Ciasto kokosowo cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto kokosowo cytrynowe

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Ciasto kokosowo-cytrynowe na kruchym cieście. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale również szybki i proste do przygotowania. Kokos świetnie smakuje z kremem cytrynowym, naprawdę warto samodzielnie go zrobić, ale jeśli musicie go czymś zastąpić niech będzie to jakiś kwaśny dżem, np. agrestowy.

    Płatkami kokosowymi posypujemy ciasto na chwilę przed wyjęciem z piekarnika, bo bardzo szybko się przypalają i gorzknieją.

    Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni, wciąż smakuje bardzo dobrze i jest wilgotne.

    Polecam 🙂

    ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis , lemon curd, lemon curd przepis, cytryna, cytryna przepisy

     

    Ciasto kruche kokosowo-cytrynowe

    Składniki:

    • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
    • 110 g miękkiego masła 
    • 3/4 szklanki  cukru 
    • 1 żółtko
    • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • ok. 1,5 szklank lemon curd lub dżemu cytrynowego

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. 

    Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.

    W misie miksera zmiksować masło i cukier ok. 1 min, aby powstała jednolita masa. Dodać żółtko
    i zmiksować do połączenia składników.

    Do masy maślanej wsypać mąkę, wiórki kokosowe, zmiksować do połączenia. Powinny zrobić się okruchy.

    Okrągłą foremkę lub kwadratowe naczynie żaroodporne posmarować masłem u mnie foremka
    do tart 18 cm, ale może być większa np. 20 – 22 cm. (max).

    1/2 ciasta wyłożyć dno foremki, ugnieść palcami. Na cieście rozprowadzić dość grubą warstwą lemon curde lub inny kwaśny dżem. Na wierzch wysypać pozostałe ciasto (już nie ugniatać, niech powstanie kruszonka)

    Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Ciasto powinno się zrumienić.
    Na 5 min przed końcem pieczenia, ciasto można posypać płatkami kokosowymi. 

    Wyjąć, studzić na kratce.

    Smacznego.

     

    • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis , lemon curd, lemon curd przepis, cytryna, cytryna przepisy
    • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis , lemon curd, lemon curd przepis, cytryna, cytryna przepisy
    • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis , lemon curd, lemon curd przepis, cytryna, cytryna przepisy

     

     

    (Visited 116 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto z Musli
    previous
    Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
    next
    Wiosenna sałata z grillowanym ananasem i książka o grillowaniu
    Ciasto z Musli
    previous
    Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
    next
    Wiosenna sałata z grillowanym ananasem i książka o grillowaniu

    Jeden komentarz Ukryj

    Ciasto wyszło super ! Pycha !
    Zastanawiam się, czy można przygotować wersje bez wiórek kokosowych ? Czy ciasto uzyska taką samą konsystencję ? Czy może je czymś zastąpić?

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię