• Home
  • Filmy
  • Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić
Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na obiad doskonały. Pieczone Piersi z Kurczaka Faszerowane porami, soczyste i dobrze przyprawione.

Kurczaka można podawać na gorąco, ale i na zimno na kolację lub jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa i np. sałaty.

Kurczak

Kupuję zawsze piersi z polędwiczkami, bo one będą nam potrzebne do przygotowania farszu. Oczywiście jeśli piersi są bez polędwiczek, można zastąpić je odrobiną mielonego mięsa drobiowego.

Ja mięso mielę sama w malakserze, bo to i szybki i łatwe, a co najważniejsze mam niewiele sprzątania.

Farsz

Do farszu używam porów, ale można zastąpić je cebulą.  Postępujemy dokładnie tak jak z porami, czyli najpierw cebulę podsmażamy z czosnkiem, a następnie dodajemy mięso.

Pieczenie

Piersi piekę w żaroodpornym naczyniu, albo w blaszce. Zawsze pierwsze 20 min pod przykryciem, a następnie już bez. Jeśli macie naczynia z przykrywką to oczywiście jej właśnie używamy, jeśli jednak naczynie żaroodporne jest bez przykrywki, używam folii aluminiowej.

Piekę mięso w 180 st.C. z termoobiegiem, jeśli nie ma termoobiegu to temperaturę podnosimy o 5 st.C., czyli do 185 st.C. przy grzałkach góra/dół.
W obu przypadkach czas pieczenia to ok. 45 min. w zależności od wielkości piersi.

Jeśli piersi są bardzo małe, czas pieczenia skracam o 5 min. (do 40 min.)

Podawanie

Podaję piersi faszerowane na gorąco z dodatkiem ziemniaków, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plastry.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na OBIAD

 

Faszerowane Piersi z Kurczaka

 

Składniki na Piersi z Kurczaka Faszerowane

  • 3 piersi z kurczaka (muszą być z polędwiczkami)

  • 2 łyżeczki soli

  • 2 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżka ostrej lub słodkiej papryki

  • 1 łyżka masła

Farsz:

  • 2 pory (białe części)

  • 1 ząbek czosnku

  • 3 polędwiczki z kurczaka (odcięte od piersi)

  • 150 g sera mozarella (startego na tarce)

  • 1 jajko

  • ok. 0,5 łyżeczki soli

  • 0,5 łyżeczki młotkowanej ostrej papryczki chilli

 

Zapraszam na KuchniaDoroty TV

 

 

 

(Visited 926 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie kurczaka:

Piersi myję, osuszam, odcinam polędwiczki i odkładam je na bok.

Piersi nacinam od góry, tak aby powstała ,,kieszeń" (zobacz film jak to zrobiłam). Pierś nacinam od góry wzdłuż, a następnie nacinam boki, ale nie przecinam do końca.

2
Done

Mięso przyprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką.
Odkładam na minimum 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.

Najcześciej zostawiam piersi na noc w lodówce.

3
Done

Farsz

Polędwiczki z kurczaka kroję i mielę w malakserze, lub w maszynce do mięsa.

Pory myję i kroję w plasterki, tylko jasną część.

Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę chwilę.
następnie dodaję pora, mieszam i smażę na średnim ogniu ok. 5-7 min. Por powinien zmięknąć.

Następnie pora przesuwam na jedną połowę patelni, a na drugiej połowie obsmażam kurczaka. Po kilku minutach kiedy w kurczaku nie ma już surowych kawałków, całość łączę, doprawiam papryką, solą mieszam i smażę jeszcze chwilę.

Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.

Zimne pory z kurczakiem łączę z mozarellą startą na tarce, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszam.
Odstawiam (można farsz zostawić w lodówce na noc).

4
Done

Przygotowanie piersi

Surowe piersi z kurczaka nadziewam (tylko na chwilę) papierem do pieczenia dokładnie zmiętym.

Na patelni rozgrzewam olej i mięso (razem z papierem) obsmażam na dużym ogniu z obu stron.
Obsmażone piersi układam na desce, wyjmuję papier, a w jego miejsce wkładam farsz.
Piersi faszeruję sporą ilością nadzienia.

Wierzch posypuję odrobiną tartej bułki.

5
Done

Piekarnik nagrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem

Obsmażone i nafaszerowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym.

Dodaję masło i wlewam odrobinę gorącej wody, całość szczelnie przykrywam folią aluminiową (jeśli macie naczynie z przykrywką to oczywiście używacie jej, a nie folii).

Piersi piekę 45 min.
Po 25 min wyjmuj, odkrywam, a mięso polewam sosem. Wstawiam ponownie do piekarnika i piekę bez przykrycia jeszcze 20 min.

Wyjmuję piersi, odstawiam na 5 min, a następnie podaję.
Najczęściej kroję je na średniej grubości plastry, podaję polane sosem pieczeniowym.

Smacznego :)

6
Done

Dorota

Cukinia Przepisy
previous
Rolada z Cukinii z Twarożkiem i Pstrągiem
Ciasto z Wiśniami
next
Najłatwiejsze Ciasto z Wiśniami
Cukinia Przepisy
previous
Rolada z Cukinii z Twarożkiem i Pstrągiem
Ciasto z Wiśniami
next
Najłatwiejsze Ciasto z Wiśniami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię