Spaghetti bolognese, klasyczny, łatwy i szybki obiad.
Na każdą porę roku, makaron z sosem mięsno-pomidorowym. Ja lubię bardzo i często robię na obiad.
Sos po całkowitym wystudzeniu można zamrozić.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
- 1 ząbek czosnku
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- makaron spaghetti lub inny ulubiony
przygotowanie
Na dużej głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać olej.
Podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszać i uważać, żeby czosnek się nie przypalił.
Następnie wrzucić mięso, smażyć na średnim ogniu, doprawić solą, pieprzem, paprykami i dokładanie zamieszać.
Smażyć do chwili, kiedy nie będzie surowego mięsa.
Do mięsa wlać pomidory z puszki i przecier, doprawić cukrem i ziołami prowansalskimi, dokładnie wymieszać.
Zmniejszyć płomień i pod przykryciem dusić przez 20-25 min.
W międzyczasie ugotować makaron.
Makaron polać sosem, zetrzeć Parmezan i przybrać listkami świeżej bazylii.