli ma skórę odciąć ją cienkim, ostrym nożem. Pokroić w średniej grubości plasterki lub niewielką kostkę (ja pokroiłam w plastry ok. 1,5 cm, a następnie każdy plaster na trzy kawałki, powstały cienki prostokąty z ryby). Odłożyć.

3
Done

W dużej misce wymieszać ricottę z jajkami, śmietaną, pieprzem, dokładnie wymieszać.
Następnie do masy dodać miękkie pory, dokładnie wymieszać, spróbować i ew. doprawić solą. Odstawić.

4
Done

Przygotować dużą okrągłą formę do tart (26 lub 28 cm), dno posmarować masłem, wysypać tartą bułką, boki pozostawić suche.

Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować lekko podsypując mąką na wielkość formy (ciasto powinno być dość grube). Przenieść delikatnie do formy i wylepić nim naczynie bardzo dokładnie. Widelcem nakłuć dno, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub na 20 min.

5
Done

Ciasto piec w 180 st.C przez 15 -18 min do lekkiego zrumienienia.
Podpieczone ciasto wyjąć, wyłożyć na nie połowę masy porowej, następnie na nią poukładać kawałki łososia, przykryć pozostałą masą.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec 45 -55 min.

Wyjąć tartę i odstawić do ,,odpoczęcia" na 10 min.
Przybrać świeżym koperkiem, kroić i podawać ciepłą.

Doskonałym dodatkiem będzie miks sałat z pomidorami.

Dorota

Kapuśniak
previous
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty
Surówka do obiadu
next
Surówka z ogórka i rzodkiewki bardzo lekka
Kapuśniak
previous
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty
Surówka do obiadu
next
Surówka z ogórka i rzodkiewki bardzo lekka

13 komentarzy Ukryj

Pyszna jest taka tarta. Ja niestety robie ja z gotowego juz ciasta ale czytajac ten przepis naszla mnie ochota na zrobienie ciasta. Chcialam zapytac dlaczego mamy wkladac ciasto do zamrazalnika? Z gory dziekuje za ewentualna odpowiedz 🙂

Przepyszna tarta, często gości w moim domu. Wprowadziłam małą modyfikację, daję mniej pora, w zamian za to świeży koperek. Rewelacja 🙂 Dziękuję
ps
Tartą częstowałam rodzinę i znajomych-zachwyceni!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię