0 0
Najłatwiejsze Ciasto z Wiśniami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Najłatwiejsze Ciasto z Wiśniami

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Najłatwiejsze i najszybsze ciasto z wiśniami jakie umiem upiec.

To ciasto zawsze się udaje, a smakuje wszystkim dorosłym i dzieciom. Można podać je na deser lub na drugie śniadanie ze szklanką mleka.

Owoce

Do upieczenia ciasta można użyć wiśni świeżyć i mrożonych.

Mrożone wiśnie należy wcześniej rozmrozić i odsączyć na sitku, aby nie było w nich wody.
Świeże wiśnie drylujemy, a następnie kładziemy na sitku i odstawiamy, a by sok odciekł.

Ciasto można upiec również z innymi miękkimi owocami truskawkami, malinami, porzeczkami, brzoskwiniami, itp.

Lukier lub cukier puder

Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem lub lukruję.

Lukier cytrynowy to wymieszany cukier puder z sokiem z cytryny, wymieszane bardzo dokładnie.
Lukrujemy całkowicie wystudzone ciasto.

 

Gorąco polecam to proste ciasto i życzę Wam smacznego 🙂

 

Przepisy na WIŚNIE 

 

Ciasto Przepis

 

 

Składniki na Ciasto z Wiśniami

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej

  • 4 jajka

  • 130 g cukru

  • 1 cukier wanilinowy

  • 110 ml. oleju

  • 100 g masła roztopionego

  • 200 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody

  • szczypta soli

  • ok. 350-450 g wiśni + łyżka mąki do oprószenia owoców

  • cukier puder do posypania ciasta

 

Zapraszam na KuchniaDoroty TV

 

 

 

 

(Visited 2 655 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce umieszczam jajka, cukier i cukier wanilinowy, miksuję na wysokich obrotach, aż powstanie gęsta, puszysta masa.
Może to zająć ok. 7-8 min.

Olej łączę z rozpuszczonym masłem.

Cienkim strumieniem, powoli wlewam tłuszcz do masy jajecznej. Cały czas miksuję na wysokich obrotach.
Miksuję ok. 5 min. Masa powinna być bardzo dobrze napowietrzona.

2
Done

Mąki łączę, dodaję proszek, sodę i sól. Mieszam.

Do masy jajecznej przesiewam mąki. Mieszam łopatką bardzo dokładnie.

3
Done

Foremkę do ciasta wykładam papierem do pieczenia.

Ciasto wlewam do formy.
Na wierzch kładę wydrylowane i oprószone mąką wiśnie.

4
Done

Piekarnik 180 st.C. grzałki góra/dół

Ciasto wstawiam do gorącego piekarnika.
Piekę 40-45 min.

Upieczone ciasto studzę w foremce na kuchennej kratce.
Przestudzone wyjmuję i całkowicie studzę.

Zimne ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Kurczak faszerowany
previous
Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić
Domowa Zupa Pomidorowa
next
Zupa Pomidorowa – Pomidorówka
Kurczak faszerowany
previous
Faszerowane Piersi Kurczaka – film jak je zrobić
Domowa Zupa Pomidorowa
next
Zupa Pomidorowa – Pomidorówka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »