0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto kokosowo cytrynowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto kokosowo cytrynowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto kokosowo-cytrynowe na kruchym cieście. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale również szybki i proste do przygotowania. Kokos świetnie smakuje z kremem cytrynowym, naprawdę warto samodzielnie go zrobić, ale jeśli musicie go czymś zastąpić niech będzie to jakiś kwaśny dżem, np. agrestowy.

Płatkami kokosowymi posypujemy ciasto na chwilę przed wyjęciem z piekarnika, bo bardzo szybko się przypalają i gorzknieją.

Ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 3 dni, wciąż smakuje bardzo dobrze i jest wilgotne.

Polecam 🙂

[mp_image id=”6113″ size=”full” link_type=”custom_url” link=”#” target=”false” align=”left” margin=”50,50,none,none”]

 

Ciasto kruche kokosowo-cytrynowe

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 110 g miękkiego masła 
  • 3/4 szklanki  cukru 
  • 1 żółtko
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 1,5 szklank lemon curd lub dżemu cytrynowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. 

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.

W misie miksera zmiksować masło i cukier ok. 1 min, aby powstała jednolita masa. Dodać żółtko
i zmiksować do połączenia składników.

Do masy maślanej wsypać mąkę, wiórki kokosowe, zmiksować do połączenia. Powinny zrobić się okruchy.

Okrągłą foremkę lub kwadratowe naczynie żaroodporne posmarować masłem u mnie foremka
do tart 18 cm, ale może być większa np. 20 – 22 cm. (max).

1/2 ciasta wyłożyć dno foremki, ugnieść palcami. Na cieście rozprowadzić dość grubą warstwą lemon curde lub inny kwaśny dżem. Na wierzch wysypać pozostałe ciasto (już nie ugniatać, niech powstanie kruszonka)

Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.Ciasto powinno się zrumienić.
Na 5 min przed końcem pieczenia, ciasto można posypać płatkami kokosowymi. 

Wyjąć, studzić na kratce.

Smacznego.

 

[mp_image_slider ids=”6114,6115,6116″ animation=”fade” smooth_height=”false” slideshow=”true” slideshow_speed=”4″ animation_speed=”600″ control_nav=”true” margin=”25,25,none,none”]

 

 

(Visited 350 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto z Musli
previous
Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
next
Gofry przepis nr. 2
Ciasto z Musli
previous
Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
next
Gofry przepis nr. 2

Jeden komentarz Ukryj

Ciasto wyszło super ! Pycha !
Zastanawiam się, czy można przygotować wersje bez wiórek kokosowych ? Czy ciasto uzyska taką samą konsystencję ? Czy może je czymś zastąpić?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię