Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Scones czyli błyskawiczne bułeczki śniadaniowe, czyli lekko słodkie bułki z chrupiącą skórką i delikatnym, maślanym środkiem.
Bułeczki robi się niezwykle szybko i łatwo, całe przygotowanie zajmie max 20 min., więc możemy je zrobić na weekendowe śniadanie.
Przygotowując ciasto na scones należy zagniatać je minimalnie krótko, zaledwie kilka razy. Im dłużej zagniatamy ciasto, tym bardziej gumowe będą bułeczki, dlatego 7-8 razy zawinięcia ciasta, zupełnie wystarczy.
Bułeczki są doskonale lekko ciepłe z dodatkiem masła i konfitur lub dżemu.
Najsmaczniejsze w dniu pieczenia, ale można je również zamrozić.
Bardzo polecam i życzę smacznego 😀
Przepisy na BUŁKI
Scones – Bułeczki Śniadaniowe
Składniki:
330 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
45 g cukru
160 ml. mleka
1 jajko
90 g zimnego masła
szczypta soli
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:W dużej misce łączę mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia, mirszam. |
2 Done | Do mleka wbijam jajko, mieszam. Do sypkich składników ścieram masło na tarce do warzyw. |
3 Done | Ciasto wykładam na blat lub stolnicę, będzie bardzo klejące. Ręką rozklepuję ciasto na placek na grubość 1-1,5 cm. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C. z termoobiegiemZ ciasta wycinam krążki, foremką lub szklankę. Wstawiam do piekarnika. Wyjmuję odkładam na kuchenną kratkę na 5 min, następnie podaję ciepłe. Smacznego 😀 |
5 Done |