• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną
Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Szpinakowe z truskawkami i bitą śmietaną

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Pomyślicie, że się pomyliłam, bo przecież niemożliwe wydaje się połączenie słodkiej bitej śmietany, truskawek i szpinaku w dodatku w cieście. Naprawdę można to zrobić
    i to z dużym sukcesem 🙂

    Kilka dni temu byłam na warsztatach organizowanych przez Lidla, gospodarzem był Paweł Małecki znany Wam na pewno z Cukierni Lidla. Ja czasami zaglądam na tę stronę
    i z wielką sympatią i uznaniem myślałam zawsze o Pawle. Jego przepisy są proste i smaczne. Chyba jest coś w tym, że fajni ludzie robią dobre rzeczy, bo Paweł okazał się być uroczym i wesołym facetem, z poczuciem humoru i oczywiście duuuużą wiedzą. To właśnie od niego dostałam ten przepis.
    Wypróbowałam go w domu kilka krotnie i okazało się, że jest to już jedno z ulubionych ciast moich chłopaków i naszych sąsiadów, którzy zostali obdarowani jednym z próbnych egzemplarzy 🙂

    Naprawdę polecam Wam ten przepis, ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo kolorowe.

    Jeśli będzie je piec w foremce do tart z wrąbkiem, postarajcie się o max 26 cm., moja jest 30 cm i okazała się trochę zbyt duża, dlatego warstwa ciasta jest cienka.

    Najlepszy sposób na przygotowanie szpinakowej pulpy to zmiksowanie świeżych liści szpinaku w malakserze, najlepiej ręcznym (szpinak bardzo pryska w trakcie miksowania).

    Polecam 😀

     

     

     

    Szpinakowe Ciasto z Truskawkami

    Składniki:

    Na ciasto wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej :

    • 120 g zmiksowanego szpinaku 
    • 2 jajka
    • 110 g cukru
    • 1 cukier waniliowy lub zapach 
    • 60 ml. oleju rzepakowego
    • 50 g roztopionego i wystudzonego masła 
    • Sok z 1/2 cytryny
    • 200 g mąki pszennej tortowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli

    Na konfiturę truskawkową

    • ok. 300 g truskawek (mrożone lub świeże)
    • 100 g cukru
    • Sok z 1/2 cytryny

    Ponadto do przybrania:

    • 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%)
    • 1/4 szklanki cukru pudru
    • ok. 400 g truskawek świeżych umytych i oczyszczonych, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania ciasta szpinakowego:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

    Formę do tarty posmarować masłem i posypać mąką (z rowkiem, najlepiej 24 cm ew. 28 cm).

    Ciasto:

    Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić.

    Mrożony szpinak rozmrozić. Świeży umyć i zmiksować na jednolitą masę. Wlać sok z cytryny
    i wymieszać. Odstawić.

    W misie miksera umieścić jajka (całe, cukier i cukier waniliowy, zmiksować razem na jasną puszystą masę.

    Do masy wlać olej i masło (cały czas miksować na wolnych obrotach), następnie zmiksowany szpinak. Miksować tylko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę z proszkiem
    do pieczenia i delikatnie wymieszać.

    Przelać ciasto do przygotowanej formy. Piec ok. 17-20 min.

    Wyjąć z piekarnika, przez chwilę (2-3 min) studzić w formie, później wyjąć i całkowicie wystudzić
    na kuchennej kratce.

    Konfitura z truskawek:

    Truskawki rozgnieść najlepiej widelcem. Wlać na patelnię, dodać cukier, zagotować. Zmniejszyć płomień i na średnim gotować bez przykrycia, często mieszać. Gotujemy do chwili kiedy truskawki zgęstnieją i nabiorą głębokiego, czerwonego koloru.

    Czas gotowania zależy od ilości soku w truskawkach, ja gotowałam ok 20 min.
    Odstawić do wystygnięcia.

    Bita śmietana:

    Bardzo dokładnie schłodzoną kremówkę zmiksować z cukrem pudrem na wysokich obrotach. Miksujemy do momentu, kiedy na śmietanie zaczną pojawić się widoczne ślady po miksowaniu.
    Od razu wyłączyć. Przechowywać w lodówce do momentu przygotowania ciasta.

    Przygotowanie ciasta:

    Na zimny spód wyłożyć konfiturę truskawkową i delikatnie rozsmarować równą warstwą.

    Na konfiturę wyłożyć bitą śmietanę a na niej poukładać pokrojone na pół truskawki.
    Schłodzić ok. 30 min. przed krojeniem.

    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego.

     

     

    • ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, ciasto kwestia smaku, moje wypieki, ciasto moje wypieki, łatwe ciasto, ciasto siostry anastazji, przepisy siostry anastazji , ciasto z truskawkami, truskawki, łatwe ciasto przepis, ciasto bez pieczenia, jak zrobić bitą śmietanę , przepisy, lidl, przepis lidla, przepis z lidla,

     

    I jeszcze kilka zdjęć z warsztatów.

    Obiecuję, że nie tylko się przyglądałam 🙂

    Mam dla Was jeszcze kilka świetnych pomysłów, które testuję w domu, a za kilka dni znajdą się na stronie 🙂

    fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (3)
    warsztaty lidla
    warsztaty lidla-1
    fot. Lidl Warsztaty cukiernicze z Pawłem Małeckim_19 06 2015 (4)
    (Visited 367 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Sorbet truskawkowy
    next
    Placek z owocami na maślance
    previous
    Sorbet truskawkowy
    next
    Placek z owocami na maślance

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię