Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomyślicie, że się pomyliłam, bo przecież niemożliwe wydaje się połączenie słodkiej bitej śmietany, truskawek i szpinaku w dodatku w cieście. Naprawdę można to zrobić
i to z dużym sukcesem 🙂
Kilka dni temu byłam na warsztatach organizowanych przez Lidla, gospodarzem był Paweł Małecki znany Wam na pewno z Cukierni Lidla. Ja czasami zaglądam na tę stronę
i z wielką sympatią i uznaniem myślałam zawsze o Pawle. Jego przepisy są proste i smaczne. Chyba jest coś w tym, że fajni ludzie robią dobre rzeczy, bo Paweł okazał się być uroczym i wesołym facetem, z poczuciem humoru i oczywiście duuuużą wiedzą. To właśnie od niego dostałam ten przepis.
Wypróbowałam go w domu kilka krotnie i okazało się, że jest to już jedno z ulubionych ciast moich chłopaków i naszych sąsiadów, którzy zostali obdarowani jednym z próbnych egzemplarzy 🙂
Naprawdę polecam Wam ten przepis, ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo kolorowe.
Jeśli będzie je piec w foremce do tart z wrąbkiem, postarajcie się o max 26 cm., moja jest 30 cm i okazała się trochę zbyt duża, dlatego warstwa ciasta jest cienka.
Najlepszy sposób na przygotowanie szpinakowej pulpy to zmiksowanie świeżych liści szpinaku w malakserze, najlepiej ręcznym (szpinak bardzo pryska w trakcie miksowania).
Polecam 😀

Szpinakowe Ciasto z Truskawkami
Składniki:
Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :
- 120 g zmiksowanego szpinaku
- 2 jajka
- 110 g cukru
- 1 cukier waniliowy lub zapach
- 60 ml. oleju rzepakowego
- 50 g roztopionego i wystudzonego masła
- Sok z 1/2 cytryny
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na konfiturę truskawkową
- ok. 300 g truskawek (mrożone lub świeże)
- 100 g cukru
- Sok z 1/2 cytryny
Ponadto do przybrania:
- 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół
Sposób przygotowania ciasta szpinakowego:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm ew. 28 cm).
Ciasto:
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić.
Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny
i wymieszać. Odstawić.
W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę.
Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem
do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min.
Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić
na kuchennej kratce.
Konfitura z truskawek:
Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotujemy do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru.
Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach, ja gotowałam ok 20 min.
Odstawić do wystygnięcia.
Bita śmietana:
Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksujemy do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu.
Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.
Przygotowanie ciasta:
Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą.
Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki.
Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego.
I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów.
Obiecuję, że nie tylko się przyglądałam 🙂
Mam dla Was jeszcze kilka świetnych pomysłów, które testuję w domu, a za kilka dni znajdą się na stronie 🙂