Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na obiad doskonały. Pieczone Piersi z Kurczaka Faszerowane porami, soczyste i dobrze przyprawione.
Kurczaka można podawać na gorąco, ale i na zimno na kolację lub jako zimną przekąskę z dodatkiem pieczywa i np. sałaty.
Kurczak
Kupuję zawsze piersi z polędwiczkami, bo one będą nam potrzebne do przygotowania farszu. Oczywiście jeśli piersi są bez polędwiczek, można zastąpić je odrobiną mielonego mięsa drobiowego.
Ja mięso mielę sama w malakserze, bo to i szybki i łatwe, a co najważniejsze mam niewiele sprzątania.
Farsz
Do farszu używam porów, ale można zastąpić je cebulą. Postępujemy dokładnie tak jak z porami, czyli najpierw cebulę podsmażamy z czosnkiem, a następnie dodajemy mięso.
Pieczenie
Piersi piekę w żaroodpornym naczyniu, albo w blaszce. Zawsze pierwsze 20 min pod przykryciem, a następnie już bez. Jeśli macie naczynia z przykrywką to oczywiście jej właśnie używamy, jeśli jednak naczynie żaroodporne jest bez przykrywki, używam folii aluminiowej.
Piekę mięso w 180 st.C. z termoobiegiem, jeśli nie ma termoobiegu to temperaturę podnosimy o 5 st.C., czyli do 185 st.C. przy grzałkach góra/dół.
W obu przypadkach czas pieczenia to ok. 45 min. w zależności od wielkości piersi.
Jeśli piersi są bardzo małe, czas pieczenia skracam o 5 min. (do 40 min.)
Podawanie
Podaję piersi faszerowane na gorąco z dodatkiem ziemniaków, ale równie pyszne są na zimno, pokrojone w plastry.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na OBIAD
Składniki na Piersi z Kurczaka Faszerowane
-
3 piersi z kurczaka (muszą być z polędwiczkami)
-
2 łyżeczki soli
-
2 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżka ostrej lub słodkiej papryki
-
1 łyżka masła
Farsz:
-
2 pory (białe części)
-
1 ząbek czosnku
-
3 polędwiczki z kurczaka (odcięte od piersi)
-
150 g sera mozarella (startego na tarce)
-
1 jajko
-
ok. 0,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżeczki młotkowanej ostrej papryczki chilli
Zapraszam na KuchniaDoroty TV
Steps
1
Done
|
Przygotowanie kurczaka: |
2
Done
|
Mięso przyprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem i ostrą papryką. Najcześciej zostawiam piersi na noc w lodówce. |
3
Done
|
FarszPolędwiczki z kurczaka kroję i mielę w malakserze, lub w maszynce do mięsa. Pory myję i kroję w plasterki, tylko jasną część. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę chwilę. Następnie pora przesuwam na jedną połowę patelni, a na drugiej połowie obsmażam kurczaka. Po kilku minutach kiedy w kurczaku nie ma już surowych kawałków, całość łączę, doprawiam papryką, solą mieszam i smażę jeszcze chwilę. Zdejmuję z ognia i odstawiam do wystygnięcia. Zimne pory z kurczakiem łączę z mozarellą startą na tarce, jajkiem, bułką tartą i dokładnie mieszam. |
4
Done
|
Przygotowanie piersiSurowe piersi z kurczaka nadziewam (tylko na chwilę) papierem do pieczenia dokładnie zmiętym. Na patelni rozgrzewam olej i mięso (razem z papierem) obsmażam na dużym ogniu z obu stron. Wierzch posypuję odrobiną tartej bułki. |
5
Done
|
Piekarnik nagrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemObsmażone i nafaszerowane piersi układam w naczyniu żaroodpornym. Dodaję masło i wlewam odrobinę gorącej wody, całość szczelnie przykrywam folią aluminiową (jeśli macie naczynie z przykrywką to oczywiście używacie jej, a nie folii). Piersi piekę 45 min. Wyjmuję piersi, odstawiam na 5 min, a następnie podaję. Smacznego :) |
6
Done
|