• Home
  • Ciasta
  • Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Absolutnie błyskawiczne i przepyszne ciasto z dżemem 🙂 może zbyt dużo entuzjazmu, ale ciasto jest naprawdę świetne. Bardzo łatwe do zrobienia.
Do ciasta użyjcie ulubionego dżemu, rodzaj nie ma znaczenia, dobrze jednak, aby dżem był dość gęsty i nie rozlewał się po cieście. Do przygotowania używamy płatków owsianych ale jeśli macie np. domowe musli z podprażonych płatków też możecie go użyć.

Najsmaczniejsze, lekko ciepłe. Gdyby nie to, że jutro zaczyna się weekend dałabym chłopakom po kawałku do szkoły i pracy na drugie śniadanie 🙂

Polecam.

 

ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis

 

Kruche ciasto owsiane z dżemem i kruszonką

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 110 g miękkiego masła 
  • 3/4 szklanki brązowego cukru (może być również biały) 
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 migdałów grubo posiekanych 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki ulubionego dżemu (u mnie z czarnych porzeczek + 4 łyżki lemon curd)

Sposób przygotowania:

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać razem. Odstawić.

W misie miksera zmiksować masło i cukier ok. 1 min, aby powstała jednolita masa. Dodać żółtko
i zmiksować.

Do masy maślanej wsypać mąkę, płatki owsiane i migdały, zmiksować do połączenia. Powinny powstać grube okruchy.

Foremkę lub kwadratowe naczynie żaroodporne posmarować masłem u mnie blaszka 22 x 24 cm, ale może być mniejsza (większa raczej nie).

1/2 ciasta wyłożyć dno foremki, ugnieść palcami. Na cieście rozprowadzić dość grubą warstwą dżem a na niego lemon curde (jeśli mamy, ale nie jest to konieczne, dżem wystarczy). Na wierzch wysypać pozostałe ciasto (już nie ugniatać, niech powstanie kruszonka)

Piec 25-30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.

Wyjąć, studzić na kratce. Chłodne lub zimne ciasto pokroić.

Smacznego.

 

  • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis
  • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis,
  • ciasto, ciasto przepis, kruche ciasto z dżemem, ciasto z dżemem przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepis

 

 

(Visited 2 153 times, 4 visits today)

Dorota

Ciasto z Białek
previous
Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu
next
Ciasto kokosowo cytrynowe
Ciasto z Białek
previous
Angel Cake – Ciasto z Białek bez Tłuszczu
next
Ciasto kokosowo cytrynowe

8 komentarzy Ukryj

Teoretycznie można, ale ja nigdy nie piekłam go zupełnie bez cukru. Ale wiesz, że miód podgrzany do tak wysokiej temperatury jak 180 st traci swoje właściwości? 🙂

Można, najlepiej jednak połączyć je z 1-2 łyżkami tartej bułki, żeby sok miał w co wsiąkać i nie rozmówczyń ciasta

Doskonały przepis! Ciasto palce lizać! Nie ukrywam że wykorzystałam dżemy które nie szczególnie nam do kanapek pasowały a w cieście idealne! Mniaaaaaaaam!

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię