Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Najłatwiejsze i najszybsze ciasto z wiśniami jakie umiem upiec.
To ciasto zawsze się udaje, a smakuje wszystkim dorosłym i dzieciom. Można podać je na deser lub na drugie śniadanie ze szklanką mleka.
Owoce
Do upieczenia ciasta można użyć wiśni świeżyć i mrożonych.
Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku, aby nie było w nich wody.
Świeże wiśnie drylujemy, a następnie kładziemy na sitku i odstawiamy, a by sok odciekł.
Ciasto można upiec również z innymi miękkimi owocami truskawkami, malinami, porzeczkami, brzoskwiniami, itp.
Lukier lub cukier puder
Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukruję.
Lukier cytrynowy to wymieszany cukier puder z sokiem z cytryny, wymieszane bardzo dokładnie.
Lukrujemy całkowicie wystudzone ciasto.
Gorąco polecam to proste ciasto i życzę Wam smacznego 🙂
Przepisy na WIŚNIE
Składniki na Ciasto z Wiśniami
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej
4 jajka
130 g cukru
1 cukier wanilinowy
110 ml. oleju
100 g masła roztopionego
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
ok. 350-450 g wiśni + łyżka mąki do oprószenia owoców
cukier puder do posypania ciasta
Zapraszam na KuchniaDoroty TV
Steps
1 Done | Przygotowanie ciasta:W dużej misce umieszczam jajka, cukier i cukier wanilinowy, miksuję na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, puszysta masa. Olej łączę z rozpuszczonym masłem. Cienkim strumieniem, powoli wlewam tłuszcz do masy jajecznej. Cały czas miksuję na wysokich obrotach. |
2 Done | Mąki łączę, dodaję proszek, sodę i sól. Mieszam. Do masy jajecznej przesiewam mąki. Mieszam łopatką bardzo dokładnie. |
3 Done | Foremkę do ciasta wykładam papierem do pieczenia. Ciasto wlewam do formy. |
4 Done | Piekarnik 180 st.C. grzałki góra/dółCiasto wstawiam do gorącego piekarnika. Upieczone ciasto studzę w foremce na kuchennej kratce. Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem. Smacznego :) |
5 Done |