• Home
  • Ciasta
  • Rolada z Cukinii z Twarożkiem i Pstrągiem
0 0
Rolada z Cukinii z Twarożkiem i Pstrągiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada z Cukinii z Twarożkiem i Pstrągiem

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na doskonałą i bardzo szybką PRZYSTAWKĘ.

Ciasto na roladę to zaledwie dwa składniki, piecze się ją niezwykle szybko i łatwo, a jest naprawdę  pyszna i niezwykle delikatna.

Cukinia

Ciasto można przygotować z cukinii zielonej lub żółtej.

Nadzienie

Można przygotować nadzienie z dodatkiem wędzonej ryby, tak jak u mnie z wędzonym pstrągiem łososiowym, lub łososiem, a nawet z wędzonym pstrągiem w kawałkach.
Nadzienie może być również bez dodatku ryby, a składać się jedynie z serów.

Przechowywanie

Roladę można przygotować dzień przed podaniem i przechowywać ją w lodówce. Kroimy roladę przed samym podaniem.

Dodatki

Dodatkiem do rolady może być sałatka z pomidorów, lub sałatka z rukoli i pomidorów. Oczywiście dodatków jest znacznie więcej i możecie podać roladę tak jak lubicie.

 

Przepisy na PRZYSTAWKI

 

Cukinia

 

Składniki na Roladę Cukiniową

na ciasto:

  • 2 średnie cukinie ok. 300-350 g

  • 5 jajek (L)

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

nadzienie:

  • 1 opakowanie – 250 g sera ricotta

  • 1 opakowanie – ok. 130 g serka śmietankowego (typ Almette, Łaciaty, Kanapkowy)

  • ok. 2-3 łyżek posiekanego koperku

  • 1 ząbek czosnku

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 100 g wędzonego pstrąga lub łososia

 

Zobacz Kuchnia Doroty TV

 

 

 

(Visited 10 477 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

Jedną cukinię ścieram na drobnych oczkach tarki do warzyw. Odstawiam.

Drugą cukinię kroję w cienkie plasterki. Można nożem, można na tarce do warzyw. Odstawiam.

W misce umieszczam jajka, dodaję sól, pieprz i dokładnie miksuję.
Do jajek dodaję startą na tarce cukinię i bardzo dokładnie mieszam.

Na blasze do pieczenia rozkładam papier do pieczenia, wylewam na nią ciasto cukiniowe.
Na górze układam plasterki cukinii.

2
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem

Ciasto piekę 20 min.

Wyjmuję upieczone ciasto, przekładam na kuchenną kratkę do przestygnięcia.

Ciasto przykrywam papierem do pieczenia, przewracam i delikatnie zdejmuję papier na którym było pieczone. Odstawiam.

3
Done

Przygotowanie nadzienia:

W misce umieszczam ricottę, serek śmietankowy, czosnek przeciskam przez praskę, koperek drobniutko posiekany, sól. Mieszam, aż powstanie jednolita masa.

4
Done

Na cieście na stronie która była spodem, równą warstwą rozsmarowuję masę. Na niej układam plastry pstrąga lub łososia.
Delikatnie, ale dość ścisło zwijam roladę.

Roladę zawijam w papier do pieczenia.
Wkładam na ok. 1 godz, do lodówki, aby dobrze ją schłodzić.

Wyjmuję roladę i kroję w średniej grubości plasterki.
Podaję na zimno, jako przystawkę z dodatkiem sałatki z pomidorów.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Makaron z Sosem
previous
Spaghetti z Sosem Mięsno-Pomidorowym
Kurczak faszerowany
next
Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić
Makaron z Sosem
previous
Spaghetti z Sosem Mięsno-Pomidorowym
Kurczak faszerowany
next
Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »