Przepis na Roladę z Cukinią to doskonała i bardzo szybka przystawka.
Ciasto na roladę to zaledwie dwa składniki, piecze się ją niezwykle szybko i łatwo, a jest naprawdę pyszna i niezwykle delikatna.
Cukinia
Ciasto można przygotować z cukinii zielonej lub żółtej.
Nadzienie
Można przygotować nadzienie z dodatkiem wędzonej ryby, tak jak u mnie z wędzonym pstrągiem łososiowym, lub łososiem, a nawet z wędzonym pstrągiem w kawałkach.
Nadzienie może być również bez dodatku ryby, a składać się jedynie z serów.
Przechowywanie
Roladę można przygotować dzień przed podaniem i przechowywać ją w lodówce. Kroimy roladę przed samym podaniem.
Dodatki
Dodatkiem do rolady może być sałatka z pomidorów, lub sałatka z rukoli i pomidorów. Oczywiście dodatków jest znacznie więcej i możecie podać roladę tak jak lubicie.
Przepisy na PRZYSTAWKI
Zobacz Kuchnia Doroty TV

SKŁADNIKI
- na ciasto:
- 2 średnie cukinie ok. 300-350 g
- 5 jajek (L)
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- nadzienie:
- 1 opakowanie - 250 g sera ricotta
- 1 opakowanie - ok. 130 g serka śmietankowego (typ Almette, Łaciaty, Kanapkowy)
- ok. 2-3 łyżek posiekanego koperku
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki soli
- 100 g wędzonego pstrąga lub łososia
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
Jedną cukinię ścieram na drobnych oczkach tarki do warzyw. Odstawiam.
Drugą cukinię kroję w cienkie plasterki. Można nożem, można na tarce do warzyw. Odstawiam.
W misce umieszczam jajka, dodaję sól, pieprz i dokładnie miksuję.
Do jajek dodaję startą na tarce cukinię i bardzo dokładnie mieszam.
Na blasze do pieczenia rozkładam papier do pieczenia, wylewam na nią ciasto cukiniowe.
Na górze układam plasterki cukinii.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Ciasto piekę 20 min.
Wyjmuję upieczone ciasto, przekładam na kuchenną kratkę do przestygnięcia.
Ciasto przykrywam papierem do pieczenia, przewracam i delikatnie zdejmuję papier na którym było pieczone. Odstawiam.
PRZYGOTOWANIE NADZIENIA:
W misce umieszczam ricottę, serek śmietankowy, czosnek przeciskam przez praskę, koperek drobniutko posiekany, sól. Mieszam, aż powstanie jednolita masa.
Na cieście na stronie która była spodem, równą warstwą rozsmarowuję masę. Na niej układam plastry pstrąga lub łososia.
Delikatnie, ale dość ścisło zwijam roladę.
Roladę zawijam w papier do pieczenia.
Wkładam na ok. 1 godz, do lodówki, aby dobrze ją schłodzić.
Wyjmuję roladę i kroję w średniej grubości plasterki.
Podaję na zimno, jako przystawkę z dodatkiem sałatki z pomidorów.