• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pomyślicie, że się pomyliłam, bo przecież niemożliwe wydaje się połączenie słodkiej bitej śmietany, truskawek i szpinaku w dodatku w cieście. Naprawdę można to zrobić
i to z dużym sukcesem 🙂

Kilka dni temu byłam na warsztatach organizowanych przez Lidla, gospodarzem był Paweł Małecki znany Wam na pewno z Cukierni Lidla. Ja czasami zaglądam na tę stronę
i z wielką sympatią i uznaniem myślałam zawsze o Pawle. Jego przepisy są proste i smaczne. Chyba jest coś w tym, że fajni ludzie robią dobre rzeczy, bo Paweł okazał się być uroczym i wesołym facetem, z poczuciem humoru i oczywiście duuuużą wiedzą. To właśnie od niego dostałam ten przepis.
Wypróbowałam go w domu kilka krotnie i okazało się, że jest to już jedno z ulubionych ciast moich chłopaków i naszych sąsiadów, którzy zostali obdarowani jednym z próbnych egzemplarzy 🙂

Naprawdę polecam Wam ten przepis, ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo kolorowe.

Jeśli będzie je piec w foremce do tart z wrąbkiem, postarajcie się o max 26 cm., moja jest 30 cm i okazała się trochę zbyt duża, dlatego warstwa ciasta jest cienka.

Najlepszy sposób na przygotowanie szpinakowej pulpy to zmiksowanie świeżych liści szpinaku w malakserze, najlepiej ręcznym (szpinak bardzo pryska w trakcie miksowania).

Polecam 😀

 

 

 

Szpinakowe Ciasto z Truskawkami

Składniki:

Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :

  • 120 g zmiksowanego szpinaku 
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 1 cukier waniliowy lub zapach 
  • 60 ml. oleju rzepakowego
  • 50 g roztopionego i wystudzonego masła 
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na konfiturę truskawkową

  • ok. 300 g truskawek (mrożone lub świeże)
  • 100 g cukru
  • Sok z 1/2 cytryny

Ponadto do przybrania:

  • 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół

Sposób przygotowania ciasta szpinakowego:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm ew. 28 cm).

Ciasto:

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić.

Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny
i wymieszać. Odstawić.

W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę.

Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem
do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min.

Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić
na kuchennej kratce.

Konfitura z truskawek:

Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotujemy do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru.

Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach, ja gotowałam ok 20 min.
Odstawić do wystygnięcia.

Bita śmietana:

Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksujemy do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu.
Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.

Przygotowanie ciasta:

Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą.

Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki.
Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego.

 

 

  • ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, ciasto kwestia smaku, moje wypieki, ciasto moje wypieki, łatwe ciasto, ciasto siostry anastazji, przepisy siostry anastazji , ciasto z truskawkami, truskawki, łatwe ciasto przepis, ciasto bez pieczenia, jak zrobić bitą śmietanę , przepisy, lidl, przepis lidla, przepis z lidla,

 

I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów.

Obiecuję, że nie tylko się przyglądałam 🙂

Mam dla Was jeszcze kilka świetnych pomysłów, które testuję w domu, a za kilka dni znajdą się na stronie 🙂

fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (3)
warsztaty lidla
warsztaty lidla-1
fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (4)
(Visited 238 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sorbet truskawkowy
next
Placek z owocami na maślance
previous
Sorbet truskawkowy
next
Placek z owocami na maślance

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię