Delikatny, puszysty BISZKOPT z kremem z bitej śmietany i galaretki, polany galaretką z owocami.
Pyszne, ciasto na upalne dni.
Klasyczny biszkopt, z którego można przygotować również tort.
Przepisy na Ciasta
Przepisy na Truskawki

SKŁADNIKI
- 5 jajek (żółtka i białka osobno)
- 180 g cukru drobnego
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego
- szczypta soli
- Galaretka
- 2 galaretki czerwone (truskawkowe, wiśniowe)
- 600 ml. gorącej wody
- Krem
- 300 ml. śmietany kremówki (30%-36%)
- 1 opakowanie śmietanfixa
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA - BISZKOPT
Z białej ubijam pianę. Na wysokich obrotach miksuję białka, kiedy powstanie piana, dodaję porcjami cukier.
Kolejną partię cukru dodaję dopiero, kiedy wcześniejszy cukier rozpuścił się w pianie.
Kiedy piana jest sztywna i lśniąca dodaję żółtka (wcześniej dokładnie je mieszam). Żółtka dodaję również partiami, cały czas miksując.
Do masy z białek i żółtek przesiewam połączone mąki, pszenną i ziemniaczaną i sól. Mieszam delikatnie do połączenia składników.
Tortownicę 24 cm. wykładam dno papierem do pieczenia, boki zostawiam suche.
Do formy przekładam ciasto, wyrównuję, wstawiam do piekarnika.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 165 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Biszkopt piekę 35-40 min, do suchego patyczka.
Studzę biszkopt w uchylonym piekarniku przez ok. 10 min.
Następnie wyjmuję, i studzę w formie na kuchennej kratce.
Zimny biszkopt, obrysowuję nożem i wyjmuję z formy. Odstawiam.
Biszkopt po całkowitym wystudzeniu można szczelnie owinąć folią spożywczą i przechowywać przez noc.
GALARETKA
2 opakowania galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie. Mieszam, do całkowitego rozpuszczenia.
Odstawiam do wystygnięcia i czasu kiedy zacznie lekko gęstnieć.
KREM
Kremówkę wstawiam do zamrażalnika na ok. 10 min. powinna być bardzo zimna, wówczas jest pewność, że ładnie się ubije.
Ja również misę miksera wstawiam do zamrażalnika.
W misie łączę zimną kremówkę, cukier puder, śmietan-fix (lub inny usztywniacz do bitej śmietany) i skórkę z cytryny.
Miksuję na wysokich obrotach do chwili, kiedy powstanie bita śmietana a na niej zaczną się pojawiać ślady po mieszadle.
NIe ubijamy zbyt długo, aby nie powstało słodkie masło.
Wyłączam mikser, lekko mieszam bitą śmietanę i wstawiam do lodówki aby ją schłodzić (na ok. 10 min).
Wyjmuję, do śmietany dodaję 3-4 łyżki zimnej i lekko gęstniejącej galaretki(musi być wciąż całkowicie płynna).
Mieszam bardzo dokładnie kuchenną szpatułką.
Jeśli trzeba wstawiam do lodówki na kilka minut.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Zimny biszkopt przecinam na pół, tak aby powstały dwa równej grubości blaty.
Ciasto składam w rancie lub w tortownicy w której piekł się biszkopt.
Jeden z nich, ten który był wierzchem ciasta układam na desce lub paterze, teraz będzie spodem ciasta. Biszkopt smaruję kilkoma łyżkami kwaśnego dżemu, najczęściej używam wiśniowego.
Na dżem kładę krem, wyrównuję, przykrywam drugim blatem ciasta. lekko przygniatam.
Ciasto wstawiam na godzinę do lodówki, aby dobrze je schłodzić.
Jeśli używam świeżych owoców, myję je i kroję na plasterki. Ilość owoców jest zależna od naszych preferencji i rodzaju.
Wyjmuję ciasto z lodówki, na wierzch kładę kilka łyżek tężejącej galaretki, układam na niej owoce, następnie polewam resztą galaretki. Robię to delatnie, aby nie zepsuć dekoracji.
Ciasto wstawiam na noc do lodówki.
Jeśli nie mamy całej nocy, to do chwili kiedy galaretka na wierzchu całkowicie zastygnie (ok. 3-5h).
Ciasto wyjmuję z lodówki, zdejmuję rant.
Przekładam na paterę.
Kroję na kawałki i podaję przybrane świeżymi kwiatkami lub listkami mięty.
Zapraszam na KuchniaDoroty TV
1 komentarz
Pani Doroto ale az szklanka cukru pudru do kremu? Ja dalam lyzke i bylo juz slodka to co dopiero szklanka