Szybki obiad dla wegetarian, wegan i tych wszyskich z nas którzy lubią bakłażany.
Bakłażany to jedne z moich ulubionych warzyw. Kocham je pieczone lub podane jak sałatkę w jogurtowym sosie, polecam to doskonały dodatek np. do mięs z grilla, albo po prostu jako przystawka ze świeżą bagietką.
Do mojej zapiekanki dodałam kawałek cukinii, który został mi w lodówce. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc dodałam cukinię tutaj, ale najczęściej robię to danie bez dodatków innych warzyw, po za pomidorami oczywiście.
To danie doskonale się odgrzewa. Po całkowitym wystudzeniu przechowuję się w lodówce. Odgrzewam na patelni na małym ogniu, pod przykryciem przez ok 5-10 min.
Polecam ?
Przepisy na BAKŁAŻANY ???

SKŁADNIKI
- średniej wielkości bakłażany
- 1 puszka pomidorów (400 ml. )
- ok. 2 szklanek bulionu warzywnego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 szalotka (można nieco więcej)
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól
- pieprz
- 1 łyżka bazylii
- ok. 2 szklanek startego żółtego sera
przygotowanie
Bakłażany myję, przekrawam wzdłuż na pół.
Nacinam miąższ w kratkę, posypuję solą.
Odkładam na sito.
Najpierw przecięciem do góry, potem odwracam, aby sok wyciekał.
Zajmie to ok. 30-40 min.
Następnie opłukuję bakłażany pod wodą i lekko wyciskam, aby usunąć nadmiar wody.
Odkładam przecięciem do dołu.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Szalotkę siekam w drobną kostkę.
Miałam kawałek cukinii, więc pokroiłam ją w plastry.
Czosnek obieram z łupinki.
Na głębokiej patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy,.
Podsmażam na niej szalotkę, po kilku minutach dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Miesza i smażę 5 min.
Następnie wlewam pomidory, mieszam. Doprawiam odrobiną soli, pieprzem, cukrem i bazylią mieszam.
Wlewam ok. 2 szklanek bulionu.
Pod przykryciem duszę na małym ogniu przez 10 min.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 200 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
W naczyniu żaroodpornym układam bakłażany przecięciem do góry.
Zalewam sosem pomidorowym, układam obok cukinię.
Przykrywam naczynie folią, lub przykrywką jeśli mam taką. Wstawiam do piekarnika.
Bakłażany piekę w sumie 60 min.
Po ok. 40 min wyjmuję naczynie, odkrywam i posypuję całość startym serem.
Wstawiam do piekarnika, już bez przykrywania na 20-30 min.
Po wyjęciu upieczonej zapiekanki, odstawiam ją na 10 min, aby odpoczęła.
Podaję z dodatkiem ciemnego pieczywa.

