Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Szybki obiad dla wegetarian, wegan i tych wszyskich z nas którzy lubią bakłażany.
Bakłażany to jedne z moich ulubionych warzyw. Kocham je pieczone lub podane jak sałatkę w jogurtowym sosie, polecam to doskonały dodatek np. do mięs z grilla, albo po prostu jako przystawka ze świeżą bagietką.
Do mojej zapiekanki dodałam kawałek cukinii, który został mi w lodówce. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc dodałam cukinię tutaj, ale najczęściej robię to danie bez dodatków innych warzyw, po za pomidorami oczywiście.
To danie doskonale się odgrzewa. Po całkowitym wystudzeniu przechowuję się w lodówce. Odgrzewam na patelni na małym ogniu, pod przykryciem przez ok 5-10 min.
Polecam 😀
Przepisy na BAKŁAŻANY 🍆🍆🍆
Bakłażany Pieczone z Pomidorami
Składniki:
3 średniej wielkości bakłażany
1 puszka pomidorów (400 ml. )
ok. 2 szklanek bulionu warzywnego
1 duży ząbek czosnku
1 szalotka (można nieco więcej)
1 łyżeczka cukru brązowego
sól
pieprz
1 łyżka bazylii
ok. 2 szklanek startego żółtego sera
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Bakłażany myję, przekrawam wzdłuż na pół. Najpierw przecięciem do góry, potem odwracam, aby sok wyciekał. Następnie opłukuję bakłażany pod wodą i lekko wyciskam, aby usunąć nadmiar wody. |
2 Done | Przygotowanie sosu:Szalotkę siekam w drobną kostkę. |
3 Done | Na głębokiej patelni rozgrzewam kilka łyżek oliwy,. Następnie wlewam pomidory, mieszam. Doprawiam odrobiną soli, pieprzem, cukrem i bazylią mieszam. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewam do 200 st.C. z termoobiegiem |
5 Done | Bakłażany piekę w sumie 60 min. Po ok. 40 min wyjmuję naczynie, odkrywam i posypuję całość startym serem. Po wyjęciu upieczonej zapiekanki, odstawiam ją na 10 min, aby odpoczęła. Smacznego |
6 Done |