Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo lekki i delikatny w smaku sernik zrobiony z serka ricotta i kremowego. Sernik można upiec w dużej blaszce i wtedy będzie cienki tak jak mój, albo w mniejszej, a wtedy warstwa sera będzie nieco grubsza, ale czas pieczenia należy wydłużyć do 35-40 min. w 150-60 st. C.
Ważne, aby serniki piec z grzaniem góra/dół, bo wtedy mamy pewność, że ciasto będzie upieczone, ale nie spieczone.
Sernik przygotujecie bez użycia miksera, wystarczy kuchenna rózga albo drewniana łyżka.
Prosty i szybki sposób, polecam 🙂
Sernik z ricotty z truskawkami
Składniki:
- 400 g sera ricotta
- 130 g serka kremowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- zapach waniliowy
- sok z 1 cytryny
- ok. 300 g truskawek do przybrania sernika
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. grzałka góra-dół.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia u mnie 20 x 30 cm, ale może być mniejsza.
W dużej misce wymieszać razem ricottę i serek kremowy, najlepiej mieszać kuchenną rózgą, powinna powstać jednolita masa.
Dodać jajka i sok z cytryny, ponownie wymieszać do połączenia składników.
Do masy wsypać mąkę, cukier i zapach waniliowy, dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa bez grudek.
Przelać do foremki.
Piec przez 30 min, do chwili kiedy sernik będzie sztywny.
Studzić przez 15 min w uchylonym piekarniku.
Wyjąć i wystudzić całkowicie, można wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Zimny sernik przybrać truskawkami.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
Fajnie wygląda, tak inny od klasycznych, wysokich serników
Pozdrawiam!