Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dla mnie to ciasto z wiśniami to ,,bajka”, jest pyszne, eleganckie i delikatne. Słodko-kwaśne i chrupiące, czyli wszystko co lubię najbardziej.
Upieczone z wiśni z naszego ogrodu, z gotowego ciasta francuskiego, czyli kosztowało grosze.
Zaraz po upieczeniu kiedy ciasto z wiśniami jest chrupiące i delikatnie ciepłe, trudno wyobrazić sobie coś smaczniejszego, ale kiedy wystygnie, a sok z wiśni lekko stężeje, ciasto przesiąka intensywnym smakiem wiśni, to już naprawdę jest pycha.
Jeśli postanowicie upiec je na deser po eleganckiej, letniej kolacji można dodać do niego kulkę, lodów waniliowych.
Polecam gorąco 🙂
Ciasto z Wiśniami Francuskie
Składniki:
- paczka gotowego ciasta francuskiego (400 g)
- ok. 400 g wiśni bez pestek
- ok. 1/2 szklanki cukru
- 1 białko do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania ciasta z wiśniami:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.
Formę do tarty posmarować masłem i oprószyć tartą bułką.
Ciasto rozwinąć i ułożyć płasko. Pociąć na 3-4 paski ok. 7-8 cm grubości.
Na środku każdego paska ułożyć w rzędzie wiśnie, posypać cukrem (tak jak na zdjęciu niżej).
Brzegi ciasta zlepić dokładnie, nie zostawiać dziurek. Powinien powstać długi wałek.
Zaczynając od środka formy zwijać ciasto w ,,ślimaka”, kolejne ruloniki ciasta owijać wokół pierwszego (tak jak na zdjęciu niżej). Kiedy całe ciasto jest już wykorzystane posmarować ciasto białkiem.
Piec ok. 17-20 min do ładnego zrumienienia.
Wyjąć ciasto, odstawić do przestygnięcia, następnie oprószyć cukrem pudrem.
Kroić bardzo ostrym nożem.
Smacznego 🙂
8 komentarzy Ukryj
Witam
Czy można użyć wiśni mrożonych?
Tak można, Pani już piekły z wiśniami mrożonymi i podobno wychodzi super. Trzeba jednak wiśnie dokładnie odsączyć z wody i soku. Najlepiej rozmrażać je na sitku. Na Fb odbyła się długa dyskusja na ten temat 🙂
Ekstra pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego. Uwielbiam dodatek wiśni do wypieków.
Cieszę się, że pomysł się podoba. ja również uwielbiam wiśnie w ciasta i wszelkich innych wypiekach 🙂
Zrobiłam. Bardzo dobre i ładne
Bardzo się cieszę. Ja również bardzo lubię to ciasto 🙂
A czy mogą być inne owoce,np. jabłka, gruszki?
Oczywiście, mogą być takie owoce jakie Pani lubi 🙂