Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sorbet truskawkowy jest niezwykle łatwo zrobić, trzeba jednak pamiętać, że wszystko zależy od tego czy dobrze schłodzimy składniki.
Ja używam zwykłej, najprostszej maszyny do lodów, ale przed włożeniem do niej zmiksowanego sorbetu wcześnie bardzo dokładnie go schładzam.
Trudno określić dokładny czas mrożenia. Trzeba od czasu do czasu zaglądać do lodówki i sprawdzać, czy masa zaczyna gęstnieć. Wtedy przelewamy ją do maszyny, oczywiście misę z maszyny wcześniej mrozimy przez min. 24 godz.
Jasne, kupienie gotowego sorbetu w sklepie jest najłatwiejsze, ale uwierzcie mi, smak tego domowego jest nieporównywalny nawet z naszym ulubionym sorbetem od Grycana.
Ważne: pamiętajcie, aby miskę ze zmiksowanymi owocami przed włożeniem do zamrażarki przykryć folią spożywczą, zapobiega to tworzeniu się kryształów lodu. Ponadto mieszajcie co jakiś czas masę.
Polecam, warto zrobić go w domu 🙂

Sorbet truskawkowy
Składniki:
- 600 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- sok z 1/2 średniej cytryny
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, usunąć szypułki. Mrożone truskawki lekko rozmrozić.
W misie blendera lub malaksera zmiksować truskawki z sokiem z cytryny i cukrem na jednolitą masę.
Miskę z truskawkami przykryć folią spożywczą.
Wstawić do zamrażarki na ok. 1 godz. powinny być bardzo zimne i na granicy zamrażania. Mrożone truskawki można przełożyć do maszyny od razu.
Wyjąć i przełożyć do maszyny do lodów. Dalej postępować zgodnie z instrukcją maszyny.
Pamiętajmy, że sorbet ze świeżych truskawek będzie zamrażał się znacznie dłużej niż ten z mrożonych, ale będzie smaczniejszy.
Smacznego 🙂
2 komentarze Ukryj
taaak, najlepszy pod słońcem!
Karmelitko, naprawdę super. Moje dziecko nie może się od niego oderwać 😀