Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka, proponuję upiec naszym ukochanym coś co na pewno wywoła ich entuzjazm. Mam na myśli gofry.
Ten przepis jest bardzo prosty a gofry są pyszne i pięknie pachną. Ich zapach przypomina o wakacjach nad morzem, czyli wszystkim co najmilsze 🙂
Więc dla naszych najmilszych wszystko co najlepsze i najsłodsze 😀
Polecam.

Gofry – przepis na ciasto nr.2
Składniki:
- 160 g mąki pszennej tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 110 g masła roztopionego i przestudzonego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mleka (2%)
- 2 jajka (L)
- Cukier puder i owoc do przybrania
Sposób przygotowania:
Gofrownicę rozgrzać.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, przesiać. Odstawić.
W misce połączyć żółtka i 1 łyżeczkę cukru, ubijać rózgą kuchenną przez chwilę.
Dodać masło i ubijać aż powstanie jednolita żółta masa, ok 2 min.
W misie miksera zacząć ubijać białka z 1 łyżeczką cukru, na sztywną pianę.
Do masy z żółtek wsypać 1/2 części mąki i połowę mleka, dokładnie wyrobić. Dodać pozostałe mleko i mąkę i ponownie wyrobić. Powinna powstać jednolita gęstawa masa.
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Na środek gofrownicy kłaść porcję ciasta, przykryć pokrywę i piec ok. 2,5 – 3 min, lub dłużej zależy to od wielkość i grubości gofrów. Z mojej gofrownicy wychodzą cieniutkie gofry, więc piekę ok. 2,5 min.
Upieczone gofry wyjmować i odkładać na moment na kuchenną kratkę.
Podawać ciepłe z owocami posypane cukrem pudrem, lub z bitą śmietaną i wszystkimi ukochanymi dodatkami 🙂
Smacznego.
2 komentarze Ukryj
Fantastyczne serduszka, zwłaszcza, że z truskawkami? Poziomkami? 🙂
Truskawkami 🙂