Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo lekka i smaczna surówka z ogórka. Można podawać ją z grillowanym mięsem lub pieczonymi rybami. Ważne żeby ogórek pokrojony był bardzo cienko. Najlepiej robić to obieraczką do warzyw. Nie obierajcie skórki z ogórka, sprawia że surówka jest bardziej chrupiąca.
Sos jest najprostszy jaki może być, to odrobina oliwy, cytryny i soli.
Surówkę polewamy sosem przed samym podanie, dzięki temu warzywa będą świeże i chrupiące. Jeśli polejemy je wcześniej ogórek i rzodkiewka puszczą sok i zmiękną.
Polecam.

Lekka surówka z ogórka i rzodkiewki
Składniki:
- 2 średnie ogórki
- 2 rzodkiewki
- ok. 1 łyżki drobno posiekanego koperku (lub więcej)
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 szczypty soli morskiej
Sposób przygotowania:
Ogórka i rzodkiewki umyć, osuszyć.
Ogórka pokroić w cieniutkie paski (razem ze skórką), przy pomocy obieraczki do warzyw.
Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W dużej misce umieścić pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i koperek, dokładnie wymieszać.
Wstawić do lodówki do chwili podania.
Przygotowanie sosu:
Do szklanej miseczce umieścić wszystkie składniki, wymieszać, dostawić na 10 min.
Sałatkę polać sosem przed samym podaniem, dokładnie wymieszać.
Smacznego 🙂