Obiad zaplanowany i ugotowany 💪😊 Przez kolejne dwa dni mogę zapomnieć o gotowaniu i rozkoszować się KURCZAKIEM CURRY.
Podaje go z pakistańskim ryżem, takim który gotuje się naprawdę na sypko.
Polecam kupujcie ryż jedynie w specjalistycznych sklepach, w dużych workach, nigdy w pojedynczych saszetkach.
Co równie ważne KURCZAK CURRY pachnie naprawdę pięknie.
Zapraszam 🙂

SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z kurczaka pokrojonego w kostkę
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża szalotka
- 0,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- olej do smażenia
- Marynata:
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka imbiru świeżego
- 1,5 łyżki curry
- 1 łyżeczka garam masala (opcjonalnie)
przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć. Pokroić w niewielką kostkę.
Szalotkę pokroić w drobną kostkę.
PRZYGOTOWANIE MARYNATY:
W misce połączyć wszystkie składniki marynaty, czosnek przepuścić przez praskę. Dokładnie wymieszać.
Do marynaty wrzucić kurczaka, dokładnie wymieszać, każdy kawałek mięsa powinien pokryć się przyprawami.
Odstawić w chłodne miejsce na 1 godz, lub na całą noc.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kurczaka zrumienić, po kilku minutach dodać szalotkę i smażyć, często mieszając. Kiedy każdy kawałek mięsa jest dokładnie obsmażony dodać bulion, następnie pomidory i mleko kokosowe, zamieszać.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i przykryć patelnię.
Dusić kurczaka 20-25 min.
Następnie odkryć na na dużym ogniu gotować przez kilkanaście minut, do chwili kiedy sos zrobi się gęściejszy.
Spróbować sos i jeśli to konieczne doprawić go solą.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.