Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego pstrąga.
Do tego przepisu, możecie wykorzystać każdy rodzaj pstrąga, ja kupiłam pstrąga łososiowego ze względu na jego piękny kolor.
Rybę owijamy dokładnie w papier do pieczenia i folię aluminiową, ten sposób przygotowaną rybę zapewnia jej soczystość i delikatność. Pstrąga możemy upiec w piekarniku lub na grillu.
Na grillu pieczmy ją jednak ok. 25-30 min.
Najsmaczniejsza na gorąco, ale na zimno w połączeniu z sałatą i sosem vinegre, będzie znakomita na lunch.
Smacznego 🙂

Pstrąg Łososiowy Pieczony w Maśle
Składniki dla 2 osób:
- 400-500 g pstrąga łososiowego (płat)
- 2 łyżki zimnego masła
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- Sól i świeżo mielony pieprz
- Sok z cytryny
Sposób przygotowania pieczonego pstrąga:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Kawałek papieru do pieczenia położyć na nieco większym kawałku foli aluminiowej.
Rybę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na papierze do pieczenia położyć pstrąga, skórą do dołu.
Skropić rybę sokiem z cytryny oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dokładnie obłożyć cały kawałek płatkami masła.
Zawinąć najpierw papier a następnie folię tak, żeby powstał luźno, ale szczelnie zawinięty pakunek.
Najlepiej jest odłożyć pstrą na ok. 1 godz. do lodówki (ja zostawiam na noc).
Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 min.
Rybę wyjąć i pozostawić na 5 min zanim otworzymy papier.
Podawać gorącą z dodatkiem cząstek cytryny i sałatą.
Smacznego.
9 komentarzy Ukryj
Nagrzanym piekarniku do ilu stopni.?..informacja, jak sadze dosc istotna a pominieta..
Na początku przepisu jest informacja, że piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Warto to zrobić na samym początku bo rybę przygotowuje się bardzo szybko.
Przecież jest informacja ni to wytłuszczona- 180 st.C
Nie jest pominięta
Przepyszne i bardzo łatwe danie. Ja zrobiłam do tego pieczone kartofelki 😁❤️
Pyszotto!
Super przepis! Rybka rozpływa się w ustach 😍 polecam
Ryba bardzo smaczna i delikatna! Bardzo szybki i łatwy przepis
Bardzo smaczna ryba.Ja użyłam mintaja i dodałam cebulki