Brownie z serem, kiedy twoje dziecko tęskni za przyjaciółmi i szkołą, najlepszym pocieszaczem będzie kawałek czekoladowego ciasta 🙂

SKŁADNIKI
- Brownie:
- 140 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 2 jajka (L)
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 160 g mąki pszennej
- 20 g kakao
- 1 łyżka kawy mielonej
- szczypta soli
- Masa Serowa:
- 225 g sera białego lub sera sernikowego
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 4-5 łyżeczek masła orzechowego
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE BROWNIE:
czekoladę pokroić na kawałki, połączyć z masłem i rozpuścić. Dokładanie wymieszać, żeby powstała jednolita masa.
W dużej misce umieścić czekoladę, dodać do niej jajka i zapach waniliowy, wymieszać. Przesiać do masy mąkę, kakao, kawę i dokładnie wymieszać. Odstawić.
PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ:
Jajko z cukrem i esencją waniliową zmiksować na puszystą masę.
Do masy dodać pokruszony ser, lub ser z wiaderka, dokładnie zmiksować. Odstawić.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wyłożyć 2/3 ciasta brownie, następnie łyżką wykładać ,,placki z ciasta, przeplatane pozostałym brownie i masłem orzechowym. Kiedy wszystkie składniki są już wykorzystane lekko, nożem przemieszać wierzch, żeby składniki się pomieszały.
Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. z termoobiegiem.
Ciasto piec 25-30 min.
Wyjąć i odstawić do wystygnięcia, następnie wyjąc z foremki.