Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i niezwykłe łatwe do upieczenia kruche ciasto z wiśniami i serem. Idealny letni deser, doskonały z dodatkiem lodów śmietankowych.
Kruche i półkruche ciasto
Ciasto przygotowałam w wersji z proszkiem do pieczenia, a zatem to bardziej ciasto półkruche. Jest delikatne, bardzo kruche i miękkie. Można oczywiście zrobić klasyczne kruche ciasto bez proszku, pozostawiając wszystkie inne proporcje tak jak w przepisie.
Ciasto bez proszku do pieczenia, będzie nieco twardsze, ale różnica jest niewielka.
Do przygotowania ciasta należy użyć bardzo zimnego masła. ja moje masło kroję na niewielkie kawałki i wstawiam na 10 min do zamrażarki, aby mieć pewność, że będzie ono naprawdę dokładnie schłodzone.
Ciasto kruche zagniatamy krótko, im dłużej wyrabiamy ciasto tym twardsze i mnie kruche będzie po upieczeniu.
Surowe ciasto należy przed pieczeniem schłodzi, przynajmniej przez 30 min.
Przechowywanie surowego ciasta kruchego
Surowym ciastem można od razu wyłożyć formę lub blaszkę, a następnie razem z blaszką wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Surowe ciasto kruche można przechowywać zamrożone do 3 m-cy. a w lodówce 2 tyg. Raz rozmrożone ciasto nie nadaje się do ponownego zamrożenia, bo po upieczeniu będzie gumowe.
Owoce
Do przygotowania tej tarty można użyć każdych miękkich owoców. Doskonale sprawdzą się maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie lub inne ulubione owoce.
Owoce mrożone
Ciasto można upiec również z owoców mrożonych, należy je przed pieczeniem rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody lub soku.
Podanie ciasta
Polecam szczególnie podawanie tarty kiedy jest lekko ciepła z dodatkiem lodów waniliowych (lub innych, które lubicie).
Ciasto można również po wystudzeniu polukrować, doskonały będzie lukier cytrynowy, lub oprószyć cukrem pudrem.
Wybór dodatków zależy od naszych upodobań.
Najsmaczniejsze jest ciasto zaraz po upieczeniu.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na Ciasta z Owocami
Składniki na Tartę Rustykalną
Kruche Ciasto:
100 g zimnego masła
150 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia (5 g)
szczypta soli
60 g cukru
1 cukier wanilinowy
Masa Serowa:
ok. 300-400 g tłustego sera białego
2 żółtka (M)
ok 2 łyżek cukru pudru ok 30-40 g (lub nieco mniej w zależności od tego jak słodkie są owoce)
zapach waniliowy
Ponadto:
ok. 500 g wiśni (drylowanych)
Zobacz Kuchnia Doroty TV
Steps
1 Done | Przygotowanie kruchego ciasta:Masło kroję w kostkę, powinno być bardzo zimne. W misie malaksera umieszczam mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, mieszam dokładnie. Następnie dodaję masło, żółtko i dokładnie siekam do chwili kiedy powstanie jednolite, bardzo gęste ciasto. Ciasto wyjmuję na blat, krótko zagniatam i formuję gruby placek. |
2 Done | Masa Serowa:W misce umieszczam ser i bardzo dokładnie rozgniatam go tłuczkiem do ziemniaków. |
3 Done | Wiśnie:Wiśnie dokładnie myję, usuwam pestki. Najlepiej użyć drylownicy. Odstawiam. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemCiasto wyjmuję z lodówki, kładę je na papierze do pieczenia. lekko posypuję mąką i rozwałkowuję na duże koło, ok. 35-40 cm, lub takie jakie zmieści się na naszej blasze do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem, smaruję białkiem. Na środek ciasta wykładam masę serową i rozsmarowuję ją na placek, pozostawiam ok. 5 cm brzegu bez masy (poźniej będę zawijała brzegi ciasta, dlatego powinno być suche, bez masy i owoców. Na serze układam równą warstwę wiśni. Ciasto delikatnie przesuwam na blachę, będzie to łatwe dzięki temu, że formowałam tartę na papierze do pieczenia. Brzegi ciasta smaruję białkiem. |
5 Done | Ciasto piekę 30-35 min do ładnego zrumienienia brzegów. Upieczoną tartę wyjmuję, znowu używając papieru do pieczenia przesuwam ciasto na kuchenną kratkę i pozostawiam do przestygnięcia. Chłodną lub zimną tartę można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub podawać z dodatkiem lodów. Smacznego :) |
6 Done |