0 0
Pstrąg Pieczony w Maśle

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Pstrąg Pieczony w Maśle

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo prosty i szybki sposób na pieczonego pstrąga.

Do tego przepisu, możecie wykorzystać każdy rodzaj pstrąga, ja kupiłam pstrąga łososiowego ze względu na jego piękny kolor.

Rybę owijamy dokładnie w papier do pieczenia i folię aluminiową, ten sposób przygotowaną rybę zapewnia jej soczystość i delikatność. Pstrąga możemy upiec w piekarniku lub na grillu.
Na grillu pieczmy ją jednak ok. 25-30 min.

Najsmaczniejsza na gorąco, ale na zimno w połączeniu z sałatą i sosem vinegre, będzie znakomita na lunch.

Smacznego 🙂

 

Pstrąg Pieczony

 

Pstrąg Łososiowy Pieczony w Maśle

Składniki dla 2 osób:

  • 400-500 g pstrąga łososiowego (płat)
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Sok z cytryny 

Sposób przygotowania pieczonego pstrąga:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Kawałek papieru do pieczenia położyć na nieco większym kawałku foli aluminiowej.

Rybę dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na papierze do pieczenia położyć pstrąga, skórą do dołu.

Skropić rybę sokiem z cytryny oprószyć solą, pieprzem i papryką. Dokładnie obłożyć cały kawałek płatkami masła.

Zawinąć najpierw papier a następnie folię tak, żeby powstał luźno, ale szczelnie zawinięty pakunek.

Najlepiej jest odłożyć pstrą na ok. 1 godz. do lodówki (ja zostawiam na noc).

Piec w nagrzanym piekarniku przez 20 min.
Rybę wyjąć i pozostawić na 5 min zanim otworzymy papier.

Podawać gorącą z dodatkiem cząstek cytryny i sałatą.

Smacznego.

 

  • ryba, ryba przepis, ryba pieczona, ryba pieczona przepis, ryby ryby przepis, pstrąg, pstrąg pieczony, pstrąg pieczony przepis, dieta, ryba lekka, pstrąg pieczony kwestia smaku, pstrąg pieczony kwestia smaku przepis, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy,
  • ryba, ryba przepis, ryba pieczona, ryba pieczona przepis, ryby ryby przepis, pstrąg, pstrąg pieczony, pstrąg pieczony przepis, dieta, ryba lekka, pstrąg pieczony kwestia smaku, pstrąg pieczony kwestia smaku przepis, kwestia smaku, kwestia smaku przepisy,
  • Pstrąg Pieczony

 

(Visited 114 038 times, 6 visits today)

Dorota

previous
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem
Ciasto z Wiśniami
next
Tarta Rustykalna z Wiśniami i Serem – film
previous
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem
Ciasto z Wiśniami
next
Tarta Rustykalna z Wiśniami i Serem – film

9 komentarzy Ukryj

Na początku przepisu jest informacja, że piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. Warto to zrobić na samym początku bo rybę przygotowuje się bardzo szybko.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »