Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Delikatny, puszysty BISZKOPT z kremem z bitej śmietany i galaretki, polany galaretką z owocami. Pyszne, ciasto na upalne dni.
Klasyczny biszkopt, z którego można przygotować również tort.
Przepisy na Ciasta
Przepisy na Truskawki
Składniki na Biszkopt z Galaretką
Biszkopt:
5 jajek (żółtka i białka osobno)
180 g cukru drobnego
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka zapachu waniliowego
szczypta soli
Galaretka
2 galaretki czerwone (truskawkowe, wiśniowe)
600 ml. gorącej wody
Krem
300 ml. śmietany kremówki (30%-36%)
1 opakowanie śmietanfixa
1 szklanka cukru pudru
skórka otarta z połowy cytryny
Zapraszam na KuchniaDoroty TV
Steps
1 Done | Sposób przygotowania - BiszkoptZ białej ubijam pianę. Na wysokich obrotach miksuję białka, kiedy powstanie piana, dodaję porcjami cukier. Kiedy piana jest sztywna i lśniąca dodaję żółtka (wcześniej dokładnie je mieszam). Żółtka dodaję również partiami, cały czas miksując. Do masy z białek i żółtek przesiewam połączone mąki, pszenną i ziemniaczaną i sól. Mieszam delikatnie do połączenia składników. Tortownicę 24 cm. wykładam dno papierem do pieczenia, boki zostawiam suche. |
2 Done | Piekarnik rozgrzewam do 165 st.C. grzałki góra/dółBiszkopt piekę 35-40 min, do suchego patyczka. Studzę biszkopt w uchylonym piekarniku przez ok. 10 min. Zimny biszkopt, obrysowuję nożem i wyjmuję z formy. Odstawiam. |
3 Done | Galaretka2 opakowania galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Mieszam, do całkowitego rozpuszczenia. |
4 Done | KremKremówkę wstawiam do zamrażalnika na ok. 10 min. powinna być bardzo zimna, wówczas jest pewność, że ładnie się ubije. W misie łączę zimną kremówkę, cukier puder, śmietan-fix (lub inny usztywniacz do bitej śmietany) i skórkę z cytryny. NIe ubijamy zbyt długo, aby nie powstało słodkie masło. Wyłączam mikser, lekko mieszam bitą śmietanę i wstawiam do lodówki aby ją schłodzić (na ok. 10 min). Wyjmuję, do śmietany dodaję 3-4 łyżki zimnej i lekko gęstniejącej galaretki(musi być wciąż całkowicie płynna). Jeśli trzeba wstawiam do lodówki na kilka minut. |
5 Done | Przygotowanie ciastaZimny biszkopt przecinam na pół, tak aby powstały dwa równej grubości blaty. Ciasto składam w rancie lub w tortownicy w której piekł się biszkopt. Jeden z nich, ten który był wierzchem ciasta układam na desce lub paterze, teraz będzie spodem ciasta. Biszkopt smaruję kilkoma łyżkami kwaśnego dżemu, najczęściej używam wiśniowego. Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki, aby dobrze je schłodzić. |
6 Done | Jeśli używam świeżych owoców, myję je i kroję na plasterki. Ilość owoców jest zależna od naszych preferencji i rodzaju. Wyjmuję ciasto z lodówki, na wierzch kładę kilka łyżek tężejącej galaretki, układam na niej owoce, następnie polewam resztą galaretki. Robię to delatnie, aby nie zepsuć dekoracji. Ciasto wstawiam na noc do lodówki. Ciasto wyjmuję z lodówki, zdejmuję rant. Kroję na kawałki i podaję przybrane świeżymi kwiatkami lub listkami mięty. Smacznego :) |
7 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Pani Doroto ale az szklanka cukru pudru do kremu? Ja dalam lyzke i bylo juz slodka to co dopiero szklanka