Przepis na obiad doskonały. Pieczone Piersi z Kurczaka Faszerowane porami, soczyste i dobrze przyprawione.
Kurczaka można podawać na gorąco, ale i na zimno na kolację lub jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa i np. sałaty.
Kurczak
Kupuję zawsze piersi z polędwiczkami, bo one będą nam potrzebne do przygotowania farszu. Oczywiście jeśli piersi są bez polędwiczek, można zastąpić je odrobiną mielonego mięsa drobiowego.
Ja mięso mielę sama w malakserze, bo to i szybki i łatwe, a co najważniejsze mam niewiele sprzątania.
Farsz
Do farszu używam porów, ale można zastąpić je cebulą. Postępujemy dokładnie tak jak z porami, czyli najpierw cebulę podsmażamy z czosnkiem, a następnie dodajemy mięso.
Pieczenie
Piersi piekę w żaroodpornym naczyniu, albo w blaszce. Zawsze pierwsze 20 min pod przykryciem, a następnie już bez. Jeśli macie naczynia z przykrywką to oczywiście jej właśnie używamy, jeśli jednak naczynie żaroodporne jest bez przykrywki, używam folii aluminiowej.
Piekę mięso w 180 st.C. z termoobiegiem, jeśli nie ma termoobiegu to temperaturę podnosimy o 5 st.C., czyli do 185 st.C. przy grzałkach góra/dół.
W obu przypadkach czas pieczenia to ok. 45 min. w zależności od wielkości piersi.
Jeśli piersi są bardzo małe, czas pieczenia skracam o 5 min. (do 40 min.)
Podawanie
Podaję piersi faszerowane na gorąco z dodatkiem ziemniaków, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plastry.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na OBIAD
Piersi myję, osuszam, odcinam polędwiczki i odkładam je na bok. Piersi nacinam od góry, tak aby powstała ,,kieszeń” (zobacz film jak to zrobiłam).
Pierś nacinam od góry wzdłuż, a następnie nacinam boki, ale nie przecinam do końca.
Polędwiczki z kurczaka kroję i mielę w malakserze, lub w maszynce do mięsa. Pory myję i kroję w plasterki, tylko jasną część. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę chwilę.
następnie dodaję pora, mieszam i smażę na średnim ogniu ok. 5-7 min. Por powinien zmięknąć. Następnie pora przesuwam na jedną połowę patelni, a na drugiej połowie obsmażam kurczaka.
Po kilku minutach kiedy w kurczaku nie ma już surowych kawałków, całość łączę, doprawiam papryką, solą mieszam i smażę jeszcze chwilę. Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.
Surowe piersi z kurczaka nadziewam (tylko na chwilę) papierem do pieczenia dokładnie zmiętym. Na patelni rozgrzewam olej i mięso (razem z papierem) obsmażam na dużym ogniu z obu stron.
Obsmażone piersi układam na desce, wyjmuję papier, a w jego miejsce wkładam farsz. Piersi faszeruję sporą ilością nadzienia. Wierzch posypuję odrobiną tartej bułki.
Zapraszam na KuchniaDoroty TV

SKŁADNIKI
- 3 piersi z kurczaka (muszą być z polędwiczkami)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka ostrej lub słodkiej papryki
- 1 łyżka masła
- Farsz:
- 2 pory (białe części)
- 1 ząbek czosnku
- 3 polędwiczki z kurczaka (odcięte od piersi)
- 150 g sera mozarella (startego na tarce)
- 1 jajko
- ok. 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki młotkowanej ostrej papryczki chilli
przygotowanie
Piersi myję, osuszam, odcinam polędwiczki i odkładam je na bok.
Piersi nacinam od góry, tak aby powstała ,,kieszeń" (zobacz film jak to zrobiłam). Pierś nacinam od góry wzdłuż, a następnie nacinam boki, ale nie przecinam do końca.
Mięso przyprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką.
Odkładam na minimum 1 godzinę, aby mięso przeszło przyprawami.
Najcześciej zostawiam piersi na noc w lodówce.
FARSZ
Polędwiczki z kurczaka kroję i mielę w malakserze, lub w maszynce do mięsa.
Pory myję i kroję w plasterki, tylko jasną część.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę chwilę.
następnie dodaję pora, mieszam i smażę na średnim ogniu ok. 5-7 min. Por powinien zmięknąć.
Następnie pora przesuwam na jedną połowę patelni, a na drugiej połowie obsmażam kurczaka. Po kilku minutach kiedy w kurczaku nie ma już surowych kawałków, całość łączę, doprawiam papryką, solą mieszam i smażę jeszcze chwilę.
Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia.
Zimne pory z kurczakiem łączę z mozarellą startą na tarce, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszam.
Odstawiam (można farsz zostawić w lodówce na noc).
PRZYGOTOWANIE PIERSI
Surowe piersi z kurczaka nadziewam (tylko na chwilę) papierem do pieczenia dokładnie zmiętym.
Na patelni rozgrzewam olej i mięso (razem z papierem) obsmażam na dużym ogniu z obu stron.
Obsmażone piersi układam na desce, wyjmuję papier, a w jego miejsce wkładam farsz.
Piersi faszeruję sporą ilością nadzienia.
Wierzch posypuję odrobiną tartej bułki.
PIEKARNIK NAGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Obsmażone i nafaszerowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym.
Dodaję masło i wlewam odrobinę gorącej wody, całość szczelnie przykrywam folią aluminiową (jeśli macie naczynie z przykrywką to oczywiście używacie jej, a nie folii).
Piersi piekę 45 min.
Po 25 min wyjmuj, odkrywam, a mięso polewam sosem. Wstawiam ponownie do piekarnika i piekę bez przykrycia jeszcze 20 min.
Wyjmuję piersi, odstawiam na 5 min, a następnie podaję.
Najczęściej kroję je na średniej grubości plastry, podaję polane sosem pieczeniowym.